/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Megmutatta a jövőre érkező, vadonatúj Yarist a Toyota

2019. október 16. 19:55   |   Autoblog
címkék:  

A szegmensében a környezetbarát öntöltő hibrid elektromos hajtást elsőként meghonosító Toyota Yaris Európa és Magyarország egyik legnépszerűbb kisautója, a japán autógyártó ugyanakkor leleplezte a slágermodell közel egy év múlva érkező új generációját.

Az új GA-B platform stílusos megjelenést, praktikumot, élvezetes vezethetőséget és fokozott biztonságot kínál majd a tervek szerint jövő ősszel debütáló új Yarisnak, míg az új 1,5 literes Hybrid Dynamic Force hajtáslánc a kiemelkedő takarékosságot továbbfejlesztett gázreakcióval kombinálja. A Toyota kiemelte azt is, hogy a szegmensének egyik legbiztonságosabb autójaként ismert Yaris utómodellje esetében a célja nem más, hogy hogy a világ legbiztonságosabb kisautóját fejlesszék ki.

A Yaris a Toyota európai sikertörténetének a főszereplője: egy olyan modell, amely tartós népszerűségnek örvendett, és folyamatos innovációval kiváló hírnevet vívott ki magának. Az első generációs Yaris egy csapásra meghódította a piacot. 2000-ben megválasztották az Év Európai Autójának, míg egyliteres benzinmotorja az Év Motorja díjat nyerte el. A Yaris volt az első olyan Toyota, amelyet kifejezetten Európa számára terveztek. Sőt, itt is gyártották, a franciaországi Valenciennes-ben működő üzemben (2001-től).

A második generációs Yaris 2005-ben a kisautók közül elsőként ért el ötcsillagos eredményt a független Euro NCAP tesztprogramon, illetve a kategóriában elsőként kapott vezető oldali térdlégzsákot. A 2012-ben bemutatott, harmadik generációs Yaris a kategóriában elsőként kapott full hibrid hajtásláncot. A Yarisból Európában a mai napig több mint négymillió darabot adtak el, ebből több mint 500 ezret hibridként.

Az új, negyedik generációs Yarissal együtt ünnepli világpremierjét a Toyota új, globális architektúrájának (TNGA) GA-B platformja, amelyet kisméretű Toyota járművek generációi, illetve azok leszármazottai fognak használni. Az új Yaris elsőként kapta meg az új fejlesztésű GA-B platformot, és elsőként használhatja a TNGA új háromhengeres, negyedik generációs hibrid hajtásláncát.

Az erőteljes, feszes vonalvezetésű formavilág dinamizmust és kompakt méreteket sugall: az új Yaris a jelenlegi modellnél rövidebb, szélesebb és alacsonyabb lesz majd, a lehető legtágasabb belső teret intelligens helykihasználás biztosítja majd. Mindehhez innovatív anyaghasználat, és új szintre emelt érzékelhető minőség társul majd. A sűrített külső méretek különlegessé teszik az új modellt abban a szegmensben, ahol a modellek jellemzően minden egyes generációváltás során egyre nagyobbak lesznek. Ehelyett a Toyota 5 mm-rel csökkentette a Yaris karosszériájának hosszúságát, ugyanakkor 50 mm-rel megnyújtotta a tengelytávot. Ez dinamikussá, könnyen irányíthatóvá teszi a városi forgalomban és a parkolások során, miközben a belső tér tágas és kényelmes marad – megtestesítve a modell „kicsi nagy” karakterét. A GA-B platformnak köszönhetően a mérnökök 40 mm-rel csökkenthették az autó magasságát, mivel azonban a vezető és utasai alacsonyabban ülnek, a változás nem csorbította a fejteret.

Az autó szélességének 50 mm-es növelése az első és a hátsó üléssoron egyaránt jobb helykínálatot eredményezett, míg a szélesebb első és hátsó nyomtáv kihangsúlyozza az új Yaris mélyebben ülő, szélesebb kiállását. Az orrkialakítás központi stíluselemei a nagyméretű hűtőmaszk és a középen elhelyezett Toyota embléma. A tervezők hátrébb mozdították az A-oszlop tövét, és megnövelték a motorházfedél hosszát. Az új lámpatestek LED-es technológiát alkalmaznak, az irányjelzők használaton kívül nappali világításként szolgálnak.

Az utastér kialakítása során a dizájnerek a „kevesebb több” elvét követve nyitott, tágas teret hoztak létre a vezető és az első utas körül. A beltérben kiváló minőségű anyagokkal találkozhatunk: az ajtópanel innovatív módon filcborítást kapott, a műszerfalpanel pedig puha tapintású, még barátságosabbá téve a környezetet. A három, egymással összeköttetésben álló forrásból (központi érintőképernyő, TFT multi-információs kijelző a műszeregységben, illetve 10 colos head-up kijelző) származó információk egyértelműen, tisztán leolvasható formában jelennek meg a vezető előtt. A Yaris egy sor további modern kényelmi funkcióval is felszerelhető. Ilyen a vezeték nélküli okostelefon-töltő, a fűthető kormánykerék, vagy a vezetői környezet különleges hangulatvilágítása.

Az új GA-B platform alapvető szerepet játszik az új Yaris által kínált, kiemelkedő vezetési élményben. A kompakt, mélyen ülő, ám széles karosszéria, a GA-B platform eredendő dinamizmusa, valamint a negyedik generációs hibrid hajtáslánc teljesítménye olyan dinamikus karaktert eredményez, amely alapvetően meghatározza az új Yaris vonzerejét.

A GA-B platformnak köszönhetően a vezetőülés mélyebben és hátrébb (az elődmodellhez képest 60 mm-rel), az autó középpontjához közelebb helyezkedik el. Ezzel mélyebbre került a jármű tömegközéppontja. Ugyanezek a változások kiváló vezetői üléshelyzetet, kedvezőbb ergonómiát és nagyobb állíthatósági tartományt eredményeztek. A kormánykerék közelebb került a vezetőhöz, dőlésszöge 6 fokkal megnőtt. A tömegeloszlás is kiegyensúlyozottabb, az első és hátsó tengely viszonylatában éppúgy, mint bal és jobb oldalon. A karosszéria jobb torziós szilárdsága dinamikussá és stabillá teszi az autó vezetését. Az új első MacPherson rugóstagok és a csatolt hosszlengőkaros hátsó felfüggesztés kialakítása során csökkentett belső súrlódású első gólyalábakat és lágyabb rugókat alkalmaztak, valamint jelentős mértékben megnövelték a hátsó kanyarstabilizátor feszességét. Így kanyarban csökken az oldaldőlés és javul a dinamizmus. A GA-B platform alkalmazásával jelentős mértékben nőtt a karosszéria merevsége is.

A 15 százalékkal megnövelt rendszerteljesítmény közvetlenebb gázreakciókat eredményez majd a jövő ősszel érkező új Yaris esetében, miközben az üzemanyag-fogyasztás több mint 20 százalékkal csökken majd. A negyedik generációs hibrid technológia ugyanis optimalizált tömeget, helykihasználást és üzemanyag-fogyasztást eredményez, miközben az új 1,5 literes Dynamic Force benzinmotor termikus hatásfoka 40%.

Az 1,5 literes Hybrid Dynamic Force rendszer közvetlen leszármazottja azoknak a nagyobb, 2,0 és 2,5 literes rendszereknek, amelyeket az új Corolla, RAV4 és Camry modellek is alkalmaznak. A hibrid rendszer az új 1,5 literes Dynamic Force háromhengeres, Atkinson-ciklusú, változó szelepvezérlésű benzinmotort alkalmazza. A rendszer új lítium-ion hibrid akkumulátort alkalmaz, amelynek megnövelt teljesítménye dinamikusabb gyorsítóképességgel ruházza fel a járművet. Az új akkumulátor nem csak nagyobb teljesítményű, de kisebb és könnyebb is, mint a korábban alkalmazott nikkel-metál hidrid egység. Az új Yaris egyes piacokon 1,5 és 1,0 literes, háromhengeres benzinmotorokkal is megvásárolható lesz.

A Toyota az új Yarist a világ legbiztonságosabb kisautójának fejlesztette. A fejlett vezetőtámogató rendszerek között megtalálható az a teljes sebességtartományban aktív, intelligens adaptív sebességtartó automatika és sávkövető asszisztens, amellyel először a Corollán találkozhattunk. Ráadásul ezek a funkciók az új Yaris összes kivitelénél az alapfelszerelés részét képezik. A Yarist úgy tervezték, hogy a hamarosan bevezetendő, minden eddiginél szigorúbb, 2020-as biztonsági normák szerint is a létező legjobb utasvédelmi eredményt érje el. Az új Yaris például a kisautók körében elsőként kínál olyan központi oldallégzsákot, amely oldalirányú ütközés esetén biztosít hatékonyabb utasvédelmet.

Az új Yaris szintén Európában készül majd. A Toyota Motor Manufacturing France több mint 300 millió eurós beruházással készült fel a GA-B alapú jármű gyártására.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/