/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Megérkezett az új Citroën Jumpy és Peugeot Expert

2016. április 04. 20:30   |   Autoblog
címkék:  

A furgon, kombi, duplakabinos furgon és padlólemezes alváz-kabin kivitelben bemutatkozó új Jumpy és Expert a szakmai ügyfelek széles rétegét szólítják meg. A moduláris kiképzésű, újfajta platformnak köszönhetően optimálisabb felépítésűek, és még több hasznos kényelmi és biztonsági szolgáltatást kínálnak. Euro 6-os dízelmotorokkal választhatók.

Az új Citroën Jumpy és Peugeot Expert az EMP2-ből továbbfejlesztett legújabb generációs moduláris padlólemezre épült. A kifejezetten a modellek igényeinek megfelelően kialakított platform megerősített szerkezettel és speciális, új első és hátsó futóművekkel rendelkezik, így a modellek hasznos terhelhetősége az 1400 kilogrammot is elérheti, miközben akár 2,5 tonnás utánfutót is vontathatnak.

A moduláris kialakítás kétféle tengelytávot (2,92 m és 3,27 m) és kétféle hátsó túlnyúlást (0,80 m és 1,15 m) jelent. Ezek kombinációjával háromféle hosszméret áll rendelkezésre: a szegmensben egyedüli 4,60 méteres XS méret (rövid tengelytávval), valamint a 4,95 méteres M, illetve az 5,30 méteres XL méret (hosszú tengelytávval). A magasság 1,90 méter, mellyel a kocsik minden szituációban könnyen boldogulnak, a parkolóházakat, ill. a lakóházak vagy bevásárlóközpontok mélygarázsait is beleértve.

Változatok
Méretek Kompakt Standard Hosszú
Hosszúság (m) 4,60 4,95 5,30
Magasság (m) 1,90 1,90 1,93
Max. raktérhosszúság (m) 3,32 3,67 4,02
Hasznos szélesség a kerékjáratok között (m) 1,26 1,26 1,26
Max. hasznos térfogat (m3) 5,1 5,8 6,6
Max. hasznos terhelhetőség (kg) 1400 1400 1400

Az új Jumpy és Expert a különböző szakmák igényeihez igazodva a változatok széles skáláját kínálja. A háromféle hosszméretben rendelkezésre álló furgon változat elsősorban a nagy rakodókapacitást (4,6–6,6 m3) igénylő céges ügyfeleket célozza meg. Az M és XL méretben elérhető duplakabinos változat azoknak a vállalkozóknak készült, akiknek a személyszállítás (max. 6 személy) lehetősége mellett – lehajtott válaszfallal akár 5,5 m3 űrtartalmú – külön raktérre is szükségük van. A duplakabinos furgonoknak két családja különböztethető meg: a lehajtható üléspaddal és válaszfallal szerelt változatok (itt a hátsó ülések kiiktatása esetén 1,5 m3-rel növelhető a raktér) és a rögzített válaszfallal rendelkező változatok.

Az M méretben kapható padlólemezes alváz-kabin kivitel jó alapot biztosít a különböző felépítményekhez, pl. hűtőautók vagy zárt dobozos, illetve egyéb felépítmények. A háromféle hosszméretben rendelkezésre álló kombi változatban már XS méret (4,6 m) esetén is kényelmesen elfér 9 személy. Inkább személyszállításra tervezték, és például rekreációs központokban, nyári táborokban veszik nagy hasznát, ahol a szállítható személyek száma és a minél nagyobb helykínálat az elsődleges szempont. A második és harmadik üléssor ki is vehető, ilyenkor a raktér 1300-ról 4900 literre növelhető.

A furgonok és a hosszított fülkék fele-fele arányban nyitható, kihajtható raktérajtókkal készülnek, igény szerint üvegezett változatban, fűthető hátsó ablakkal és ablaktörlővel. Opcióként felfelé nyíló ajtóval is rendelhetők. A kombik felfelé vagy oldalirányban nyíló, kétszárnyú ajtókkal is rendelhetők. A raktér padlóburkolattal, oldalburkolattal kiegészítve, illetve teljes borítással is rendelhető. A nyersfából, és különösen a csúszásgátló bevonattal is ellátott fából készült burkolat strapabíró és praktikus. Robusztusak és praktikusak a tolóajtók és a hátsó ajtók vonalában található alumínium küszöblécek és a kerékjárati ívek domborulatánál elhelyezett védőcsíkok.

Mindkét modell tele van intelligens és praktikus megoldásokkal, mint például azérintés nélkül nyitható oldalsó tolóajtók. A szegmensben egyedülálló módon az oldalsó tolóajtók a kezek használata nélkül nyithatók és zárhatók. Elég egy lábmozdulat a hátsó lökhárító alá és automatikusan kioldanak a gépjármű zárjai, illetve kinyílik a megfelelő oldali tolóajtó. Az ajtó zárása és a gépjármű reteszelése ugyanígy történik. Az XL változathoz 250 fokban nyitható hátsó szárnyasajtó rendelhető. Ez nem foglal külön helyet az úttest fölött, ha járda mellett parkolunk.

Mindkét jármű utasterét a személyautók ihlették, de a hatékony és zavartalan közlekedés érdekében a tervezők a professzionális használat kívánalmait is szem előtt tartották. A kényelmes, magas vezetési pozícióhoz társuló enyhén megemelt műszerfal magabiztosságot ad, mögüle a vezető még jobban uralja az utat. Kialakításának köszönhetően minden a vezető keze ügyében vagy szeme előtt van. A furgon változatban 49 liternyi, a hosszított fülkés változatban 121 liternyi nyitott és zárt rakodóhelyet találunk az utastérben. A hordozható készülékeket az alsó kesztyűtartóban elhelyezett elektromos aljzatokon, hagyományos 12 voltos vagy USB csatlakozókon keresztül tölthetjük fel.

Kommunikációs és vezetést segítő technológiákkal is gazdagon felvértezték az autókat. A 7 colos új érintőképernyő valamennyi média-, telefon- és navigációs funkció vezérlését biztosítja. A Mirror Screen funkció segítségével biztonságos módon, a 7 colos érintőképernyőn jeleníthetjük meg okostelefonunk egyes alkalmazásait. Új generációs 3D online navigáció került az autókba, amely hangvezérléssel is működtethető. Emellett van színes head-up display, adaptív fényszóró, 360 fokos kamerarendszer, Grip Control intelligens kipörgésgátló rendszer. A biztonságos és nyugodt vezetést szolgálja a táblaolvasó és sebességkorlátozás-felismerő rendszer, az Active Safety Brake vészfékrendszer, az ultrahangos holttérfigyelő és véletlen sávelhagyásra figyelmeztető jelzés, az adaptív sebességszabályozó, az ütközésveszély-jelző, valamint a fáradtságfigyelő rendszer.

Az új Citroën Jumpyt és Peugeot Expertet kiváló menetkényelem jellemzi, ami a precíz irányítást és rendkívül jó csillapítást biztosító futóműveknek köszönhető. Elöl stabilizátorrúddal kiegészülő, megerősített pszeudo-McPherson típusú futóművel, hátul új típusú ferde háromszög-lengőkaros futóművel rendelkeznek, amelyek a Dangel-féle 4×4-es erőátviteli rendszerrel is kompatibilisek. A változó merevségű rugók és a terhelés függvényében változó csillapítású lengéscsillapítók maximális kényelmet garantálnak a gépjármű üres és terhelt állapotában egyaránt. Az utóbbi egy passzív rendszer, melyben a gépjármű hasmagasságának függvényében módosul a lengéscsillapítás.

Az autók hétféle motor-váltó egységgel rendelhetők, melyek mindegyike a BlueHDi családba tartozó dízelmotor köré épül. A járművek választhatók 95, 115, 120, 150 és 180 lóerős, 210, 240, 300, 340, 370, illetve 400 Nm nyomatékú motorokkal. A Dangel a manuális váltós modelleket (BlueHDi 120 S&S és BlueHDi 150 S&S) négykerék-hajtásúvá is át tudja alakítani. Kétféle megoldás érhető el, egyik a műúton való tartós használatra, a másik pedig megemelt hasmagassággal, minden terepre. Külön hátsó differenciálzár is kapható. A Jumpy és Expert vonóhoroggal is felszerelhető, akár 2,5 tonnás fékezett utánfutó is vontatható.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/