/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Mi magunk vagyunk az önvezetők akadálya

2019. július 22. 16:20   |   Autoblog
címkék:  

Még egy éve a nagy amerikai autógyártók és a Szilikon-völgy kutatói azt jelezték, hogy már idén az önvezető taxik ezrei közlekednek majd az utcákon. Az ígéret teljesülése azonban éveket várat még magára.

A gyártók és a technológiai vállalatok felismerték, hogy a jövő autóinak előállítása nehezebb, drágább és tovább tart, mint ahogyan azt eredetileg gondolták.

Erre utal, hogy a Ford és a Volkswagen nemrég jelentette be: megegyeztek, hogy együtt fejlesztik az önvezető autókat. Terveik szerint a pittsburghi Argo startup technológiájával felszerelt kocsikat 2021-től helyezik forgalomba néhány amerikai nagyvárosban. Bryan Salesky, az Argo főnöke mindenesetre jelezte: az önvezető járművek elterjedése még mindig csak a jövő zenéje. A fő akadály a kiszámíthatatlan emberi magatartás.bosch_onvezeto_felmeres2

A jelenleg Pittsburghben és Miamiben közlekedő kísérleti kocsik legutóbb az alábbi akadályokkal kerültek szembe: a menetiránnyal szemben érkezett a forgalmas úton egy kerékpáros, a kocsik között manőverezve; nagy úttisztító gép a keresztezésnél hirtelen nagy körben megfordult, érintve mind a négy sarkot, köztük azokat, amelyeken a zöld lámpa engedélyezte a forgalmat. Az ilyen rendkívül esetek nem is olyan ritkák, de kezelésüket meg kell oldani.

Az önvezető kocsik radarjai, nagy felbontású kamerái, érzékelői, számítógépei felismerik, azonosítják a kocsi útjába kerülő tárgyakat – de azt még nem tudják kiszámítani, hogyan fognak azok viselkedni. A szükséges szoftver 80 százaléka már rendelkezésre, áll, az a 20 százalék hiányzik, amellyel a járművezetők, a gyalogosok, a kerékpárosok okozta rendkívüli helyzetekre reagál az önvezető kocsi.

A Tesla az egyetlen, ahol már jövőre ígérik az önvezető kocsik széleskörű elterjedését. A cég főnöke, Elon Musk szerint 2020-ra egy millió „robo-taxi közlekedik majd Amerikában, de sok szakember kételkedik ebben.

(Forrás: The New York Times)

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/