/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Miért ér egy használt Subaru akár 40 milliót?

2019. március 01. 16:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A válasz kicsit összetett, ugyanis a legendássá érett, jubilálásra készült Impreza 22B STI-ről van szó, amiből mindössze 423 példányt gyártottak, mindet jobbkormányosként, és még a WRC csapat oszlopos tagja, a néhai Colin McRae is csak pénzért kapott egyet belőle.

1998-ban mutatta be a Subaru fennállásának negyvenedik, ralibajnokságban elért sorozatban harmadik évfordulójára készített 22B STI variánst, melyet eredetileg csak a japán piacra szánt 399 darabos példányszámban (a számozás 400-ig szólt, de a 13-ast babonára hivatkozva kihagyták a sorozatból).

A mára legendává érett autó igazi kincs lett, nem ritkán adnak érte több tízezer eurót, de legutóbb a 4 Star Classics 145 ezer dollárért, azaz 40,2 millió forintért hirdetett meg egy 25 ezer mérföldet futott példányt, míg például 2016-ban a Silverstone Auctions 96 ezer dollárért árverezett el sikerrel egy másik hasonló modellt.

Már maga a Subaru Impreza név hallatán is sokakban termelődik adrenalin, hisz az STI modellek mindig a száguldásról és a sportos kanyarvételekről szóltak, főleg amíg a gyártó szerepelt a Rali Világbajnokságban (WRC). A mára kissé megkopott név nem jelenti azt, hogy a régebbi modellek a feledés homályába merültek volna, sőt… A 22B talán az egyik leghíresebb különleges kiadás a modell történetében, hisz egyedi tuningot, matricázás nélküli ralikülsőt kapott, mindezt rendszámozható kivitelben.

A kétajtós kivitel, a szélesített kerékívek, a nagyobb fékek, az áthangolt futómű és az állítható hátsó szárny mind felkészültté tették aszfaltra és laza talajra egyaránt, míg EJ22-es motorja 10%-os méretnövekedésből profitált. A 2.2 literes négyhengeres turbós boxermotor 280 lóereje és 359 Nm csúcsnyomatéka elég volt ahhoz, hogy mindössze 5,3 másodperc alatt katapultálhasson a vezető álló helyzetből 100 km/órára és megfussa a 250-et is.

Az autó sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy 48 órával az értékesítés kezdetét követően elkelt az összes – közülük 333 metálkék – példány. Habár eredetileg csak 399 darab készült belőle, a kiemelten fontos brit és ausztrál piacokra összesen további 24-et készítettek (előbbi 16-ot, utóbbi 8-at kapott), így összesen 423 STI 22B épült. Állítólag annyira értékes és keresett volt, hogy még a ralicsapat akkori tagja, Colin McRae is csak pénzért juthatott hozzá saját modelljéhez.

A Subaru Impreza 22B STi a mai napig a leghíresebb és legkeresettebb, raliautóból lett utcai sportkocsi címét viseli.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/