/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Mostantól kötelező a menetstabilizáló minden autóban – videóval

2014. november 03. 12:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Az Európai Unió elérte, hogy mostantól minden újonnan gyártott autóban kötelező alapfelszereltség részét kell képeznie a menetstabilizáló rendszernek (ESP). Ezzel az ABS és az abroncsnyomás-szenzorok után egy újabb fontos biztonsági felszerelés kerül a kocsikba.

Az EU bejelentette, hogy a mostantól gyártásba kerülő személyautóknak és kishaszongépjárműveknek kötelező tartozéka lesz az ESP (electronic stability program), azaz az elektronikus menetstabilizáló rendszer. Bár az idén eddig eladott autók 84%-a már rendelkezett az életmentő felszereléssel, mostantól ez a szám százra fog ugrani.

A szerkezet az ABS-hez hasonlóan a kerekek forgását nézi (másodpercenként huszonötször), ám a blokkolás helyett a hirtelen megnövekedő fordulatszámra figyel, s amikor az autó elvesztené tapadását, előbb elveszi a hajtást, de akár fékezi is a túlpörgő kereket, így jobban irányíthatóvá teszi a kocsit. Számítások szerint bevezetése óta mintegy 190 ezer balesetet előzött meg, s így több mint 6 ezer életet mentett csak Európa-szerte.

Érdekesség, hogy az öreg kontinensen egyelőre csak a 3,5 tonna össztömeg alatti járművekbe lesz kötelező beszerelni az ESP-t, míg Amerikában és Kanadában már 2011 szeptembere óta érvényben van a rendelet egészen 4,5 tonnáig.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/