/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Milyen felszereltséggel érdemes autót venni?

2020. május 18. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Habár az autóvásárlás a legtöbb esetben emocionális döntés, ajánlatos több szempont szerint is összehasonlítani a lehetséges opciókat. Nem elég, ha az ár mellett a forma vagy a színvilág alapján határozzuk el magunkat. A műszaki paraméterekkel egyetemben a különböző felszereltségi szintek összehasonlítására is érdemes időt szentelni. A Duna Autó szakemberei segítenek az eligazodásban.

Alapok és extrák halmaza

5c47710d-c23b-4453-9377-dae5828963fc

Minden autósnak más az igénye – legyen szó akár biztonsági, akár kényelmi funkciókról új gépkocsija vásárlásakor. Van, akinek mumusa a parkolás, így ragaszkodik a parkoló asszisztenshez, más a legjobb utazási élmény érdekében a legmodernebb hangrendszerrel vagy panorámatetővel kéri autóját. Ezek mind egy-egy felszereltségi szint részét képezik, vagy kiegészítőként rendelhetőek az újonnan gyártott járműhöz.

De mit is értünk pontosan felszereltségi szint alatt? Azon alapfunkciók, kiegészítők összességét, amelyeket automatikusan megkapunk új autónkhoz. Ehhez természetesen számos egyéb, választható felszereltség is társítható – de ami az egyiknél még extra, az a magasabb felszereltségi szintű gépkocsiban már alapnak számíthat.

Ár-érték arányban a legmegfelelőbbet

bd2e3ba2-2ccc-401b-998c-13a439f7f9af

Ahány márka, annyiféle kombinációt kínálnak az autók összeállítására. Sőt, ez gyakran még egyazon gyártó modelljei között is különbözhet” – ismertette Markó Zoltán, a Duna Autó Zrt. kereskedelmi és marketingigazgatója. „Sok márkánál alapvetően felszereltségi szintekben kell gondolkodni, az egyes opciók nem rendelhetők pluszban a gépkocsikhoz. Ez leginkább a koreai és japán vállalatokra jellemző, mint a Honda, Suzuki, Kia vagy Hyundai. Az európai gyártóknál már akkor sem ütközhetünk akadályba, ha például az alapszintű, „Zen” Renault Capturbe tolatóradart is be szeretnénk építtetni. Igaz, ezt a Klíma csomag részeként is megkaphatjuk, olyan egyéb funkciókkal együtt, mint az automata klíma vagy az eső- és fényérzékelő. A prémiummárkáknál – mint a Volvo – viszont teljesen személyre szabható, összeválogatható, milyen funkciókat és kiegészítőket szeretnénk választottunkba.”

Mindegy, melyik gyártóról beszélünk, mindig érdemes figyelni az általa kínált csomagokat. Ezek az ajánlatok sokkal költséghatékonyabb megoldást nyújthatnak, mint ha a bennük lévő elemeket külön-külön vásárolnánk meg az autónkhoz. A Renault mellett a Škoda is rendkívül sokféle és kitűnő opciókat egybegyűjtő változatokat kínál, hogy végeredményben egy jól felszerelt autót kaphassanak kézhez az újdonsült tulajdonosok. Kecsegtető lehet egy navigációs, kényelmi vagy téli csomag is. Míg utóbbi megvásárlásakor a Hyundai a fűthető kormánykereket és első üléseket teszi elérhetővé, addig a Volvo ezt kiegészíti az ablakmosó fúvókákkal is. Sőt, a svéd gyártó Pro csomagjába emellett a fűthető hátsó ülések és az álló helyzetben való autófelmelegítés is beletartoznak.

 2020-as autófelszereltségi szempontok

ae49db3d-85fa-4624-9be1-e8cf1cf8bb89

Markó Zoltán elmondta, hogy a vásárlói igények között, a leghangsúlyosabb szempont a biztonságtechnika, de a szórakoztató elektronika és a kényelmi funkciók megléte sem mellékes. „Tapasztalataink szerint a legtöbb potenciális vevő a biztonsági extrák közül a hátsó holttér-figyelő rendszert, valamint a vészfékező és sávtartó asszisztenst helyezik előtérbe – ezek a funkciók már helyet is kapnak a legtöbb szériában. Igyekeznek is a gyártók a határaikon belül minél több biztonsági extrák bepakolni a modellekbe, többek között azért, hogy az Euro NCAP-nél minél jobb értékelést kapjanak. A szórakoztató elektronikával kapcsolatban pedig komoly az igény arra, hogy a multimédiás kiegészítőkön tükrözhessük telefonunkat, és így maradéktalanul használhassuk minden okosfunkcióját az autó kijelzőjén is. Talán nem is gondoltuk volna, de az itthoni piacvezető Suzuki Vitarában – felszereltségi szinttől függően – is elérhetők ezen megoldások.

Almát körtével? De mégis hogyan?

6dc3668e-6607-41f1-8f37-85094ea417c1

Nincs egyszerű dolgunk, ha a felszereltségek összehasonlításáról van szó. Ahogy az Autóváros szakembere is elmondta, a gyártók többsége különböző csomagokat hoz létre, fantázianevekkel ellátva, és persze nem egységes irányelvek szerint. Az pedig elég bosszantó tud lenni, ha két modell között vacillálunk, és végül csak a vásárlás után derül ki egy harmadikról, mennyivel több mindent nyújthatott volna, szinte ugyanazért az árért.

Az összehasonlításban segítséget nyújthat a TCO (Total Cost of Ownership) kalkulátor egyik szolgáltatása, amely a felszereltségek egy szintre hozásával segít meghozni a legjobb döntést a potenciális újautó tulajdonosoknak. Ezt a funkciót viszont csak a szakcégek érik el, magánemberként nagyon nehéz információt gyűjteni.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/