/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Minden második használt autónak vannak rejtett hibái

2023. február 10. 19:10   |   Autoblog
címkék:  

Bár szinte minden országban gyakoriak a visszaélések a használtautó-piacon, a legnagyobb gond mégis Közép- és Kelet-Európában mutatkozik, ahol számtalan nyugatról importált járművet kínálnak eladásra. Ezeknél az autóknál nagyobb a kockázata, hogy visszapörgetik a kilométerórát, eltitkolják a rejtett hibákat, vagy a félrevezetések egyéb formáját alkalmazzák.

A magyarországi járműkereskedők meglehetősen komplex problémára keresik a megoldást: hogyan kerüljék el, hogy rossz állapotú autókhoz jussanak, egyúttal hogyan győzzék meg a gyanakvó vásárlókat arról, hogy megbízható járművet vásárolnak.

A használtautó-piacon gyakoriak a rejtett sérülések

Az autótörténeti jelentéseket készítő carVertical kutatása szerint a Magyarországon ellenőrzött gépjárművek 54,97%-ában kimutathatók rejtett sérülések. Könnyen előfordulhat, hogy az ilyen típusú autók nem biztonságosak, és gyakran a karbantartási költségük is magasabb. Ezekkel a problémákkal a magyarországi használtautó-kereskedők is szembesülnek.

„Sok az olyan eladó, aki azt állítja, hogy egy álomautót kínál megvételre, miközben szándékosan nem számol be arról, hogy milyen hibái vannak a járműnek, és milyen silány minőségű javításokat végeztek azon korábban, vagy eltitkolja, hogy nem eredeti új, hanem bontott vagy utángyártott alkatrészeket szereltek bele. Ez az oka annak, hogy mielőtt megveszünk egy autót, mi mindent alaposan átnézünk, lekérdezünk. Egy éve ajánlottak nekem egy Mercedest. Az eladó cég nem adta meg az alvázszámot, mi azonban a rendszám alapján ellenőriztük az előzményeket, és rábukkantunk egy 50 000 eurós kárra, valamint fényképet is találtunk az összetört autóról, amit korábban közel 40 000 euróért kínáltak fel részünkre. Ebben az esetben azzal a 15 eurónak megfelelő összeggel, amit a jelentés elkészítésére költöttünk, komoly pénzösszeget és későbbi fejfájást spóroltunk meg. Egy ilyen gépjárművet nagyon nagy kihívás lett volna eladni!” – mondja Németh Gábor, a Cartecum autókereskedés tulajdonosa.

A használt járművek több mint fele külföldről érkezik Magyarországra. Sok közöttük a sérült autó, amit megjavítanak, és újszerűként, gyári fényezésűnek beállítva adnak el anélkül, hogy a vevők tudomást szereznének a valódi állapotukról. Egy sikeres autókereskedésnek minden áron el kell kerülnie az ilyen befektetéseket. A balesetek, különösen, ha komolyabbak a károk, jóval nagyobb hatással lehetnek a jármű értékére, mint a tényleges javítási költség. A sérült autókat nehezebb eladni, és még ennél is nehezebb belőlük profitot termelni.

A kilométeróra visszaállításának a nyereség látja a kárát

Magyarországon 8-ból 1 autó futásteljesítménye nem felel meg a valóságnak, ami arra utal, hogy a használtautó-piac korántsem átlátható. Ha egy kereskedő manipulált futásteljesítményű járművet vásárol, előfordulhat, hogy jóval többet fizet érte a reális értékénél. Mivel manapság egyre többen ellenőrzik tudatosan a járműveket vásárlás előtt, a márkakereskedéseknek is változtatniuk kellett a működésükön, és garantálniuk kell, hogy az autóik valós kilométeróraállást mutatnak.

A CarVertical Market Transparency Indexe szerint Magyarországon az átlagos visszapörgetési érték 45 987 km.

Hogyan növelik az autótörténeti jelentések a vásárlók bizalmát?

A magyar autóipari vállalkozásoknak nemcsak a gátlástalan eladókkal kell megküzdeniük, hanem a helyi autópiacot is érintő globális ellátási válság következményeivel is. Az ellátási lánc válsága miatt Magyarországon új és használt autókból is hiány van. Ma már nagyon nehéz megfelelő minőségben és mennyiségben használt autókat beszerezni.

Németh Gábor szerint az autótörténeti jelentések elérhetősége a teljes folyamat során segíti a vásárlói bizalom kiépítését: a gépjármű-kereskedések így jobb minőségű autókat tudnak felvásárolni, amiket később eladhatnak az ügyfeleknek, és az adásvétel előtt több információval is szolgálhatnak a járművekről. Ez azt eredményezi, hogy az autóvásárlók magabiztosabbnak érzik magukat az általuk vásárolt autók minőségét tekintve, következésképpen a kereskedők felé is nagyobb bizalommal fordulnak majd.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/