/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Megérkezett az új Citroën Jumpy és Peugeot Expert

2016. április 04. 20:30   |   Autoblog
címkék:  

A furgon, kombi, duplakabinos furgon és padlólemezes alváz-kabin kivitelben bemutatkozó új Jumpy és Expert a szakmai ügyfelek széles rétegét szólítják meg. A moduláris kiképzésű, újfajta platformnak köszönhetően optimálisabb felépítésűek, és még több hasznos kényelmi és biztonsági szolgáltatást kínálnak. Euro 6-os dízelmotorokkal választhatók.

Az új Citroën Jumpy és Peugeot Expert az EMP2-ből továbbfejlesztett legújabb generációs moduláris padlólemezre épült. A kifejezetten a modellek igényeinek megfelelően kialakított platform megerősített szerkezettel és speciális, új első és hátsó futóművekkel rendelkezik, így a modellek hasznos terhelhetősége az 1400 kilogrammot is elérheti, miközben akár 2,5 tonnás utánfutót is vontathatnak.

A moduláris kialakítás kétféle tengelytávot (2,92 m és 3,27 m) és kétféle hátsó túlnyúlást (0,80 m és 1,15 m) jelent. Ezek kombinációjával háromféle hosszméret áll rendelkezésre: a szegmensben egyedüli 4,60 méteres XS méret (rövid tengelytávval), valamint a 4,95 méteres M, illetve az 5,30 méteres XL méret (hosszú tengelytávval). A magasság 1,90 méter, mellyel a kocsik minden szituációban könnyen boldogulnak, a parkolóházakat, ill. a lakóházak vagy bevásárlóközpontok mélygarázsait is beleértve.

Változatok
Méretek Kompakt Standard Hosszú
Hosszúság (m) 4,60 4,95 5,30
Magasság (m) 1,90 1,90 1,93
Max. raktérhosszúság (m) 3,32 3,67 4,02
Hasznos szélesség a kerékjáratok között (m) 1,26 1,26 1,26
Max. hasznos térfogat (m3) 5,1 5,8 6,6
Max. hasznos terhelhetőség (kg) 1400 1400 1400

Az új Jumpy és Expert a különböző szakmák igényeihez igazodva a változatok széles skáláját kínálja. A háromféle hosszméretben rendelkezésre álló furgon változat elsősorban a nagy rakodókapacitást (4,6–6,6 m3) igénylő céges ügyfeleket célozza meg. Az M és XL méretben elérhető duplakabinos változat azoknak a vállalkozóknak készült, akiknek a személyszállítás (max. 6 személy) lehetősége mellett – lehajtott válaszfallal akár 5,5 m3 űrtartalmú – külön raktérre is szükségük van. A duplakabinos furgonoknak két családja különböztethető meg: a lehajtható üléspaddal és válaszfallal szerelt változatok (itt a hátsó ülések kiiktatása esetén 1,5 m3-rel növelhető a raktér) és a rögzített válaszfallal rendelkező változatok.

Az M méretben kapható padlólemezes alváz-kabin kivitel jó alapot biztosít a különböző felépítményekhez, pl. hűtőautók vagy zárt dobozos, illetve egyéb felépítmények. A háromféle hosszméretben rendelkezésre álló kombi változatban már XS méret (4,6 m) esetén is kényelmesen elfér 9 személy. Inkább személyszállításra tervezték, és például rekreációs központokban, nyári táborokban veszik nagy hasznát, ahol a szállítható személyek száma és a minél nagyobb helykínálat az elsődleges szempont. A második és harmadik üléssor ki is vehető, ilyenkor a raktér 1300-ról 4900 literre növelhető.

A furgonok és a hosszított fülkék fele-fele arányban nyitható, kihajtható raktérajtókkal készülnek, igény szerint üvegezett változatban, fűthető hátsó ablakkal és ablaktörlővel. Opcióként felfelé nyíló ajtóval is rendelhetők. A kombik felfelé vagy oldalirányban nyíló, kétszárnyú ajtókkal is rendelhetők. A raktér padlóburkolattal, oldalburkolattal kiegészítve, illetve teljes borítással is rendelhető. A nyersfából, és különösen a csúszásgátló bevonattal is ellátott fából készült burkolat strapabíró és praktikus. Robusztusak és praktikusak a tolóajtók és a hátsó ajtók vonalában található alumínium küszöblécek és a kerékjárati ívek domborulatánál elhelyezett védőcsíkok.

Mindkét modell tele van intelligens és praktikus megoldásokkal, mint például azérintés nélkül nyitható oldalsó tolóajtók. A szegmensben egyedülálló módon az oldalsó tolóajtók a kezek használata nélkül nyithatók és zárhatók. Elég egy lábmozdulat a hátsó lökhárító alá és automatikusan kioldanak a gépjármű zárjai, illetve kinyílik a megfelelő oldali tolóajtó. Az ajtó zárása és a gépjármű reteszelése ugyanígy történik. Az XL változathoz 250 fokban nyitható hátsó szárnyasajtó rendelhető. Ez nem foglal külön helyet az úttest fölött, ha járda mellett parkolunk.

Mindkét jármű utasterét a személyautók ihlették, de a hatékony és zavartalan közlekedés érdekében a tervezők a professzionális használat kívánalmait is szem előtt tartották. A kényelmes, magas vezetési pozícióhoz társuló enyhén megemelt műszerfal magabiztosságot ad, mögüle a vezető még jobban uralja az utat. Kialakításának köszönhetően minden a vezető keze ügyében vagy szeme előtt van. A furgon változatban 49 liternyi, a hosszított fülkés változatban 121 liternyi nyitott és zárt rakodóhelyet találunk az utastérben. A hordozható készülékeket az alsó kesztyűtartóban elhelyezett elektromos aljzatokon, hagyományos 12 voltos vagy USB csatlakozókon keresztül tölthetjük fel.

Kommunikációs és vezetést segítő technológiákkal is gazdagon felvértezték az autókat. A 7 colos új érintőképernyő valamennyi média-, telefon- és navigációs funkció vezérlését biztosítja. A Mirror Screen funkció segítségével biztonságos módon, a 7 colos érintőképernyőn jeleníthetjük meg okostelefonunk egyes alkalmazásait. Új generációs 3D online navigáció került az autókba, amely hangvezérléssel is működtethető. Emellett van színes head-up display, adaptív fényszóró, 360 fokos kamerarendszer, Grip Control intelligens kipörgésgátló rendszer. A biztonságos és nyugodt vezetést szolgálja a táblaolvasó és sebességkorlátozás-felismerő rendszer, az Active Safety Brake vészfékrendszer, az ultrahangos holttérfigyelő és véletlen sávelhagyásra figyelmeztető jelzés, az adaptív sebességszabályozó, az ütközésveszély-jelző, valamint a fáradtságfigyelő rendszer.

Az új Citroën Jumpyt és Peugeot Expertet kiváló menetkényelem jellemzi, ami a precíz irányítást és rendkívül jó csillapítást biztosító futóműveknek köszönhető. Elöl stabilizátorrúddal kiegészülő, megerősített pszeudo-McPherson típusú futóművel, hátul új típusú ferde háromszög-lengőkaros futóművel rendelkeznek, amelyek a Dangel-féle 4×4-es erőátviteli rendszerrel is kompatibilisek. A változó merevségű rugók és a terhelés függvényében változó csillapítású lengéscsillapítók maximális kényelmet garantálnak a gépjármű üres és terhelt állapotában egyaránt. Az utóbbi egy passzív rendszer, melyben a gépjármű hasmagasságának függvényében módosul a lengéscsillapítás.

Az autók hétféle motor-váltó egységgel rendelhetők, melyek mindegyike a BlueHDi családba tartozó dízelmotor köré épül. A járművek választhatók 95, 115, 120, 150 és 180 lóerős, 210, 240, 300, 340, 370, illetve 400 Nm nyomatékú motorokkal. A Dangel a manuális váltós modelleket (BlueHDi 120 S&S és BlueHDi 150 S&S) négykerék-hajtásúvá is át tudja alakítani. Kétféle megoldás érhető el, egyik a műúton való tartós használatra, a másik pedig megemelt hasmagassággal, minden terepre. Külön hátsó differenciálzár is kapható. A Jumpy és Expert vonóhoroggal is felszerelhető, akár 2,5 tonnás fékezett utánfutó is vontatható.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/