/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Mika Hakkinen tanácsa: “Soha ne igyál, ha vezetsz!”

2007. augusztus 01. 10:41   |   Autoblog
címkék:  

Mika Hakkinen, kétszeres Forma 1-es világbajnok új szerepkörben, a Johnnie Walker Felelősségteljes Alkoholfogyasztás nemzetközi nagyköveteként tér vissza a Forma 1 világába. Tegnap Mika Hakkinen nyitotta meg az ittas vezetés elleni nyilvános rendezvényt, a Magyar Rendőrséggel és Közlekedésrendészettel közös szervezésben. “A bajnok tanácsa: Soha ne igyál, ha vezetsz” – szól Mika Hakkinen személyes üzenete.


Mika Hakkinen, kétszeres Forma 1-es világbajnok új szerepkörben, a Johnnie Walker Felelősségteljes Alkoholfogyasztás nemzetközi nagyköveteként tér vissza a Forma 1 világába. Tegnap Mika Hakkinen nyitotta meg az ittas vezetés elleni nyilvános rendezvényt, a Magyar Rendőrséggel és Közlekedésrendészettel közös szervezésben. “A bajnok tanácsa: Soha ne igyál, ha vezetsz” – szól Mika Hakkinen személyes üzenete.

A kampány a Diageo első számú whisky márkája, a Johnnie Walker globális akcióprogramjának keretében zajlik azzal a céllal, hogy a világon minél több embert buzdítson az ittas vezetés ellen és a fogyasztók hozzáállását a felelősségteljes alkoholfogyasztás irányába változtassa. Dan Radice, a Diageo regionális igazgatója kifejtette: “A prémium kategóriájú italok vezető vállalataként meggyőződésünk, hogy nagy szerepet kell játszanunk abban, hogy fogyasztóink felelősségteljes alkoholfogyasztási szokásokat sajátítsanak el, valamint, hogy meghatározzuk a felelősségteljes alkoholfogyasztás népszerűsítésének  irányelveit.”

Az ittas vezetés Magyarországon még mindig az alkohollal összefüggő témakör kiemelt problémája, amely nagyon negatívan befolyásolja az ország közlekedés-biztonsági statisztikáját, hiszen a tavaly elvégzett 1 450 000 alkoholtesztből 42 163 volt pozitív.  Bár a szigorú szabályozás következetes végrehajtással jár együtt, a számadatok csökkentése és az életek megmentése érdekében összehangolt erőfeszítéseket kell tenni. A legfontosabb ezek közül a hozzáállás megváltoztatása.

“Az ittas állapotban történő járművezetéssel szembeni fellépés Magyarországon is kiemelt jelentőséggel bír. Hazánkban a szeszesitaltól befolyásolt állapotban okozott balesetek száma sajnálatos módon évek óta igen magas. Az elmúlt évben a közúti balesetek 13,21 %-át (egészen pontosan 2771 balesetet) ittas járművezetők okozták, azaz elmondható, hogy minden nyolcadik közlekedési baleset az ittas vezetésre vezethető vissza. Tavaly 154 ember életét követelte az ittas járművezetés” – mondta Dr. Bencze József Országos Rendőrfőkapitány.

A kampány célja, hogy a HAFRAC (Magyar Szövetség a Kulturált Alkoholfogyasztásért) erőfeszítéseit szélesebb körben megismertesse a közvéleménnyel, valamit hogy Magyarországon is meghonosodjon a “Kijelölt sofőr” modell. A szervezet által bevezetett Buli Sofőr program a jelenleg működő felelősségteljes alternatívák egyik példája. “A szeszesitalgyártóknak pozitív szerepet kell játszaniuk az alkohol káros hatásainak csökkentésében” – fogalmazott a Diageo partnerének és Magyarország legnagyobb italgyárának, a Zwack Unicum Nyrt.-nek a vezérigazgatója. Frank Odzuck hozzátette: “A hazai alkoholtartalmú italokat gyártó vállalatoknak a termékeik felelősségteljes marketingje mellett kell elkötelezniük magukat. Ez esetünkben azt jelenti, hogy egyfelől felelősségteljes alkoholfogyasztási szokásokat elősegítő szakmai kezdeményezéseket dolgozunk ki, másfelől a hatékony, hosszú távú programok és beavatkozások tekintetében igazi partnerek vagyunk”.

A Közlekedésrendészet országos szinten is mindent megtesz azért, hogy Mika Hakkinen személyes üzenetét mindenkinek átadja: “A felelősségteljes alkoholfogyasztás legegyszerűbb formájában azt jelenti, hogy mindenkinek felelősnek kell lennie saját maga és környezete biztonságáért – akár úgy, hogy szórakozás közben nem iszik alkoholt, ha még vezetnie kell, akár azzal, hogy egy barátját előre megkéri, hogy hazafelé vezessen. Talán egyszerűen hangzik, de sajnos még mindig van, aki nem utasítja el az ittas vezetést.”

Az ittas járművezetés nem magyar jelenség, hanem világméretű probléma. Az Európai Unió területén a közúti tragédiák kialakulásáért a gyorshajtás mellett elsősorban az ittas járművezetés okolható. Egy uniós projekt (ESCAPE, 2003) megállapításai alapján Európában átlagosan a járművezetők mintegy 2-3 %-a vezet ittasan, s becslések szerint a járművezetők halála az esetek mintegy 30-40%-ban a szeszesital hatására vezethető vissza. Mindezek alapján kijelenthető, hogy évente mintegy 10 000 személy veszíti életét Európa útjain az ittas vezetés miatt. Közismert, hogy az Európai Unió 2010-ig – a 2001. évi adatokhoz képest – 50 %-kal kívánja csökkenteni a közúti balesetben meghalt személyek számát.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/