/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Mire ügyeljünk az első autónál?

2014. december 12. 07:30   |   Autoblog
címkék:  

Az autóvásárlás kezdetekor jellemzően elkészül a lista, amely saját igényeinket tartalmazza, beleértve az új autó várható fenntartási költségeit és a felszereltséget egyaránt. Amint azonban megtaláltuk álmaink autóját, következik az átírás és a kötelező megkötése.

Kép: SXC

Igazi első autót életében egyszer vásárol az ember, így ez tagadhatatlanul maradandó élmény a leendő tulajdonos számára. Azonban legyen szó akár teljesen új, akár használt járműről, mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy a fogyasztás, a gépjárműadó, a biztosítás, illetve a szervizelések várható kiadásai mellett milyen autó fenntartása nem jelentene anyagi nehézséget a jövőben.

A hat évnél fiatalabb autók esetében ajánlott a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításon túl az egyéni igényeknek megfelelő casco biztosítás megkötése is, hiszen így minimalizálhatóak egy esetleges baleset okozta anyagi károk, amelyek vagy a javításból, vagy az új autó vásárlásából erednek. – figyelmeztet a Generali Biztosító.

Az anyagi kérdések tisztázása segít leszűkíteni a lehetséges autók körét, így új autók esetén következhet például a kívánt felszereltség kiválasztása, használt autók esetében pedig a futott kilométerek felső határának meghatározása. Manapság az internetes hirdetések uralják a használt autók piacát is, így képek és leírás alapján egy elsőkörös „szűrön” már csak néhány olyan potenciális autó marad, amelyeket érdemes személyesen is megnézni. Műszaki ismeretek hiányában érdemes inkább elhívni egy szerelőt, aki szakértő szemmel is átnézi a kiválasztott járművet, de a próbaút során akár egy szervizbe is elvihető az autó, ahol alaposan át tudják vizsgálni.

Az adásvételi szerződés aláírásával a vásárlás utolsó szakasza következik, amikor is az autót a tulajdonosnak a saját nevére kell íratnia, valamint gondoskodnia kell a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megkötéséről. A kötelező díjának meghatározásakor számos szempontot figyelembe vesznek a biztosítók: fontos kérdés, hogy a jármű tulajdonosa mennyi idős, hány éve van jogosítványa, okozott-e már balesetet, de befolyásoló tényező az autó típusa és felszereltsége is. A bonus-malus rendszer a kármentes vezetést jutalmazza, azaz a szerződéskötést megelőző időszak, váltás esetén pedig az elmúlt biztosítási év baleseteinek számát tekintve dönt a besorolásról. A pozitív megítélés a biztosítás díjának csökkenésével jár, új másik autó vásárlásakor pedig a korábbi járműre kötött biztosításról átvihető az előző járműre kötött biztosítás jogszerű megszűnésekor. A casco biztosítások a fiatalabb autók esetében, amelyek javításának összege is magasabb lehet, mindenképpen megfontolandók, ráadásul a fedezett káresetek köre a kiegészítő biztosítások segítségével tovább bővíthető.

 


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/