/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Megérkezett a vadonatúj Toyota Land Cruiser

2021. június 10. 15:45   |   Autoblog
címkék:  

Tizennégy év szolgálat után leváltja ikonikus terepjáróját a Toyota. Az új generációs modell vadonatúj műszaki tartalommal, de hagyománytisztelő formavilággal lép piacra már a nyár folyamán.

Idén nyáron lesz hetven éve, hogy a Toyota útjára indította azt a különleges típusát, amely később Land Cruiser néven vált ismertté; amellyel a Toyota megkezdte világhódító pályafutását; és amelynek egymást követő generációiból a mai napig a világ több mint 170 országában 10,4 millió darabot értékesítettek. Evolúciója során a család több ágra bomlott; a világ piacain jelenleg kapható három, markánsan eltérő értékekkel bíró széria (70-es, 150-es és 200-as modellcsalád) közül a legutóbbi, a 2007-ben bevezetett 200-as sorozat adja most át a stafétabotot egy vadonatúj konstrukciónak.

Az új, 300-as széria a Land Cruiser hosszú évek során kiforrott műszaki megoldásait elegyíti a legmodernebb technológiákkal. Az eredmény egy olyan autó, amely minden jellemzőjében és képességében felülmúlja elődjét. Közúton és terepen egyaránt jobban teljesít, miközben a típusnévtől mára elválaszthatatlanná vált alapvető értékek – a minőség, a tartósság és a megbízhatóság – terén is többet nyújt.

A legfontosabb újdonság kétségtelenül az a most első ízben alkalmazott GA-F platform, amely a Toyota modern, moduláris TNGA architektúrájának ma már jól ismert előnyeit a Toyota bevált alvázas konstrukciójával kombinálja. Az így létrejött hibrid szerkezet egyfelől stabilabb, biztonságosabb és dinamikusabb, másfelől robusztusabb és sokoldalúbb, mint a márka bármely eddigi, hasonló célú konstrukciója.

Az új alapok nem kevesebb mint 200 kilogrammtól szabadították meg az új Land Cruisert, amely változatlan futómű-paraméterek (az elődjével azonos tengelytáv, valamint első és hátsó terepszögek) mellett minden eddiginél szélesebb felhasználási tartományban képes stabil kapcsolatot tartani a talajjal, legyen szó kanyargós országútról vagy a pilóta tudását a legvégsőkig próbára tevő terepről.

Az új fejlesztésű mechanikus és elektronikus futóműrendszereket a legendás Dakar ralin edződött pilóták bevonásával fejlesztette és tökéletesítette a Toyota, ügyelve arra, hogy a 300-as modell ne csupán megállíthatatlan, de könnyen kezelhető is legyen: vezetője és utasai a leghosszabb utazások, embert és gépet leginkább próbára tevő kalandok után is kipihenten, stresszmentesen szálljanak ki belőle.

Ezt a célt szolgálja a világújdonságként bevezetett E-KDSS rendszer, a Toyota bevált kinetikus felfüggesztési rendszerének továbbfejlesztett, elektronikus változata, amely minden eddiginél hatékonyabban egyesíti magában a közúti használatnál elengedhetetlen, feszes kanyarstabilitást a terepen optimális, nagy artikulációs képességgel.

Ezt egészítik ki az olyan, modern technológiák, mint a Toyotánál első ízben alkalmazott Multi-Terrain Monitor kamerarendszer, amely valós időben jeleníti meg a vezető számára a jármű körül és alatt (!) található útfelületet vagy terepviszonyokat, illetve a kerekek helyzetét. Az adott körülményekhez igazodó, optimális rendszerbeállításokról a továbbfejlesztett Multi Terrain Select rendszer gondoskodik.

Az újonnan bevezetett digitális technológiák egy másik csoportja a közúti közlekedést teszi magabiztosabbá. A második generációs Toyota Safety Sense csomag a legújabb aktív biztonsági és vezetőtámogató rendszereket tartalmazza: az autó képes felismerni és aktívan elkerülni a gyalogosokat és kerékpárosokat (előbbieket akár éjjel is), kereszteződésben elkerülni a szemből érkezőkkel való ütközést, illetve kissebességű manőverezés során automatikus fékezéssel előzi meg a hirtelen felbukkanó akadályokkal való találkozást.

Az új generációs Land Cruiser kétféle hajtáslánccal kezdi meg globális pályafutását idén nyáron. Mindkettő olyan új fejlesztésű, modern ikerturbós V6-os motor, amely a korábban alkalmazott nyolchengeres erőforrások dinamikáját és vezethetőségét nagyságrendekkel kedvezőbb fenntartási költségekkel és környezeti terheléssel társítja.

A 3.5 literes benzinmotor legnagyobb teljesítménye 415 lóerő, maximális forgatónyomatéka 650 Nm, míg a 3.3 literes dízel erőforrás 309 lóerőt és 700 Nm-t teljesít. Mindkettőhöz tízfokozatú automata sebességváltó társul; a jelenlegi modellmixet figyelembe véve a Land Cruiser 300 használata során átlagosan tíz százalékkal kevesebb CO2-t bocsát ki elődjénél. Bizonyos Európán kívüli piacokon és régiókban V6-os szívómotorral, illetve hatfokozatú automata sebességváltóval is elérhető lesz a Land Cruiser, ugyanakkor a sokak által várt öntöltő hibrid hajtáslánc esetleges bevezetéséről egyelőre nem tett említést a Toyota.

A végére hagytuk az új generációs modell formavilágát. Nem véletlenül, a Toyota ugyanis ezen a téren a lehető legkonzervatívabb utat választotta. A 300-as széria hosszúsága és szélessége, valamint a fent már említett tengelytávja megegyezik a 200-as modellével, ami lehetővé tette az előd emblematikus formai elemeinek átörökítését, összhangban az elmúlt hónapokban megjelent feltételezésekkel.

Egy terepjáró esetében azonban a dizájn soha nem öncélú: a Land Cruiser lökhárítóinak formáját, a fényszórók elhelyezkedését az diktálta, hogy terepen a lehető legcsekélyebb sérülésveszélynek legyenek kitéve. Az orr megjelenését továbbra is a klasszikus, vízszintes tagolású, krómozott hűtőmaszk határozza meg, amelyet azonban kiviteltől függően sportosabb komponens válthat ki.

A korábban már beharangozott GR modellváltozat például fekete méhsejt-mintázatú hűtőmaszkot kap, amelyen hangsúlyos Toyota felirat váltja az emblémát. A modell helytakarékosabb lökhárítója, fekete küszöbidomai és kerékív-toldatai, valamint fekete tükörháza fokozott terepalkalmasságot sejtet.

A beltérben szintén evolúciós változásokkal találkozunk. A vízszintes tájolású műszerfal kemény terepen segít a vezetőnek megállapítani az autó helyzetét; míg a különböző kapcsolók és kezelőszervek elhelyezése, csoportosítása és színvilága az egyszerű, ösztönös kezelhetőséget segíti elő.

A további részletekről a piaci bevezetést megelőzően ad tájékoztatást a Toyota.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/