/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Megfontoltabban vesznek autót a magyarok

2022. október 20. 17:10   |   Autoblog
címkék:  

Ugyan az árak az egekbe szöktek és bizonyos kategóriákban jelentősen csökkent a kínálat, továbbra is óriási az igény a másodkézből származó autókra hazánkban: január eleje és szeptember vége között összesen 636 399 használt személyautót írtak át országhatáron belül, amely 4 százalékkal több 2021 hasonló időszakához képest – derült ki a Datahouse adataiból. Ettől függetlenül a gazdasági környezet hatására a vásárlók óvatosabbak, ráadásul a májusihoz képest magasabb kamatok miatt a finanszírozási kedv is csökkent.

A hazai vásárlók láthatóan keresik az alternatívát a hosszú kiszállítási idejű és rendkívül drága új autókkal szemben, ráadásul a gyenge forint miatt az import sem nyújt megoldást, így a belföldi kocsik jelentik a mozgásteret. A helyzet azonban egyre nehezebb ezen a területen is, mert az autók ára változatlanul emelkedik: a lélektani határnak számító 1 millió forint alatt szinte már nincs is autó a piacon, és nem könnyű minőségi darabot találni a legnépszerűbbnek számító 3-5 millió forintos értékhatárban sem, így aki ilyen járművet venne, annak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia.

„A magasabb árkategóriájú autók esetében azt tapasztaljuk, hogy a vásárlók óvatosabbak lettek: amíg májusban szinte tesztvezetés nélkül aláírták az adásvételi szerződést, addig szeptemberben az autóvásárlással kapcsolatos döntéshozatal több hétig is eltarthat. Nehezítő tényező, hogy jelentősen emelkedtek a kamatok, így egyre többen döntenek készpénzes vásárlás mellett” – mondja Tóth Péter, a Das WeltAuto Centrum értékesítési igazgatója.

Ettől függetlenül tovább nőttek az autóátírások az országban: januártól szeptember végéig összesen 636 399 gépkocsit vásároltak használtan, 4 százalékkal többet, mint 2021 azonos időszakában, de az átírások 75 százalékában 10 évnél idősebb négykerekűek cseréltek gazdát, ami miatt a hazai autóállomány 15 éves átlagéletkora továbbra sem javul. A fiatalabb használt kocsik sok esetben új autók árában kaphatók, így azokat kevesen engedhetik meg maguknak.

Az év első kilenc hónapjában a magyarok 28 százalékban alsó-középkategóriás autót vettek, 22 százalékban kisautót vásároltak, de keresettek voltak a felső-középkategóriás modellek, az egyterűek és a SUV-ok is.

Szeptember végéig legtöbben Opelt, Volkswagent és Suzukit vásároltak. A típusok sorrendjében az Opel Astra áll az élen kilenc hónap után a Suzuki Swift és a Ford Focus előtt, közvetlenül a Volkswagen Golfot és a Passatot megelőzve.

A legtöbb használtautó-átírást Budapesten, Pest megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében regisztrálták, a legkevesebb szerződéskötés Vas, Tolna és Nógrád megyében történt.

„Bizakodóak vagyunk az év hátralevő részével kapcsolatban. Fellendülést várunk a használt piactól, egyrészről azért, mert a cégek többnyire az év végén vesznek autót, másrészről pedig azért, mert motivációt jelenthet a vásárlók számára, hogy az évforduló miatt tovább nőnek az árak, így ha időben cselekednek, akkor még kedvezőbb áron vásárolhatnak” – tette hozzá Tóth Péter.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/