/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (2) |
| Több

Megnyitotta kapuit a zsámbéki Közlekedésbiztonsági és Vezetéstechnikai Központ

2012. október 02. 21:00   |   Autoblog
címkék:  

2012. szeptember 27-én megnyitotta kapuit Magyarország első, európai viszonylatban is a legkorszerűbbek között jegyzett közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai központja, a drivingcamp Hungary. A Budapesttől mindössze 30 kilométerre, a festői Zsámbéki-medence legszebb részén, másfél esztendő alatt felépült komplexum a személy és tehergépjármű vezetők mellett a motorosokat is várja.

A létesítmény rendkívül kedvező földrajzi adottságainak köszönhetően az ország bármely pontjáról, sőt az országhatárokon túlról is könnyen és gyorsan megközelíthető. Az M1-es autópálya közelsége az országon áthaladó gyorsforgalmi úthálózathoz közvetlen csatlakozási lehetőséget biztosít.

A Közlekedésbiztonsági Központban kialakított tanpálya műszaki és technikai adottságai, valamint a beépített elemek nagyfokú variálhatósága a közúti közlekedés során előforduló vészhelyzetek tetszőleges kombinációjának életszerű előidézését teszi lehetővé.

A tanpályán zajló oktatások résztvevői a vezetéstechnikai tréningek során mindvégig a legnagyobb biztonságban gyakorolhatják a közutakon leggyakrabban  kialakuló közlekedési vészhelyzetek megelőzését, valamint kialakult vészhelyzet esetén azok elhárítását. A képzésen a résztvevők elsajátíthatják a megfelelő, hatékony mozgássorozatokat és azok begyakorlásával, tudatos alkalmazásával lehetőséget kaphatnak a balesetveszélyes szituációk időbeni  felismerésére és helyes megoldására.

A 13,4 hektárnyi területen elhelyezkedő drivingcamp Hungary beruházója az EMKK Első Magyar Közlekedésbiztonsági és Vezetéstechnikai Központ Zrt. A cég fő tulajdonosa – 87,5%-os részvényhányaddal – az osztrák székhelyű VT Holding GmbH. A fennmaradt – 12,5%-os – tulajdonhányadot a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete, a NiT Hungary birtokolja. A nemzetközi együttműködéssel létrejött, néhány elemében az Európai Unió és a Magyar Állam által is finanszírozott beruházás jelentős lépés a magyar közlekedésbiztonság fejlesztése terén.

A komplexum legtekintélyesebb részét a közel 122 000 négyzetméter alapterületű, a legkorszerűbb műszaki megoldásokat felvonultató vezetéstechnikai tanpálya adja. Kialakítása modulrendszerű, az elemek igény szerinti kombinálásával bármilyen tetszőleges vezetéstechnikai tréningprogram összeállítható. Rugalmassága korlátlan lehetőségeket biztosít, mindenki a saját felkészültségének, tudásának és igényének megfelelő, egyedi tréningen vehet részt. A tanpálya valamennyi járműtípus fogadására képes. A drivingcamp Hungary (Zsámbék) Magyarországon az első olyan tanpálya, amelyen a hidraulikai elemek terhelhetőségi határa elérheti akár a 60 tonnát is. Ez a nehézgépjárművek vezetői és üzemeltetői számára régóta várt lehetőséget jelent.

A drivingcamp Hungary (Zsámbék) több mint 20 év vezetési és vezetésbiztonsági tapasztalatára épül. A hagyományos szimulációs megoldások helyett az „éles helyzeteket” a gyakorlatban, valós körülmények között idézi elő, segítséget nyújtva ezzel a legextrémebb szituációk biztonságos kezeléséhez is.

A tanpálya egymáshoz kapcsolódó, egymást kiegészítő moduljai és legmodernebb technológiával készült hidraulikai elemei alkalmassá teszik arra, hogy minden korosztály és minden közlekedési résztvevő a saját speciális képzési igényeinek megfelelően kipróbálja és képezze magát. A központ a gyermekek, a kerékpárosok, a motorosok, a személygépjármű vezetők, a hivatásos gépkocsi- és buszvezetők, illetve a megkülönböztető jelzést használó járművek vezetőinek gyakorlati képzéséhez, valamint a megszerzett rutin folyamatos szinten tartásához és fejlesztéséhez kíván otthont adni.

A tanpálya speciálisan kialakított modulrendszere lehetővé teszi, hogy a résztvevők bármely gépjárműtípussal biztonságos körülmények között megtapasztalhassák a különböző vészhelyzeteket. Így a közúti közlekedési szituációk helyes felismerésére, a baleseti vészhelyzetek elkerüléséhez szükséges tudás és tapasztalat biztonságos, stressz-mentes gyakorlására mindenki tökéletes helyszínt és lehetőséget talál itt.

A létesítmény egész területe – beleértve az egyes modulokat is – a vezetéstechnikai képzéseken túl különféle outdoor programokhoz is ideális helyszínt kínál. Így a tanpálya alkalmas klubtalálkozók, kiállítások, koncertek színvonalas megrendezésére is.

A tanpálya moduljai és funkciójuk

1. A nagy dinamikus rántópad:

Fékezési és kikerülési manőverek gyakorlása eltérő tapadású felületeken, valamint a megcsúszó, kifaroló jármű feletti uralom visszaszerzése, stabilizálása.

2. Játszótér modul:

Vészfékezéssel történő megállás gyakorlása eltérő tapadású felületen. Akadály kikerülési manőverek gyakorlása fékezéssel és fékezés nélkül. Gyakorlatok aquaplaning mederben.

3. Lejtős hajtűkanyar – pipa modul:

Célfékezés, kanyartechnika fejlesztése extrém viszonyok között, nagy tömegű járművel, járműszerelvénnyel is, 8%-os lejtőn. A modul tetején egy további kör alakú dinamikus rántópad került elhelyezésre a személygépkocsik részére

4. Körpálya modul:

Kanyarodás közbeni vészhelyzetek elhárítása a nagy átmérőjű körpályán. Motorkerékpárosok képzésére kialakított speciális rántópad.

5. Off Road terület:

Különböző nehézségi fokozatú és meredekségű köves vagy földes tereppályák, spanyol lépcső, mesterséges gleccser-patak.

6. Gokart és országút modulok:

A tanpályán a körpálya körül kialakításra kerül egy gokart pálya, valamint a teljes tanpályát egy további „országút” fogja közre.

Fotó: drivingcamp.hu


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Emese
2012-11-25 - 08:32

NAGYON TETSZIK, de hol lehet ide jelentkezni a gyakorolásra?

kis csaba
2013-09-14 - 12:21

Érdekes a pálya,motorral is lehet látogatni?Hol lehet beiratkozni,és mennyibe kerül ,egy óra,vagy kör?


*/