/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Megérkezett a hibrid Honda CR-V

2018. december 03. 14:30   |   Autoblog
címkék:  

Mostantól megvásárolható hazánkban a Honda első hibrid hajtáslánccal is kapható szabadidő-autója, az új CR-V. A kifinomultabb formavilágú és tágas utasterű CR-V hibrid változata első- és összkerékhajtással is elérhető, indulóára 9,6 millió forint.

A vadonatúj CR-V sziluettje a kifutó modelléhez hasonlít, formavilága azonban még kifinomultabb és sportosabb. A friss, modern megjelenésű karosszéria szélesebb és magasabb a korábbinál, vonzerejét pedig nemcsak a nagyobb, feltűnőbb kerékjáratok és az élesebb – motorháztetőn és sarkokon kialakított – kontúrok fokozzák, hanem a Honda új arculatához igazodó orr-rész és fényszórópár is. A modellfrissítés egyik legfőbb hozadéka a 30 mm-rel megnövelt tengelytáv (2663 mm), ami egyfelől nagyobb utastér kialakítását tette lehetővé, másfelől még terebélyesebbnek és erőteljesebbnek láttatja az autót, pláne, hogy a kerekek közelebb kerültek a sarkokhoz. A nagy keréktárcsák és abroncsok, valamint a rövid túlnyúlások atletikussá teszik az összhatást, akárcsak a kipufogóvég.

Az új Honda-arculatba illeszkedő, hangsúlyos orr-részt szemlélve a szárnyszerű forma és a jellegzetes, alapáras, LED fényszórópár tűnik fel elsőként, ezt követően vándorol a tekintet a korábbinál letisztultabb lökhárítóra, ami a karcsú hűtőrácsnak is keretet ad. A motorháztető éles vonalai az A-oszlopokkal egy síkba hozott szélvédőig húzódnak, innen futnak tovább a lendületes tetővonalat követve egészen a csomagtérajtóra szerelt légterelőig. Hátul – szemben a korábbi CR-V-vel – ugyancsak éles kontúrok határozzák meg az összképet. A dinamikus külcsínhez a magasan meghúzott, hátrafelé egyre szélesedő, vállszerű övvonal is nagyban hozzájárul.

Jellegzetes a finoman megdöntött, krómozott felső ablakvonal is, melynek alábukó vége a C-oszloppal párhuzamosan fut, mígnem összetalálkozik az alsó díszléccel. Az egyedi, fénydiódás hátsó lámpák L alakot formázva, az övvonal magasságában nyúlnak be a hátsó szélvédő alá. A két lámpa között krómozott, szárny alakú díszítőelemet látunk. A CR-V Hybridet 18 hüvelykes könnyűfém felnikkel szállítják, a leggazdagabban felszerelt kiviteleknél a panorámatető is a szériafelszereltség része.

Minden utast tágas, kényelmes környezet vár, hiszen a tengelytáv kb. 30 mm-rel gyarapodott (immáron 2662 mm), az első és hátsó üléssor közötti ún. tandemtávolságot pedig 50 mm-rel toldották meg a tervezők. Ráadásként 5 mm-rel nagyobb lett az első fejtér, és hátul, csípőmagasságban az eddiginél 16 mm-rel szélesebb hely fogadja az utasokat. Vékonyabb és laposabb lett a hátsó kerekek előtt található üzemanyagtartály is, ebből ered a hátsó üléssor lábterének 50 mm-es gyarapodása. Az első ülések négy irányban állítható, motoros mozgatású deréktámaszt is kaptak. A hűvös téli napokon jól jön az első és hátsó ülés fűtése.

Az új CR-V a modell történetének legnagyobb rakodónyílásával dicsekedhet. Ha hátsó üléseit lehajtjuk, 1830 mm hosszú tárgyakat helyezhetünk be (ez 250 mm-es növekedés az elődmodellhez viszonyítva), és akár 19,5”-os vázra épülő bicikli is szállítható a beltérben. Az új, egy mozdulattal dönthető, 60:40 arányban osztott, a korábbinál valamicskével lejjebb helyezett üléssorral és a két pozícióban rögzíthető csomagtérpadlóval gyorsan és könnyen alakítható ki hatalmas, síkpadlós raktér. A csomagtér alaphelyzetben, a roló alatt 497 literes, de egészen 1697 literig bővíthető.

A Honda mérnökei átrendezték a műszerfal elemeit. A középkonzolt immáron egyetlen nagyméretű érintőképernyő uralja, ezt egészíti ki a 7 hüvelykes, vezetői információs felület (DII) névre keresztelt, multiinformációs kijelző, amit közvetlenül a vezetővel szemben helyeztek el. Az új DII többek között a sebességmérőt, valamint a vízszintesen mozgó fordulatszámmérőt foglalja magában. A vezető számos „tartalmi zóna” közül választhat. A hibrid CR-V esetében az energiafelhasználási görbét is megtekintheti a vezető, így képet kaphat az akkumulátor töltöttségéről és az éppen aktív energiaforrásról, továbbá az ECO Guide révén vezetési tanácsokat is kaphat. A gombok és kapcsolók elrendezése szintén logikusabb lett, nem mellesleg leegyszerűsített kezelőpanelt kapott a légkondicionáló is.

A második generációs Honda Connect szoftver megannyi szolgáltatással jár az utazók kedvében, többek között Apple CarPlay és Android Auto alapú okostelefon-kapcsolat kiépítésére is alkalmas. USB-aljzatból négy található a fedélzeten. A biztonsági arzenál is igen bőséges, minden CR-V-ben alapáron megtaláljuk a Honda Sensing csomagot. Ennek része az ütközés erejét mérséklő fékrendszer, a ráfutásos ütközésre figyelmeztető rendszer, a sávelhagyásra és útpályaelhagyásra figyelmeztető rendszer, a sávtartó asszisztens, a jelzőtábla felismerő rendszer, az intelligens sebesség asszisztens és az adaptív sebességrögzítő. Extraként holttérfigyelő, kitolatást segítő rendszer és tolatókamera rendelhető.

Újdonság még, hogy a könnyebb tájékozódás érdekében a korábbiaknál 10 mm-rel vékonyabb A-oszlopokat alkalmaztak. Ez a megoldás a CR-V kategóriájának legnagyobb látómezejét eredményezte, ugyanis a látómező nemcsak vízszintesen, hanem függőlegesen is nőtt – az új, 60 mm-rel rövidebb motorháztető jóval kevesebbet takar ki az útból.

A vadonatúj CR-V a Honda első hibrid hajtáslánccal is kapható európai szabadidő-autója. A Honda CR-V hibrid hajtásláncában az elsődleges meghajtásért egy 2 literes négyhengeres, Atkinson-ciklusú, 145 lóerős i-VTEC benzinmotor felel, amelyet egy lítium-ion akkumulátorról táplált 184 lovas és 315 Nm nyomatékú villanymotor támogat. A fronthajtású kivitel 8,8, az összkerekes változat 9,2 másodperc alatt gyorsul százra, a végsebességük egységesen 180 km/óra. Az elsőkerék-hajtású CR-V Hybrid CO2-emissziója csupán 120 g/km (javított NEDC-mérés), ehhez társul a szintén alacsony, mindössze 5,3 l/100 km-es vegyes fogyasztás. Az AWD változatnál a CO2-emisszió 126 g/km (javított NEDC-mérés), míg az átlagos üzemanyag-fogyasztás 5,5 l/100 km körül alakul.

A CR-V Hybrid városi környezetben általában automatikusan kapcsol a Hybrid Drive és az EV Drive között. Hybrid Drive módban a benzines motor termelte áramot – egy generátor révén – az akkumulátorok töltésére is fordíthatja a rendszer. Az EV Drive tisztán elektromos üzemet tesz lehetővé. Ilyenkor körülbelül 2 kilométeren át károsanyag-kibocsátás nélkül is haladhat az autó. Ha a – főként autópályán ideális – Engine Drive program lép érvénybe, a belső égésű motor forgatja a kerekeket, az elektromos motor csak akkor kapcsolódik be a hajtásba, ha a vezető erőteljesen gyorsít és igazán nagy teljesítményre van szüksége. Kényelmes, 60 km/óra körül cirkálásnál körülbelül a megtett távolság felét futja EV Drive üzemmódban a CR-V Hybrid, míg nagyobb, 100 km/órás tempónál általában az út harmadát gyűri le elektromos energiával a modell.

A kétliteres, belső égésű erőforrás, a generátor és a vezérlőegység a motorházban kapott helyet, míg a lítium-ion akkumulátor a csomagtartó alá került. Klasszikus váltó helyett egyszerű, fix áttételű erőátvitel teremt kapcsolatot a mozgatásért felelős részegységek között, így páratlanul kifinomult a nyomatékleadás.

A vadonatúj CR-V alá a Honda legújabb futómű-konstrukciója került, ami minden idők legkifinomultabb CR-V-felfüggesztése is egyben. Elöl MacPherson rendszerű, hátul multi-link lengőkarrendszer állt szolgálatba, ami nagy tempónál is rendkívül stabillá teszi a CR-V-t és kiváló menetkomfortot nyújt. A Real Time AWD névre keresztelt, intelligens vezérlőegységgel irányított összkerékhajtási rendszer is a Honda egyik legfrissebb technikai megoldása, a megnövelt szabad magassággal (200 mm az AWD változatnál) kiegészítve jó terepképességekkel ruházza fel a CR-V-t. A Real Time AWD) alapesetben az első tengelyt hajtja, de ha a szükség úgy hozza a hátsó kerekeket is bevonja az erőleadásba.

Az új Honda CR-V Hybrid 9 599 000 millió forinttól vásárolható meg hazánkban (Comfort), a két gazdagabb felszereltség (Elegance és Lifestyle) felára 1-1 millió forint. A négykerék-hajtású modell Elegance, Lifestyle vagy Executive verzióban érhető el, 11 299 000 forinttól.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/