/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Megérkezett az új Ford Ranger Raptor

2022. február 22. 16:05   |   Autoblog
címkék:  

Megérkezett az új generációs, és új szintet jelentő Ford Ranger Raptor. A sivatagi tájak leigázására, a hegységek meghódítására és a mindennapos autózásra egyaránt kiválóan alkalmas, második generációs Ranger Raptor magasra teszi a lécet az offroad teljesítmény terén.

Az európai Ranger-rajongók számára különösen izgalmas esemény a vadonatúj Ranger Raptor megjelenése, hiszen ez az új generációs Ranger-család első, Európában kapható változata. A Ford 2022 utolsó negyedévében kezdi kiszállítani az első járműveket a vevőknek.

A teljesítményrajongók számára a legfontosabb újdonság alighanem a vadonatúj, duplaturbós 3,0 literes V6-os EcoBoost benzinmotor lesz, amit a Ford Performance szakemberei úgy hangoltak, hogy 288 lóerő teljesítményt és 491 Nm forgatónyomatékot adjon le.

A V6-os EcoBoost erőforrás motorblokkja grafiterősítésű vasöntvény; ez mintegy 75 százalékkal erősebb és 75 százalékkal merevebb, mint egy hagyományos, vasból öntött szerkezet. A Ford Performance szakemberei sokat dolgoztak azon, hogy a motor készségesen reagáljon a gázparancsra, és a versenypályákon kifejlesztett turbólyuk-semlegesítő rendszer garantálja, hogy a vonóerő azonnal rendelkezésre álljon.

A Baja üzemmódban aktiválódó új turbólyuk-semlegesítő megoldás lényege, hogy a turbótöltő akár még három másodpercig is pörög azután, hogy a vezető felengedte a gázpedált, így a kanyarokból kigyorsítva vagy a fokozatváltásoknál az autós azonnali gyorsulásra számíthat. Emellett az erőforrást egyedi turbótöltés-profilra programozták, hogy a tízfokozatú automata sebességváltó minden egyes áttételénél optimális teljesítményt biztosítson.

A új hajtáslánc murván, poros úton, sárban és homokon egyaránt erőlködés nélkül gyorsítja a Ranger Raptort. A teljesítményt még izgalmasabbá varázsolja az elektronikus vezérlésű aktív kipufogórendszer, amely négyféle, a mindenkori vezetési helyzethez illő motorhangot kínál. Az autósok a kormánykeréken elhelyezett nyomógombbal választhatják ki a kívánt hanghatást, vagy rábízhatják a feladatot a hajtásláncra is, amelynek mindegyik üzemmódjához hozzá van rendelve egy-egy hangbeállítás.

A jelenlegi modellben megtalálható 213 lóerős 2,0 literes biturbó dízelmotor 2023-tól újra szerepel majd a Ranger Raptor kínálatában.

Az új generációs Ranger Raptor felfüggesztése az új Rangeréhez viszonyítva egészen egyedi. Az autóban egy sor különleges, Raptor-specifikus megerősítés található, többek közt a C-oszlopban, a platón és a pótkeréknél, a felütésgátlónál, a rugótoronyban és a hátsó lengéscsillapító bekötésénél; ezek a megoldások együtt azt eredményezik, hogy a Ranger Raptor még a legkeményebb terepen is magabiztosan uralható. A Ford mérnökei teljes egészében átalakították a futóművet. Vadonatúj, erős, mégis könnyű alumínium alsó és felső lengőkarokat, hosszú első-hátsó rugóutakat és Watt-rudazattal kiegészített, kifinomult hátsó futóművet terveztek, hogy az autó még akkor is kiválóan uralható legyen, ha nagy sebességgel vágnak át vele a kemény terepen.

Az új generációs, 2,5 col átmérőjű FOX Live Valve belső megkerülő szelepes lengéscsillapító pozícióérzékelő technológiával működik. Ezek a csillapítók a legkifinomultabb ilyen szerkezetek, amelyeket valaha beépítettek a Ranger Raptorba, és Teflon-töltetű olaj van bennük, ezért – a kifutó modell lengéscsillapítóival összehasonlítva – mintegy 50 százalékkal kisebb súrlódással működnek.

A hardvert a FOX szállította, ám a tuningot és fejlesztést a Ford Performance végezte számítógépes tervezéssel és valós tesztekkel. A rugófeszesség-szabályozástól kezdve a hasmagasság-állításig minden területen úgy hangolták be a szerkezet működését, hogy tökéletes egyensúlyt teremtsenek a kényelem, az irányíthatóság, a menetstabilitás és a tapadás között, legyen szó akár közúti autózásról, akár terepezésről.

Az átprogramozott üzemmódokkal összekapcsolt Live Valve belső megkerülő szelepes rendszert úgy tervezték meg, hogy közúton kényelmesebb futást, terepen pedig jobb rugózást biztosítson, kis és nagy sebességnél egyaránt. A rendszer tehát hozzáigazítja a csillapítás erejét a különféle üzemmódokhoz, emellett pedig a futómű észrevétlenül felkészíti a járművet a különféle vezetési körülményekre. Amikor a csillapító összenyomódik, a megkerülő szeleprendszer különböző zónái pontosan olyan ellenállást adnak, amennyi az adott helyzethez szükséges.

Az erős felütések elleni védelem érdekében a már versenyeken is bizonyított FOX felütésgátlás vezérlés maximális csillapító erőt állít be a lengéscsillapító utolsó 25 százaléknyi mozgástartományában. Erős gyorsításkor a rendszer kimerevíti a hátsó csillapítókat, hogy megakadályozza az autó ‘leguggolását’, javítva ezzel a menetstabilitást. Mivel a lengéscsillapítók minden pillanatban ideális beállítással működnek, a Ranger Raptor ugyanolyan élvezetesen vezethető az aszfalton, mint terepen.

A Ranger Raptor kimagasló terepképességét tovább fokozzák a kocsitest alatt elhelyezett védőelemek. Az első motorvédő lemez majdnem kétszer akkora, mint a normál új generációs Rangeré, és 2,3 mm vastag, nagy szakítószilárdságú acélból készül. Ezt a lemezt (a motor alsó burkolatával és az osztómű védőlemezével együtt) úgy tervezték, hogy hatékonyan megóvja a legfontosabb szerkezeti elemeket, például a hűtőt, a kormányművet, az első keresztmerevítőt, az olajteknőt és az első differenciálművet. Terepezés közben hasznos segítség az elöl és hátul egyaránt megtalálható kettős vonószem-csatlakozás.

A Ranger Raptorban most jelenik meg először az a fejlett, állandó négykerék-hajtás, amelyben egy vadonatúj, elektronikus vezérlésű kétfokozatú osztómű, illetve zárható első és hátsó differenciálmű működik; a hardcore terepezők bizonyára nagyra értékelik majd mindezt. Annak érdekében, hogy az új generációs Ranger Raptor ugyanolyan magabiztosan mozogjon az aszfalton, mint a mély sárban vagy a kerékvályúkkal szabdalt terepen, az autó vezetője hét különböző üzemmód közül választhat.

Mindegyik üzemmódban másféle beállítások alapján működik a motor- és váltóvezérlés, az ABS, a kipörgés- és stabilitásvezérlés, a kipufogószelep, a kormánymű és a gázadás. Mindemellett a műszeregység, a járműinformációs rendszer és központi érintőképernyő színvilága is a kiválasztott üzemmódnak megfelelően változik. Országúton normál, sport és csúszós út, míg terepen sziklán araszolás, homok, sár/nyomvályú, illetve Baja üzemmódok állnak rendelkezésre. Az új generációs Ranger Raptorban mindezt a Trail Control egészíti ki, ami úgy működik, mint egy terepre szánt sebességtartó automatika. Csak be kell állítani a kívánt tempót (32 km/óra alatt), és az autó önműködően adagolja a gázt és fékerőt, hogy vezetőjének csak a kormányzásra kelljen koncentrálnia.

A Ranger Raptor kivételes képességeihez vadonatúj külső társul, ami az új generációs Ranger látványos stílusát tükrözi. A markáns sárvédők és fényszórók hatásosan hangsúlyozzák az autó szélességét, s a pickupot még erőteljesebbnek mutatja a hűtőrács nagyméretű F-O-R-D felirata és a határozott kontúrokkal határolt lökhárító. A mátrix LED fényszórók és LED nappali menetfények új szintre emelik a Ranger Raptor világításának teljesítményét: a prediktív kanyarvilágítás, a vakításmentes fényszórók és az automatikus, dinamikus fényszórómagasság-állítás hasznos segítséget jelentenek a vezetőnek és a többi közlekedőnek.

A szélesített kerékjáratok erőteljes formavilágú 17 colos könnyűfém keréktárcsákat ölelnek körül, amelyeken a kizárólag a Raptorhoz kínált, nagy teljesítményű terepgumik feszülnek. A funkcionális szellőzőnyílások, légterelő elemek és a jó tapadást kínáló alumínium oldalfellépők nemcsak mutatósak, hanem kifejezetten praktikusak is.

Az utastér dizájnja is a Ranger Raptor terepképességét és energikus természetét hangsúlyozza. A vadászgépek által ihletett sportülések kifejezetten kényelmesek, ugyanakkor a testet is kiválóan megtámasztják a gyors kanyarokban. A műszerfalat, a belső kárpitozást és az üléseket Code Orange színű betétek díszítik; ez az árnyalat jól illik a belső világításhoz, ami okkersárga fényben füröszti a kabint. A prémium minőségű bőrrel borított, fűthető sportkormányt erőteljes ujjtámaszok és középállás-jelző egészítik ki, és a sportos benyomást tovább erősíti a magnéziumöntvény váltófülek látványa.

Az utasok szórakoztatásáról a legújabb digitális technológia gondoskodik: a kabinban 12,4 colos digitális műszeregység teremt igazi hi-tech hangulatot, a 12 colos központi érintőképernyőhöz pedig a Ford új generációs SYNC 4 konnektivitási és szórakoztató rendszere kapcsolódik, amelyen felár nélkül működik a vezeték nélküli Apple CarPlay és Android Auto kapcsolat. A kalandokhoz 10 hangszórós B&O hangrendszer szolgáltat lelkesítő zenei aláfestést.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/