/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Milliós kár is lehet a vadbaleset ára

2014. július 14. 18:20   |   Autoblog
címkék:  

Nyaranta mindig rengeteg vadbaleset történik. Ennek egyik oka, hogy ezek a hónapok a természetben élő állatok legaktívabb párzási időszakát jelentik. Többek közt ekkora esik a szarvasbőgés ciklusa, amikor a vadak a szokásosnál is figyelmetlenebbek. Nem törődnek a forgalommal, a zajjal és cseppet sem észlelik a járműveket maguk körül.

A vadásztársaságok táblákkal, elkerítésekkel, előzetes figyelemfelhívó kampányokkal próbálják elejét venni a baleseteknek, de azt minden szakember elismeri, hogy az állatok váratlan felbukkanására az utak mentén nem lehet igazán felkészülni. Viszont jó tisztában lenni a teendőkkel, ha megtörténik a baj és autóval elütünk egyet közülük.

Biztosítási szempontból a legfontosabb teendőnk a baleset után, hogy azonnal hívjuk a rendőrséget és ne mozdítsunk el semmit a helyszínen. A hatóság embereinek feladata, hogy értesítsék a bejelentésünk alapján az adott területen illetékes vadásztársaságot. Viszont tisztában kell lenni azzal, hogy utóbbi felelősségre vonása elég szűk keretek közt képzelhető el. „Ha elhelyezte a vadveszélyre figyelmeztető táblákat és minden lehetséges, a jogszabályokban lefektetett módon igyekezett megelőzni, hogy az állatok az útra tévedjenek, akkor a pórul járt autós legkevésbé sem reménykedhet abban, hogy a vadásztársaság kifizeti a kárát.” – figyelmeztet Dr. Vass Gábor, a PBA Praeventio Zrt. szakmai vezetője. Természetesen jogi úton a balesetet szenvedett sofőr megpróbálhat érvényt szerezni az álláspontjának. Ez viszont hosszadalmas és költséges folyamat, amelynek korántsem biztos, hogy a javára írt ítélet lesz a vége.

A milliós kárt elkerülendő, azt megelőző lépésként a casco biztosítás nyújthat védelmet minden autósnak. Fontos tudni, hogy a casco csak az autóban esett kárt téríti. A személyi sérülésekre és a vad értékének megtérítésére nem terjed ki. Ezekre kiegészítő biztosításokat szoktak ajánlani a biztosítótársaságok. A PBA-nál már évi 5700 forintért köthető ilyen biztosítás.

Amit károsultként még mindenképpen megtehetünk, hogy a fotókat készítünk az okostelefonunkkal a baleset helyszínéről, annak környezetéről, az elütött állatról és a megsérült autóról. Utóbb ezek a képek a kárrendezés során kapnak jelentős szerepet. „A kárbejelentő kitöltésekor arra kell odafigyelni, hogy az A jármű” alá a vadásztársaság adatai, “B jármű” alá pedig a kárt szenvedett autó adatai tartoznak.” – hangsúlyozza a PBA szakértője. Hozzátette, hogy a kitáblázott szakaszokon a KRESZ szabályok fokozott betartására kell törekedni, mert ha például a megengedett sebességnél többel hajtunk a biztosító kártérítési felelőssége megszűnik és akkor a saját autónkban esett sérülések javítási költségeit is magunknak kell kigazdálkodnunk.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/