/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
| Több

Megjött az Alfa Romeo SUV

2016. november 17. 12:45   |   Autoblog
címkék:  

A Los Angeles-i Autószalonon tartotta világpremierjét az Alfa Romeo régen beharangozott szabadidőautója, a Stelvio. Az Olaszország legmagasabb hágójáról elnevezett modell a márka több mint egy évszázados történelmének első SUV járműve. Ahogy a Giulia, ez is rögtön Quadrifoglio verzióban debütált, 510 lóerős turbómotorral.

Az Alfa Romeo első SUV modellje a közelmúltban teljesen felújított Cassino-i üzemben, egy kifejezetten az új generációs Alfa Romeo modelleknek fenntartott gyártósoron születik. Ugyanitt készül a Giulia is, amely tavaly új korszakot nyitott a márka életében. Ugyanezek az értékek térnek most vissza egy új kategóriájú járműre szabva: a Stelvio SUV a sportos formatervet, élvonalbeli teljesítményt, valamint fejlett műszaki megoldásokat és lenyűgöző vezetési élményt kínál.

Névválasztása is egyedi tulajdonságaira utal. A Stelvio-hágó Olaszország legmagasabban fekvő hegyi közúti hágója (Európában a második legmagasabb); a hágót átszelő út több mint 20 kilométer hosszú, amelyet több mint hetvenöt kanyar tagol; egyedülálló élményt nyújt az utazónak, miközben lélegzetelállító táj terül el mellette és a hihetetlen gyors szintemelkedésnek köszönhetően eléri az átkelő 2 758 tengerszint feletti magasságát. Az elmúlt évek során számos kerékpáros, autós és motoros verseny helyszínéül szolgált, amely a küzdelmek és a technikai sportok legendás útvonalává tették. Az elmúlt évszázad háborús időszakában fontos közlekedési és szállítási feladatokat betöltő, kanyargós útvonal mostanra a régió egyik legfontosabb turisztikai látványosságává vált. Ha rendeltetésszerűen autózunk rajta, és az utolsó cseppig kiélvezzük az út által nyújtott adottságokat, rendkívüli vezetési élményt kínál.

A Stelvio 468 centiméter hosszú, a kompakt SUV mezőny egyik leghosszabb autója, emellett 165 centiméter magas és tükrökkel együtt 216 centiméter széles. Ugyanolyan izmos és dinamikus formavilágú, mint a Giulia szedán, elölnézetből első pillantásra a Giulia ötajtós ferdehátú változatának tűnhet. A kategória magasan legsportosabb képviselője, ilyen harcias megjelenése egyik másik SUV-nak sincsen. Akárcsak a Giulia esetében, először a csúcsmodell Stelvio Quadrifoglio mutatkozott be, amely szénszálas betétekkel, orrán egyedi légbeömlő nyílásokkal, négy kipufogóval és „Kamm-formájú” hátsó kialakítással tesz mély benyomást.

Műszerfalát teljesen a vezető köré terveztek. A kezelőszerveket kisméretű és közvetlen kormányra helyezték, az átlósan futó padlóalagútat, a finoman hullámos műszerfalat és az üléseket mind a vezető köré szabták, akár egy egyedi készítésű elegáns öltönyt. Ezt az érzést erősíti a minőségi kivitezelése és kiváló anyaghasználata: a szénszálas kompozitok, a fa és az első osztályú textilanyagok, amelyek látványra és érzetre is egyaránt kellemesek.

Az ultramodern, innovatív erőforrások is az Alfa Romeo elmaradhatatlan tulajdonságai közé tartoznak. Pontosan ezért kapott a Stelvio Quadrifoglio egy műszaki tartalmát és teljesítményét tekintve egyaránt egyedülálló hajtásláncot: 510 lóerős, 2,9 literes, V6 BiTurbo benzinmotort nyolcfokozatú automata sebességváltóval. A Ferrari műszaki és technológiai szakértelme által megalkotott, hathengeres BiTurbo benzinmotor teljes egészében alumínium szerkezetű, amely a jármű tömegét alacsonyan tartja, különösen az első tengelyen. A nyolcfokozatú automata ZF sebességváltó egyedi kalibrálást kapott, így verseny üzemmódban mindössze 150 milliszekundum alatt képes végrehajtani a váltásokat. A Stelvio emellett egy 2,0 literes, 280 lóerős és 400 Nm nyomatékú turbómotorral is kapható lesz.

A Stelvio Quadrifoglio menetdinamikai jellemzői a vezető és az útviszonyok igényei szerint választhatók az új Alfa DNA PRO rendszernek köszönhetően. Négyféle üzemmód választható: dinamikus, normál, takarékos (környezettudatos beállítás), valamint versenymód. Alapfelszerelés a Q4 összkerékhajtás, amely egy sor paraméter folyamatos ellenőrzésével optimalizálja a nyomatékmegosztást a két tengely között az autó pillanatnyi viselkedésétől, illetve az egyes kerekeknél rendelkezésre álló tapadástól függően. Normál körülmények között a Stelvio Quadrifoglio hátsókerék-hajtású autóként viselkedik, a hajtóerő 100 százaléka a hátsó tengelyre jut. Amint valamelyik kerék megközelíti tapadási határát, a rendszer a rendelkezésre álló hajtóerő akár 50 százalékát képes az első tengelyre átcsoportosítani egy erre szolgáló osztómű segítségével. A hátsó kerekekre jutó nyomaték a nyomatékvektor-szabályozási technológia révén egyenként is szabályozható.

A Stelvio Quadrifoglio elöl újonnan kifejlesztett, kettős keresztlengőkaros felfüggesztést alkalmaz, hátul pedig az Alfa Romeo által szabadalmaztatott négy és fél lengőkaros szerkezetet találjuk. Az elektronikusan szabályozott lengéscsillapító-rendszer azonnal alkalmazkodik a menetkörülményekhez, lehetővé téve, hogy a vezető válasszon a dinamikusabb vagy kényelmesebb vezethetőség és rugózás között. Az eredetileg a Giulián debütált, egyedülálló integrált fékrendszer (IBS) most a Stelvio Quadrifoglio fedélzetén is megjelenik. Az innovatív, elektromechanikus rendszer a menetstabilizáló funkciókat egy hagyományos fékszervóval kombinálva késlekedés nélkül biztosít fékhatást, és ezáltal rekord rövid féktávolságot. A Stelvio Quadrifoglio fékrendszerében alumínium komponenseket és karbon-kerámia tárcsákat találunk.

Az Alfa Chassis Domain Control (CDC) futómű-szabályozási technológia az autó agyaként koordinálja a Stelvio Quadrifoglio összes fedélzeti elektronikus rendszerének működését. A rendszer a különböző technológiai funkciók – így az Alfa DNA Pro üzemmódválasztó, a Q4 összkerékhajtási rendszer, a nyomatékvektor-szabályozási rendszer, az aktív felfüggesztés és a menetstabilizáló elektronika – összehangolt vezérlése révén optimalizálja a teljesítményt és a vezetési élményt.  A CDC valós időben szabályozza a menetdinamikai jellemzőket, a gyorsulási és perdületi adatok függvényében dinamikusan hangolva be az Alfa DNA Pro üzemmód paramétereit.

A Stelvio Quadrifoglio tervezése során az egyik elsődleges célkitűzés a felülmúlhatatlan vezetési élmény biztosítása volt. Ennek meghatározó elemei a két tengely közötti, tökéletes tömegelosztás, valamint az optimális tömeg/teljesítmény arány. Szénszálas kompozit anyagból készült a hajtótengely, míg a motor, a felfüggesztés, a fékek, az ajtók a kerékdobok vagy a motorház- és csomagtérfedél gyártásához alumíniumot használtak fel, így gondoskodva az ideális tömeg/teljesítmény arány megvalósításáról. A tömegcsökkentés nem csorbította a jármű kiváló szerkezeti szilárdságát, ami szélsőséges igénybevétel mellett is tartós minőséget, fokozott zajkomfortot és kiemelkedő vezethetőséget garantál.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Tomibomba
2016-11-17 - 19:29

Ez az autó, nem a német….


*/