/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Negyven éves a Volkswagen Passat

2013. július 30. 20:15   |   Autoblog
címkék:  

Negyven esztendeje teljes egészében új fejlesztésű Volkswagen mutatkozott be, amely korszerű technikájával és modern formavilágával új korszak kezdetét jelezte, hiszen a Passat hét generációja során vált igazi sikermodellé. Az akkori újdonság 1973 májusában debütált, kiszállítása pedig júliusban – azaz pontosan negyven éve – vette kezdetét.

A Giorgio Giugiaro tervezte ferdehátú Volkswagen, amelyet Variant néven rövidesen kombi változata is követett – sikerrel győzte meg a középkategória vásárlóközönségét, s egy évvel később már a németországi forgalomba helyezési statisztika élére állt. Az akkori Audi 80 műszaki alapjaira épült első Passat 1980-ig szerepelt a gyártási programban, amely során mintegy 2,5 millió kelt el az úgynevezett B1-sorozat tagjaiból.

Utódja szintén ferdehátú és kombi kialakításban jelent meg a palettán, egészen 1987-ig gyártották. Műszaki újdonságai között az összkerékhajtás, a turbófeltöltés és az öthengeres Otto-motor éppúgy megtalálható volt, mint a mai BlueMotion modellek előfutáraként kínált, különösen kedvező üzemanyag-fogyasztású Formel E kivitel. A B2-sorozat Santana nevű lépcsőshátú verziója pedig igazi örökzöld klasszikussá vált. A nyolcvanas évek e világautója nem csupán Emdenben, hanem Belgiumban, Spanyolországban, Brazíliában, Mexikóban, Dél-Afrikában és Japánban is készült, mindenekelőtt azonban a Volkswagen kínai sikerének megalapozójaként vált nagy jelentőségűvé. A B2-es Santana ugyanis ott egészen 2012-ig szerepelt a programban, hosszított tengelytávú, átdolgozott változatát pedig mind a mai napig gyártják. Minden változatával együtt közel 5,5 millió példányával a második generáció a teljes Passat-család legnagyobb darabszámban készült tagja.

A harmadik (1987 – 1993) és negyedik generációs (1993 – 1997) Passat kizárólag lépcsőshátú és kombi kivitelben készült, a ferdehátú változat végleg eltűnt a kínálatból. Az új, igen kedvező légellenállású modellek keresztben beépített motorjaiknak köszönhetően lényegesen tágasabb utastérrel szolgáltak. A Passat választékában a TDI-technika, a feltöltős benzinmotor, sőt, még egy kompakt hathengeres erőforrás is megjelent. A harmadik nemzedék tagjaiból mintegy 1,6 millió kelt el. A széles körűen továbbfejlesztett és nagyjából 700 ezer példányban értékesített Passat B4 szilárdabb karosszéria szerkezettel rendelkezett, emellett több biztonsági felszerelést és még erősebb dízelmotorokat kínált, jóval igényesebbé avatva e középkategóriájú modellcsaládot.

Az ötödik generáció (1996 – 2005) még magasabbra emelte a mércét. Teljes egészében horganyzott karosszériája, fejlett TDI-technikája, erőteljes négy-, öt-, hat- és nyolchengeres motorjai, illetve a mindaddig csupán a luxus kategóriát jellemző minőségi színvonala révén a Passat végérvényesen kategóriája példaképévé lépett elő. Kínában, ahol egy hosszított tengelytávú változatban is készült, ez a Passat egészen 2009-ig szerepelt a gyártási programban. Az ötödik generáció tagjaiból világszerte összesen több mint négymillió darabot szállítottak ki.

A 2006 elejétől 2009-ig kínált, mintegy 1,7 millió példányban gyártott Passat B6 egy újabb karosszériaváltozatot is hozott, mégpedig az elegáns CC négyüléses kupét. Első ízben jelent meg a Passat palettáján a kettős tengelykapcsolós sebességváltó. A kínálatot erős dízel- és benzinmotorok, illetve a különösen gazdaságos BlueMotion változatok alkották.

Ezt követte a jelenlegi, tovább tökéletesített és még inkább luxus karakterű modellsorozat, amely biztonsága és vezetői segédrendszerei színvonalában is még magasabb szintet képvisel. A Passat család az immár önálló CC mellett egy további változattal is gazdagodott, magasabbra emelt karosszériájával és extra felszerelésként rendelhető összkerék hajtásával megérkezett a Passat Alltrack. A Passat világméretű kínálatát olyan külföldi gyártású, önálló modellek teszik teljessé, mint a kínai új középkategóriájú limuzin és az Amerikai Egyesült Államokban készülő Passat.

A Passat így már a Volkswagen modellprogramjának hosszú távon is nagysikerű tagjává vált, egyaránt hatékonyan segítve elő a márka mind magasabb pozícióját illetve a csúcstechnika széles körben való elterjesztését. 2012 végéig a Volkswagen összesen 20 millió példányt szállított ki Passat modelljeiből illetve annak egyéb változataiból.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/