/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Már rendelhető az új plug-in hibrid Toyota Prius

2023. június 20. 17:20   |   Autoblog
címkék:  

Nem túlzás kijelenteni, hogy a Toyota történelmet írt negyed évszázaddal ezelőtt a Prius, a világ első öntöltő hibrid elektromos autójának bemutatásával. Az autó új irányba terelte az autóipart, és kikövezte az utat az elektrifikált járművek forradalmának. Az ötödik generációs Prius új, lenyűgöző megjelenéssel és dinamikus hajtással okoz meglepetést: a valaha volt leghatékonyabb Prius kizárólag plug-in hibrid elektromos hajtással érkezik Európába. Az immáron hazánkban is megrendelhető vadonatúj Toyota Prius 18,5 millió forintos indulóártól érhető el a magyarországi Toyota márkakereskedésekben.

A tisztán elektromos modellek képességeivel és a legújabb hibrid technológia kényelmével felvértezve a Prius Plug-in Hybrid valódi kettős DNS-sel rendelkezik. A 13,6 kWh-s akkumulátornak köszönhetően akár 86 kilométeres tisztán elektromos hatótávolságot tud felmutatni az autó, ami az esetek túlnyomó többségében bőven elegendő a napi használatra. A hosszabb utakra, vagy amikor valamilyen okból nem lehetséges a töltés, a Toyota új generációs plug-in hibrid rendszere fokozott teljesítményt és kiemelkedően alacsony kombinált WLTP széndioxid-kibocsátást biztosít – a 11 g/kilométeres érték a Prius történetének eddigi legalacsonyabb adata.

1997-es bemutatása óta a Prius a hatékonyságról, de nem annyira a teljesítményéről volt híres. A Toyota ötödik generációs hibrid technológiája azonban képes meglepetést okozni. A 2,0 literes TNGA motor 152 lóerős, és az új, 163 lóerős (120 kW) első transaxle egységgel párhuzamosan működve 223 lóerős (164 kW) rendszerteljesítményt biztosít. Az előző generáció 122 lóerős (90 kW) teljesítményéhez képest az új plug-in hibrid Prius jóval nagyobb erőt, valamint kiváló és közvetlen gyorsulást biztosít.

A legújabb Prius vezetési élménye azonban túlmutat váratlan erején és gyorsulásán. Az egyensúly és a kezelhetőség is javult a Toyota New Global Architecture (TNGA) második generációs GA-C platformjának köszönhetően, amely kisebb tömeget és nagyobb merevséget biztosít a stabilabb úttartás érdekében. Az alacsonyabb súlypont hozzájárul a fokozott menetdinamikához és mozgékonysághoz.

A maximális hatékonyság elérése érdekében az opcionálisan tetőbe integrált napelemekkel naponta akár 8,7 kilométernyi elektromos hatótávolság is nyerhető. Ez közvetlenül tölti a plug-in hibrid akkumulátort, anélkül, hogy másik akkumulátorra lenne szükség, mint a korábbi modelleknél. A tető kisebb, mint korábban, de az új napelemeknek köszönhetően az általános hatásfok több mint 15 százalékkal javult.

A Prius legújabb generációja meglepően stílusos lett. Az ikonikus ékforma, amely a második generáció óta a Prius sajátja, továbbfejlődött, és elegáns, modern vonalakkal vált látványosabbá. A teljes magasság 50 milliméteres csökkentésével, a tető csúcspontjának hátrébb helyezésével és nagyobb átmérőjű, akár 19” keréktárcsákkal kupészerű sziluettet alakítottak ki a tervezők.

A látványos formát az előző generációhoz képest 50 milliméterrel hosszabb tengelytáv hangsúlyozza ki még jobban, ugyanakkor a teljes hossz 46 milliméterrel csökkent. Hátulnézetből a háromdimenziós fénycsík kelti fel a figyelmet, amely kiemeli a progresszív dizájnt, és a Prius logóra irányítja a figyelmet.

A vezető és az utasok számára egyaránt szellős az utastér, amely stílusos, minőségi anyagokból készült. Az újonnan megtervezett műszerfal az utastér kényelmére és a letisztult elrendezésre összpontosít, hogy a lehető legkevésbé zavarja meg a vezető kilátását, miközben kiváló használhatóságot és mutatós megjelenést biztosít. Harmóniába hozza a Toyota legújabb, felhőalapú navigációs rendszerének elérésére (is) szolgáló középső képernyőt, valamint az elegáns klímakonzolt.

Amellett, hogy a teljesítmény, a hatékonyság és az esztétika terén váratlan megoldásokat kínál, az új Prius úttörő az innovatív technológiák terén is. Ilyen például a Toyota T-Mate, amely magában foglalja a Toyota Safety Sense (TSS) legújabb generációját, és immár kényelmesen frissíthető az over-the-air online, vezeték nélküli technológia segítségével. A továbbfejlesztett elülső kamera és radar messzebbre látnak, és szélesebb oldalsó és függőleges látótérrel büszkélkedhetnek. A célhoz érkezve az új Prius a parkolással járó stresszt is leveszi a vezető vállától a félautonóm, fejlett parkolórendszernek köszönhetően, amely beavatkozás nélkül vagy akár távirányítással is képes beparkolni.

Az új plug-in hibrid Toyota Prius Comfort felszereltséggel 18,5 millió forintért vásárolható meg hazánkban, a Prestige kivitel ára 19,45 millió forint. A Skyview tetővel kiegészítve a vételár 19,7 millió forintra ugrik. A Prius Executive csúcsverzióért 21,9 millió forintot kérnek.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/