/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Nem lesz olcsóbb tankolni a héten

2014. november 10. 07:00   |   Autoblog
címkék:  

A forint árfolyama heti átlagban 1,6%-kal gyengült, ezért november 12-én, szerdán az üzemanyagok ára várhatóan nem változik, mind a gázolaj, mind a benzin ára a jelenlegi szinten marad.

A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a november 3 – november 7 -e  közötti időszakban 2,1%-kal csökkent, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 3%, illetve 0,3% volt az árcsökkenés mértéke. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 1,3%-kal került lejjebb, az észak-európai piacokon 1,4-1,6%-os volt az árcsökkenés mértéke. A forint árfolyama a november 3 – november 7 -i héten 248 Ft/dollár körül ingadozott, összességében kb. 4 forinttal kellett többet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét második felében kicsit erősödött – derül ki a GKI Energiakutató Kft heti előrejelzéséből.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 1,6%-os árcsökkenéstől 1,3%-os áremelkedésig alakultak az árváltozások. A gázolajnál 0-0,2% közötti volt az árak forintban mért emelkedése. Ezen a héten az árfolyam gyengülése a dollárpiaci árcsökkenésből eredő hatást szinte teljesen eltüntette.

A mediterrán tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – benzin ára november 12-én, szerdán várhatóan nem változik, az északnyugat-európai piac változását figyelembe véve két forintos árcsökkentés azonban megmagyarázható. A gázolajnál a piaci árak alapján nem várható változtatás.

A fenti adatok alapján a benzin ára 386-388 forint/literes szinten maradhat, a gázolaj ára 404 Ft/liter maradhat. Az elmúlt egy év során a benzin ára közel 2%-kal, a gázolaj ára közel 3%-kal csökkent. Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 4%-kal több benzint és 5%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/