/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (7) |
| Több

Négy tévhit a téli gumival kapcsolatban!

2014. november 04. 08:30   |   Autoblog
címkék:  

Ideje időpontot kérni a gumiszervizekben, hogy elkerüljék a sorban állást, ugyanis mostanában már gyakran esik a kritikus 7 Celsius fok alá a hőmérséklet, amikor tanácsos lecserélni a nyári gumikat. Ennek azonban még mindig rengeteg tévhit áll az útjába.

Kép: Pixabay

A téli gumiabroncs szükségességéről és használatáról nem lehet eleget beszélni és szerencsére egyre többen ismerik fel: a hideg évszakokban használt abroncsok mintázata és anyaga eltér a nyári időszakban felszerelttől. Sajnos azonban még mindig sok tévhit kering az autósok körében a téli gumi szükségességével kapcsolatban. A Goodyear segítségével most néhány tévhitet eloszlatunk!

Első tévhit: Téli gumit csak havas, jeges utakon kell használni

Az igazság: Nem szabad megvárni az első hóesést! Ha a hőmérséklet 7C fok alá süllyed, már akkor tanácsos téli gumira váltani, ugyanis hideg időben a nyári gumik az alacsonyabb szilika tartalom miatt megdermednek, tapadási képességük csökken, ezért megnő a balesetveszély. A téli gumiabroncsok puhábbak, a magasabb szilika tartalomnak köszönhetően rugalmasabbak, ezért jobban tapadnak hidegben.

Második tévhit: A téli gumik drágák

Az igazság: Nincs nagy árkülönbség a nyári és a téli gumiabroncsok között. Az évszaknak megfelelő abroncsok használatával azonban az összes gumi élettartalma növelhető. Egyszerűbben szólva: két szett gumiabroncs kétszer tovább tart ha rendszeresen megtisztítják a sós latyaktól, mely öregíti az abroncsot, illetve ha az éppen nem használt gumikat megfelelően tárolják.

Harmadik tévhit: A téli gumi teljesítménye nem függ a mintázat mélységétől

Az igazság: A mintázat mélysége döntő fontosságú. Nyári és a téli gumik esetében a magyar jogszabály 1,6 millimétert ír elő mint minimálisan megengedett mintázat mélységet, de esős időben már ez sem elég, még a nyári abroncsoknál sem. A szakma ezért azt javasolja, hogy a nyári abroncsokat 3 milliméternél, a téli abroncsokat pedig 4 milliméternél cseréljük le a biztonságos közlekedés érdekében.

Negyedik tévhit: Elég, ha csak a hajtott keréken van téligumi

Az igazság: Pontos szabálya van annak, hogyan kell felszerelni az autókra a téli abroncsokat. Megfelelő méretű és típusú abroncsot kell vásárolni, a felszerelést pedig szakemberre bízni, aki az autó mind a négy gumiját télire cseréli. Lehetőleg mind a négy abroncs azonos márkájú és típusú legyen, így kiegyensúlyozott marad a tapadás mind a négy keréken.

Tippek a téli balesetek elkerüléséhez:

•             Rendszeresen ellenőrizze az abroncsok légnyomását, melynek általában 0,2 barral többnek kell lennie, mint az azonos méretű nyári abroncsokénak!

•             Fokozottan ügyeljen a fékezési távolságra. A nem megfelelő gumiabronccsal felszerelt gépkocsi féktávolsága akár 50%-kal hosszabb is lehet!

•             Az első ónos eső vagy havazás idején fordítson időt arra, hogy kitapasztalja autójának viselkedését. Tegyen néhány kört egy elhagyatott parkolóban!

•             Hóban vagy jégen mindig egy sebességfokozattal alacsonyobban közlekedjen. Ha fékezéskor csúszni kezd, azonnal nyomja ki a kuplungot. Oldalirányú csúszáskor kormányozzon ellentétes irányba.

•             A sós, lúgos latyak öregíti az abroncsot és így csökkenti az élettartamát, ezért rendszeresen tisztítsa meg a téli gumikat.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

obsitos
2014-11-04 - 10:00

A szakma mindent javasol, CSAK FOGYJON AZ A ROHADT GUMI VÉGRE !!!

csórómagyarautós
2014-11-04 - 12:37

Sokan örülnek, hogy egyáltalán valahogy fenn tudnak tartani egy 10 évesnél idösebb autót, kitudják nyögni a biztosítást a súlyadót a
tankolást! Ugyan miböl futná még 2 garnitúra gumira ? Na erröl
kéne érdekes cikket írni!!

Eke Ferenc
2014-11-04 - 13:53

Azt “elfelejtik” hozzátenni, hogy a jégen minden gumi csúszik, és a hamis biztonságérzet miatt legalább annyi baleset történik, mint a nem megfelelő gumik miatt! Ha érzi valaki a kocsit, meg tudja választani az adott gumihoz és az útviszonyokhoz való sebességet! Pesze nem a “tükörradiálon” furikázókra gondolok…!

rozi48
2014-11-04 - 14:12

44 éve vezetek nap mint nap,mindenféle útviszonyok között.7 éve van téli gumi a kocsimon.Biztos jobban tapad mint a nyári gumi hidegben,de az biztos,hogy jeges úton teljesen mindegy ez is csúszik.Valamikor voltak a téli-nyári gumik azok is megfeleltek a célnak.Igazat adok Eke Úrnak a lényeg nem a gumi a lényeg(ha egyébként jó állapotú ),hanem hogy meg tudjuk választani az útviszonyokhoz való sebességet.

solopista
2014-11-04 - 19:47

Persze fontos a biztonság amit a jó téli gumik biztosítanak,de a gyakorlat nem pótolható.Igenis meg kell tanulni,azt ahogy az autó viselkedik a csúszós időben,és biztonságos helyen kierőszakolni a megcsúszást,kifarolást,és majd előjön belőlünk az a képesség ahogyan az ilyen helyzetben vezetni kell.
Ezt én is 40 évi vezetés birtokában állítom,amikor télen,diagonál gumival naponta vezettem,az Árpád hídon,ahol akkor még nem volt a villamospálya elkülönítve.
Tehát gyakorolni-gyakorolni.


*/