/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Még jobb lett a Lexus offroad luxusautója

2020. június 12. 18:15   |   Autoblog
címkék:  

Az uniós piacokon nincs olyan típusa a Lexusnak, amely ne volna elérhető villamosított hajtáslánccal. A kontinens keleti peremterületein azonban vannak olyan piacok, ahol a kifinomult teljesítmény helyett a lehengerlő erőfölényre helyezik a hangsúlyt. A Lexus Európában csak ebben a térségben forgalmazza impozáns alvázas terepjáróját, a GX 460-ast, amely most átfogóan megújult: megjelenése modernebb, kényelmi szolgáltatásai szélesebb körűek lettek, és néhány új technológiának köszönhetően terepalkalmassága is tovább javult.

A modell hatalmas méreteihez (4880 x 1885 x 1885 mm) is jól illenek a márka jellegzetes stíluselemei: az orsó alakú hűtőmaszk, valamint a lendületes rajzolatú nappali világítással kialakított fényszórók. Utóbbiakban mostantól LED-ek világítanak; az egymás mellé sorolt három, diódás fényforrás modern megjelenést kölcsönöz az autónak. Új színek jelentek meg a palettán, köztük egy élénk bordó, egy különleges barnáspiros és egy klasszikus mélykék; a GX visszafogott eleganciáját a hátul elhelyezett, minimalista Lexus-embléma emeli ki. Az oldalfalakról eltűntek a koptatóbetétek, így a robusztus terepjáró adottságaihoz mérten határozottan kecsesebb, elegánsabb lett – ami persze egyáltalán nem jelenti a terepalkalmasság elvesztését.

Épp ellenkezőleg: újonnan bevezetett technológiák segítik a technikás és nehéz terepek leküzdését. Ilyen a Multi-Terrain Monitor, amellyel lassú haladásnál többféle nézetből tarthatjuk szemmel a jármű környezetét, segédvonalakkal jelölve ki magunknak az ideális nyomvonalat, vagy a Panoramic View Monitor, amellyel a szokásos madártávlati nézet mellett „átlátszóvá” tehetjük az autó orrát, megjelenítve az első kerekek alatti talajviszonyokat.

A Multi-Terrain Select rendszer a terep jellegéhez (köves, saras, sivatagos, törmelékes vagy sziklás) igazítja a motor nyomatékkifejtését és a motorfék jellegét. Ennek a rendszernek része a Crawl Control, amely állandó (kis) sebességű előrejutást biztosít, így a vezetőnek problémás környezetben csak a kormányzásra kell figyelnie. A Crawl Control a hirtelen megugrásoknak és ezzel a jármű esetleges sérülésének is elejét veszi, ha pedig meredek lejtőn ereszkedünk le, nem engedi blokkolni a kerekeket.

Az utastérben az eddigi fekete, tojáshéj és ekrü mellett megjelent a merész sötétpiros színharmónia; a dekorációk kínálatát alumínium részletekkel kombinált, világosszürke fabetétek gazdagítják. A tervezők újrarajzolták a háromküllős kormánykereket, és átrendezték az azon elhelyezett kezelőszerveket; a műszeregység közepén 4,2 colos, színes kijelzőt, hátul pedig dupla USB töltőaljzatot és ülésfűtést találunk.

Ennél is fontosabb azonban az az utastéri légszűrőrendszer, amely a műszerfali légbeömlőkhöz irányított levegőáramból kiszűri a polleneket és egyéb allergiakeltő részecskéket. A klímaberendezés másik új funkciója a káros anyagok jelenlétét érzékelő, automatikusan belső keringetésre váltó vezérlés, illetve a nyáron hatékonyabb hűtést, télen villámgyors páramentesítést eredményező, automatikus klímaprogram-választó rendszer.

A GX 460 hajtáslánca jóformán az egyetlen olyan fődarab, amely változás nélkül folytatja pályafutását. A 4,6 literes V8-as szívómotor legnagyobb teljesítménye 296 lóerő, maximális forgatónyomatéka 438 Nm. Az erő hatfokozatú ECT-i automata sebességváltón keresztül jut el a kerekekhez, a két tengely között pedig Torsen rendszerű, részlegesen önzáró differenciálmű osztja el a nyomatékot. Mindennek köszönhetően a Lexus GX 460 közel három tonnát képes vontatni.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/