/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Megérkezett az új Ford Puma

2020. január 27. 18:00   |   Autoblog
címkék:  

Már kapható a hazai márkakereskedésekben a Ford új, stílusos és innovatív kisméretű crossovere, a Puma. Az új modell hatásosan egyesíti a lenyűgöző formaterv, a kategóriaelső praktikum és a takarékos lágy hibrid hajtáslánc előnyeit. Hétmillió forint alatt már hazavihető.

A Puma vásárlói az elsők közt élvezhetik a Ford lágy hibrid hajtásának előnyeit, amelynek magasabb teljesítménye és élénk gázreakciói alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás mellett is biztosítják a Fordok jól ismert vezetési élményét.

Az EcoBoost Hybrid technológia egy szíjhajtású, 11,5 kW teljesítményű integrált indítómotor/generátorral (BISG) egészíti ki a Puma 1,0 literes EcoBoost benzinmotorjának erejét. A hagyományos generátor helyett alkalmazott BISG képes elektromos árammá alakítani a fékezés és egyenletes sebességű haladás közben többnyire veszendőbe menő energiát, és az így termelt áramot egy 48 voltos, léghűtésű lítium-ion akkumulátor tárolja.

A BISG ugyanakkor elektromotorként is működik, zökkenőmentesen kapcsolódva be a hajtásba a háromhengeres benzinmotor mellett, normál haladás és gyorsítás közben felhasználva az akkumulátorban tárolt energiát, valamint meghajtva az elektromos segédberendezéseket.

A 125 és 155 lóerős változatokban kínált intelligens, önvezérlő lágy hibrid rendszer folyamatosan ellenőrzi, hogyan használja a vezető a járművet, és ennek alapján dönti el, mikor és milyen intenzitással töltse az akkumulátort, és hogy mikor használja fel az abban tárolt energiát, a következő két stratégia alapján:

Forgatónyomaték-helyettesítés, ami a BISG elektromotor-funkcióját felhasználva akár 50 Nm forgatónyomaték leadására is képes, csökkentve ezzel a benzinmotor terhelését. A forgatónyomaték-helyettesítés hatékonyan hozzájárul ahhoz, hogy legmagasabb CO₂-kibocsátás értéke 124 g/km, az üzemanyag-fogyasztás pedig 5,4 l/100 km legyen a 125 lóerős változatnál, illetve a 127 g/km és 5,6 l/100 km a 155 lóerős kivitelnél.

Forgatónyomaték-kiegészítés, ami a BISG elektromotor-funkcióját felhasználva akár 20 Nm-rel magasabb forgatónyomatékot biztosít annál, mint amit a benzinmotor egyedül leadhat teljes terhelés mellett, illetve akár 50 százalékkal több nyomatékot produkál alacsony motorfordulatszám mellett.

A benzinmotort egy szempillantásnyi idő, azaz mintegy 0,3 másodperc alatt újraindító BISG azt is lehetővé teszi, hogy a Puma EcoBoost Hybrid modell Start-Stop technológiája még több helyzetben működhessen, például amikor az autót 15 km/órás sebességnél kisebb tempóról fékezik állóra.

A vásárlók emellett további modern Ford EcoBoost benzinmotorok és Ford EcoBlue dízelek közül választhatnak majd. Az alapmotor a 125 lóerős 1,0 literes EcoBoost motor, amelynek üzemanyag-fogyasztása 5,7 l/100 km, míg CO₂-kibocsátása 131 g/km. Idén év vége felé egy hétfokozatú, dupla tengelykapcsolós automata sebességváltó is megjelenik majd a kínálatban. Az 1,0 literes EcoBoost és EcoBoost Hybrid hajtásláncokban hengerlekapcsolási technológia is működik, amit a Ford elsőként kínál egy háromhengeres erőforráshoz.

Májustól kapható lesz egy 120 lóerős, 1,5 literes EcoBlue dízelmotoros változat is, ami csekély, várhatóan 117 g/km CO₂-kibocsátást és 4,5 l/100 km üzemanyag-fogyasztást kínál.

A mélyre húzott, ereszkedő tetővonal karakteres és azonnal felismerhető sziluettel ruházza fel az autót, elrugaszkodva az ’ék alakú’ crossover-trendtől. A Puma sportos karakterét erősítik a karosszéria oldalán végigfutó látványos vonalak és az erőteljes kerékjárati ívek. A hatásos kialakítású orr-rész ’kenu alakú’ fényszórói magasan, a sárvédők tetején kaptak helyet, alattuk pedig a LED ködfényszórók láthatók. A karosszéria kiegyensúlyozott arányainak szépségét még inkább kihangsúlyozza az A-oszlop “lebegő” kialakítása.

A Puma különböző modellváltozatai: a sportos Puma ST-Line, a stílusos Puma Titanium, a gazdagon felszerelt Puma Titanium X és a luxuskivitelű Puma ST-Line X Vignale hűen tükrözik a vásárlók sokféle elvárásait. A Puma Titanium X utasterében találkozhatunk először a levehető és mosható üléshuzatokkal, amelyekkel könnyebben megőrizhető az utastér újszerű állapota.

A Puma lenyűgöző stílusához szinte példátlan praktikum társul; ennek egyik legfontosabb eleme a mindennapos pakolási problémákra gyakorlatias megoldásokat kínáló, innovatív kialakítású csomagtér, amely a kategória legnagyobb, 456 literes térfogatával büszkélkedhet. A rugalmasan alakítható csomagtartóban – a második üléssort síkba döntve – kényelmesen elfér egy 112 cm hosszú, 97 cm széles és 43 cm magas doboz.

A praktikus rakodási lehetőségek nemcsak kielégítik, hanem túl is szárnyalják a vásárlók elvárásait, hiszen a Ford MegaBox mély és sokoldalúan használható, 80 literes teret kínál. A 763 mm széles, 752 mm hosszú és 305 mm mély rekeszben kiválóan elhelyezhetők akár 115 cm magas dolgok is (például szobanövények), ha állítva rakják be őket. Ha pedig lezárják a fedelét, akkor a rekesz jó szolgálatot tehet a piszkos sportruházat vagy a sáros gumicsizmák szállításánál. A szintetikus anyaggal bélelt, és alul leengedő dugóval kiegészített Ford MegaBox vízzel is könnyen tisztítható.

Szintén praktikus megoldás, hogy a Puma csomagterének padlója akár egy kézzel is egyszerűen beállítható. A ki- és bepakolást még inkább megkönnyíti a kézhasználat nélkül nyitható csomagtérajtó. A csomagtérajtóhoz rögzített kalaptartó együtt mozog az ajtóval, így akadálytalanul hozzá lehet férni a rakodótérhez. A rugalmas kalaptartó egyszerűen rásimul a terjedelmesebb csomagok tetejére.

A Pumában 12 ultrahangos szenzor, három radar és két kamera figyeli a környezetet, információkkal látva el a kifinomult Ford Co-Pilot360 technológiákat, amelyek fokozott védelmet, könnyebb vezetést és parkolást kínálnak, miközben kényelmesebbé, biztonságosabbá és kevésbé fárasztóvá varázsolják az autózást.

A Stop & Go funkcióval kiegészített adaptív sebességtartó automatika, a közlekedési tábla felismerés és a sávközép funkció segítségével az autó kényelmesen távolságot tart az előtte haladó járművektől, így a hosszú utakon kevesebb stresszt jelent az autó sávban tartása.

A FordPass Connect beépített modem segítségével az új vészhelyzet előrejelzés tájékoztatja a vezetőt az úton kialakult veszélyes szituációkról, még akkor is, ha a baleset helyszíne még nem látható egy kanyar miatt, vagy a többi járműtől. A figyelmeztetések függetlenek a műholdas navigációtól, mivel azokon a percenként frissített információkon alapulnak, amelyeket a helyi hatóságok, mentőszolgálatok és a „felhőhöz” csatlakozó más járművek szolgáltatnak.

A vészhelyzeti figyelmeztetések közt egyaránt szerepelnek az útjavítási munkálatok, a meghibásodott járművek, az úttesten feltűnő állatok, gyalogosok vagy tárgyak, sőt még a veszélyes útviszonyok is, így az autósok időben felkészülhetnek azokra a helyzetekre, amelyek rájuk várnak, de egyelőre nem észlelhetők.

Most először jelenik meg egy B-szegmensű Ford-modellben a 180 fokos látószögű tolatókamera, és szintén a tolatást könnyíti meg a keresztirányú forgalomfigyelővel kiegészített holttérfigyelő rendszer. Az aktív parkolóasszisztens segít felmérni a megfelelő méretű parkolóhelyet, majd a vezető kormányzása nélkül is elvégzi a párhuzamos vagy a merőleges parkolást.

A Puma technológiái a sűrű városi forgalomban is hasznos segítséget jelentenek. Van a fedélzeten aktív fékezéssel kiegészített ütközésre figyelmeztető rendszer, ütközés utáni fékezés funkció és kikerülő kormányzási asszisztens is.

A FordPass Connect beépített modem segítségével a Puma olyan WiFi-hotspottá válik, ami akár tíz mobileszköz számára biztosít vezeték nélküli csatlakozást. A rendszer számos kényelmi szolgáltatást kínál a FordPass mobil alkalmazáson keresztül, például a Járműkeresőt, a Járműállapotot, amivel ellenőrizhető az üzemanyagszint, a riasztó állapota, az olaj élettartama és sok más egyéb, a Távnyitás/zárást, illetve a Távindítást, ami a hétfokozatú automata sebességváltóval felszerelt változatokban áll rendelkezésre.

A 125 lovas mild hibrid hajtásláncú Ford Puma Magyarországon 6,9 millió forinttól vásárolható meg, de Ford Credit finanszírozással már 6 millióért elvihető. A Titanium X kivitel 7,9 millió forintba kerül, a sportos ST-Line X-ért pedig 8,3 millió forintot kérnek.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/