/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Megújult a három és ötajtós, valamint a kabrió MINI

2021. január 28. 19:10   |   Autoblog
címkék:  

A MINI átfogó frissítést hajtott végre a háromajtós, az ötajtós és a Cabrio modelleken. Új külső színek és könnyűfém keréktárcsák jelentek meg a kínálatban, új csomagokkal varázsolhatók még egyedibbé az autók, bent pedig a műszerfal változott át. A legújabb kiadású MINI-k piaci bevezetése márciusban kezdődik.

A MINI új formanyelve minden korábbinál letisztultabb köntösbe öltözteti a brit gyártóra jellemző egyediséget. A három újdonság minimalista dizájnja minden korábbinál modernebb kisugárzást garantál. A háromajtós MINI, a MINI Cooper SE, az ötajtós MINI és a MINI Cabrio frontrésze kiváltképp kifejező: a hűtőrács kerete minden eddiginél meghatározóbb és nagyobb felületet ölel körbe, az első fényszórók pedig jellegzetes MINI stílusjegyekként világítanak. A helyzetjelzőket az első lökhárító két szélén függőlegesen vágott légbeömlők helyettesítik, amelyek tovább optimalizálják a modellek aerodinamikáját. Az első lökhárító keresztmerevítő eleme, amely rendszámtábla-tartóként is funkcionál, immár nem fekete színben, hanem a karosszéria árnyalatában pompázik.

Oldalnézetből az újdonságokat a MINI-re jellemző karosszériaarányok és a rövid túlnyúlások fémjelzik, miközben a kerékjárati ívek új kontúrjai szembetűnő újítások. Az első kerékjárati ívek fölé helyezett új oldalsó irányjelző-panelek LED-ekkel világítanak. A belsőégésű erőforrással szerelt MINI modelleket hátulról minimalista felületkialakítás jellemzi, a hátsó lökhárító hatszögletű, fekete betétjének vonalvezetése a hűtőrács-keret motívumát idézi. A hátsó ködlámpák a lökhárítóban, keskeny LED-csíkokként világítanak.

A tető és a külső visszapillantó-házak egyedi fényezése a brit prémiumgyártó ügyfeleinek egyik legkedveltebb személyre szabhatósági innovációja, amelyekkel a MINI évek óta kitűnik a tömegből. A Jet Black, Aspen White és Melting Silver karosszériafényezési árnyalatok esetében azonban mostantól egy világméretű innováció is elérhetővé válik a háromajtós MINI-hez és az ötajtós MINI-hez: az új Multitone Roof színátmenetes tetőfényezés, amely egy új karosszériafényezési technikának köszönhetően, a szélvédőtől egészen a hátsó légterelő szárnyig nyúlva kínálja a San Marino Blue, a Pearly Aqua és a Jet Black árnyalatok harmonikus átmenetét.

Az új három- és ötajtós MINI-hez, illetve az új MINI Cabrio modellhez megrendelhető karosszériafényezési árnyalatok között három újdonság is megtalálható. A Rooftop Grey metál és az Island Blue metál fényezések mellett megjelenik a palettán a Zesty Yellow árnyalat is, amely eleinte a MINI Cabrio kiváltsága lesz. Az extrafelszereltségként rendelhető Piano Black Exterior külső felszereltségi csomag részeként a kilincsek, az oldalsó irányjelző-panelek, az üzemanyag-betöltő nyílás sapkája, a motorháztető és a csomagtérajtó MINI logói és típusjelzései, valamint a kipufogórendszer végei magasfényű fekete színben pompáznak, akárcsak az első fényszórók, a hűtőrács és a hátsó lámpák keretei.

A MINI triumvirátusához megrendelhető könnyűfém keréktárcsák sora ugyancsak tovább bővült. A modellekhez öt újdonság válik elérhetővé: 17” méretben gurulnak fel a palettára a fekete Tentacle küllő-dizájnú felnik, a MINI Cabrio Sidewalk Scissor küllő-dizájnú és a „60 Years Edition” modellek fekete Pedal küllő-dizájnú keréktárcsái, 18” méretben pedig a rendkívül látványos, kéttónusú Pulse küllő-dizájnú és a MINI John Cooper Works fekete Circuit küllő-dizájnú felnik lesznek megrendelhetők.

A jellegzetes, kör alakú lámpák belső háza mostantól nem krómozott, hanem fekete színű, a tompított és a távolsági fényeket pedig egyaránt LED-ek állítják elő. A nappali menetfények és az irányjelzők funkcióját az első fényszórók karimáin körbefutó, változó színű fénycsík tölti be. Mostantól alapárasak a britzászló-motívummal világító hátsó lámpák is.

Az utastérben feltűnően kevesebb krómot alkalmaztak a tervezők, a műszerfal két szélére helyezett szellőzőrostélyokat fekete keret övezi. A középső szellőzőrostélyokat teljes egészében újratervezték és elegánsan a középkonzol vonalvezetéséhez igazították. Az utastéri dekorbetét a műszerfal teljes szélességében, egészen a vezetőig nyúlik.

A mérnökök a műszerfal kialakítását is tovább optimalizálták. Alapfelszereltség itt a 8,8” képernyő-átmérőjű központi kijelző, a leggyakrabban használt érintés-érzékeny gombok és a Piano Black magasfényű felületkezelés. A hangulatvilágítás részeként lézergravírozott felületdizájn nyomatékosítja a központi műszeregység körüli LED-világítást, a középkonzolra helyezett, navigációs rendszerhez kínált vezérlőpanel pedig teljes egészében fekete színben ragyog. Az alapfelszereltség része mostantól a multifunkciós gombokkal ellátott, vadonatúj, bőrözött sportkormány is. A MINI kisautóiban most először válik elérhetővé a kormányfűtés is.

A Connected Media opció része a fekete keretbe foglalt, kormány mögötti színes multifunkciós műszerfali kijelző, amely a MINI Cooper SE modell esetében az alapfelszereltség része. A multifunkciós műszerfali kijelző és a központi kijelző megjelenítési stílusa kétféle üzemmódban változtatható, amelyek az autó operációs rendszerének menüjében aktiválhatók. Az extraként rendelhető MINI Vezetési Üzemmódok esetén a kijelzők színe a kiválasztott vezetési üzemmódhoz igazodik. Az új hangulatvilágítási opció esetén a kijelzők színvilága az utastér hangulatvilágításához igazítható. „Lounge” és „Sport” üzemmódban is hatféle utastéri hangulatvilágítás érhető el.

Új kijelző-grafikájának, valamint a járműfunkciók, az audiorendszer, a vezeték nélküli telefonálás, a navigációs rendszer és az okosalkalmazások könnyedebb kiválasztásának és vezérlésének köszönhetően a MINI modellek operációs rendszere fejlettebb, mint valaha. Az egyértelmű szimbólumokkal, színes hátterekkel és fehér kiírásokkal dolgozó központi kijelző minden eddiginél modernebbnek hat, az egyes menüpontok pedig csempeszerű ikonokként tűnnek elő és érintésekkel aktiválhatók.

A fejlett járműkapcsolati-, audio- és navigációs funkciók három egymásra épülő felszereltségi csomagban egyesülnek. A Connected Media csomag része a multifunkciós műszerfali kijelző, a MINI Connected okosalkalmazás, a ConnectedDrive szolgáltatás-paletta és a távolról is elérhető szolgáltatások. A Connected Navigation csomag ezt a MINI navigációs rendszerrel, valós idejű forgalmi információkkal és az Apple CarPlay-előkészítéssel egészíti ki. A legmagasabb csomag e téren a Connected Navigation Plus, amely a MINI Connected XL okosalkalmazás funkcióit, a Concierge Services szolgáltatásait, a MINI Head-Up kijelzőt és a vezeték nélküli okostelefon-töltést is magába foglalja.

A három- és ötajtós MINI, valamint a Cabrio motorpalettáján erős és takarékos három-, illetve négyhengeres erőforrások sorakoznak. Az 1,5 liter hengerűrtartalmú, háromhengeres benzinmotor Magyarországon 136 lóerős teljesítménnyel, a kétliteres, négyhengeres benzinmotor pedig 178 és 231 lóerővel válik elérhetővé. 184 lóerős villanymotorjával a MINI Cooper SE zéró emissziójú vezetési élményt nyújt. A lítium-ion akkumulátor 32,6 kWh bruttó energiateljesítményre képes, amelynek köszönhetően a modell egyetlen feltöltéssel 203 – 234 kilométert képes megtenni. Az új triumvirátus belsőégésű erőforrásaihoz alapfelszereltségként hatfokozatú manuális váltó kapcsolódik, amely felárért hétfokozatú (a MINI John Cooper Works modellek esetében nyolcfokozatú), duplakuplungos Steptronic automataváltóra cserélhető.

A MINI sportosan agilis vezethetőségét azonnali teljesítmény-leadás, precíz kormányozhatóság, erőteljes fékrendszer és típus-specifikus hangolású futómű-, illetve lengéscsillapító-technológia jellemzi, mindezt azonban a modellhez most először elérhető adaptív futómű emeli minden korábbinál magasabb szintre. Folyamatosan alkalmazkodó lengéscsillapítóival az új technológia a sportosság és a menetkomfort közötti érezhető, optimális egyensúlyt teremti meg.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/