/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Nem tört meg a hazai autópiac lendülete

2015. december 01. 19:00   |   Autoblog
címkék:  

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének értékelése szerint novemberben 11,6 százalékkal több új autót helyeztek forgalomba, mint tavaly. Ha a teljes évet vizsgáljuk, a 70 081 darab eladott új autó 14,1 százalékkal több, mint a tavalyi évben. Az év végére a piaci elsőséget a Škoda ismét átvette a Suzukitól.

Az MGE kimutatása szerint a piaci növekedés novemberben visszaállt az átlagosra, októberben a falugazda programban átadott 1800 személyautó jelentette a kiugró eredményt. Ezzel együtt az előrejelzésnél kicsit magasabb nagyságrendben várhatjuk az év végi eredményeket, akár 75 ezernél is több személyautó fogyhat idén. Bízunk abban, hogy folytatódik a magán vásárlók visszatérése és a vállalati gépjárművek cseréje is tovább folytatódik.

A magán vásárlók jelenleg inkább a használtautó-kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része (különösen az egy-három autós céges vásárlások) magán vásárlásnak tekinthető, csupán az ÁFA visszaigénylés miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe és finanszírozásba.

Sajnálatos és senki érdekeit nem szolgálja, hogy a drasztikusan növekvő és az újautó-import volumenét jelentősen meghaladó importált használt autók átlag életkora meghaladja a 11 évet, ami az autópark öregedésének folytatódását, a károsanyag-kibocsátás növekedését, és a közlekedésbiztonság csökkenését okozza, miközben a használtautó-import a joghézagok kihasználásával az ÁFA meg nem fizetésében élen jár.

Miközben az új dízel és egyéb autók kibocsátása tematizálta a médiát az elmúlt időben, meg kell jegyezzük, hogy a nagy darabszámban importált öreg használt autók jelentősen több káros anyagot juttatnak a levegőbe. Itt végre olyan állami intézkedést várunk, amely után legalább nem ösztönzött az idős használt autók behozatala, ahogy jelenleg.

A kishaszonjármű-piac az eddig a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja által generált forgalomnövekedés folyamatosan lassulás után novemberben kicsit emelkedett és egy év végi hajrával a várható értékesítés eléri a tervezett darabszámokat.

A JATO Dynamics kimutatása szerint novemberben a legsikeresebb autómárka (személyautó és összes haszongépjármű) a Ford volt 1064 darabos eladással, mellyel a hazai piac 12,2%-át sikerült lefednie.

Ha csak a személyautók piacát nézzük, akkor az év tizenegyedik hónapjának győztese a Škoda 742 darabbal és 11,2%-os piaci részesedéssel. A második az Opel (684db), a harmadik a Suzuki (677db), akit a Volkswagen (582db) és a Ford (543db) követ a toplistán.

Modell szinten a legtöbb Škoda Octaviából (479db), Suzuki Vitarából (407db), Opel Astrából (332db), Volkswagen Passatból (221db), Ford Focusból (194db) és Fiat 500-ból (150db) kelt el novemberben.

November hónapban a céges eladások a már megszokott arányt mutatják. Az új autó forgalomba helyezések többsége céges (79%) míg a magán eladások a piac 21%-át teszik csak ki.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/