/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Megtorpant a hazai használtautó-piac

2016. október 12. 18:45   |   Autoblog
címkék:  

2016 harmadik negyedévében jelentősen lelassult a hazai használtautó-piac növekedése: az elkelt használt személygépkocsik összértékének változását jelző Használtautó-index az elmúlt három hónap során 186,1-ről 187,7 százalékra változott, vagyis gyakorlatilag szinten maradt. Ez lehet csupán egy időszakos megtorpanás, de elképzelhető, hogy az immár negyedévenként közel 160 ezernyi adásvétel további növekedésének egyszerűen a hazai piac mérete szab határt.

„A megtorpanás tényéből korántsem szabad borús piaci képet festeni – magyarázza Fodor László, a Használtautó.hu szakértője. – A használtautó-piac közel három éve szinte töretlenül bővült, a jelenlegi 187,7 százalékos érték pedig azt jelzi, hogy a legutóbbi negyedév során elkelt használt személyautók összértéke harmadával nagyobb, mint egy éve ilyenkor (akkor 140,3 százalékon állt a mutató). A következő egy-két negyedév adatai fogják majd megmutatni, hogy van-e még tartalék a további növekedésben, hiszen már a jelenlegi adásvételszám állandósulása is azt jelentené, hogy éves szinten a 3,4 millió darabból álló személygépkocsi-flottában csaknem minden ötödik jármű gazdát cserél.”

A belföldi személygépkocsi-állomány alapvetően két forrásból kap utánpótlást: egyrészt az új autók, másrészt az importált használt autók hazai forgalomba helyezése révén. Bár ezek a tranzakciók önmagukban nem növelik a hazai használt autók adásvételének számát, ám az esetek túlnyomó részében egy már meglévő autó helyére lépnek, amelyeknek zöme gyorsan megjelenik az eladásra kínált járművek körében. Érdemes tehát egy pillantást vetni arra, hogy hogyan alakultak ezeknek az utánpótlási forrásoknak a számai.

Mint látható, mindkét piacot komoly növekedési trend jellemezte az elmúlt években: míg 2014 első negyedévében 20 700 használt személyautót importáltak, addig ez a szám 2016 harmadik negyedévére már 37 000 fölé ugrott. Ugyanebben az időszakban az értékesített új autók darabszáma 15 500-ról 23 500-ra emelkedett. Olyan azonban 2015 első negyedéve óta most fordult elő először, hogy mindkét szegmensben visszaesés történt: az új autók eladása nem kevesebb, mint 11 százalékkal esett az előző negyedévhez képest. Ez akkor is, most is jól látható megtorpanást okozott a használtautó-piac növekedési pályáján.

Mi várható 2016 egészében?

 A hazai személyautó-eladások várhatóan felpörögnek az év végére, az őszi hónapokban pedig jó eséllyel ismét emelkedni fog a használtautó-import volumene is – ezt most kismértékben támogatja a forintárfolyamnak az elmúlt hetekben tapasztalt erősödése is. Mivel azonban a hazai személyautó-piac felvevőképessége véges, a jövő évben már komoly esély van arra, hogy véget ér a használtautó-piac elmúlt években tapasztalt gyorsulása, a jelenlegihez közeli szinten stabilizálva ennek a szegmensnek az aktivitását.

A Használtautó-indexről: A Használtautó.hu által negyedévente bemutatásra kerülő index egy gyorsmutatója a használtautó-piac aktuális állapotának. Célja, hogy a teljes hazai használtautó-forgalom több mint 80 százalékát felölelő adatbázisa segítségével bemutassa, hogy az éppen lezárt negyedév során hogyan változott ez a piaci szegmens. Ezzel a szolgáltatásával hiánypótló szerepet tölt be. Az index egy arányszám, amely az adott időszakban elkelt használtautók aktuális összértékét viszonyítja a legutóbbi válság kezdetekor, 2009 első negyedévében mért szinthez.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/