/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Nyaralás autóval: mire figyeljünk?

2017. augusztus 08. 16:00   |   Autoblog
címkék:  

Számos vállalatnál a céges autó a béren kívüli juttatások közé tartozik, így nemcsak munkaügyben, hanem magáncélra is használják a dolgozók. Különösen igaz ez a nyári szabadságok idején, amikor a munkatársak a rendszeresen szervizelt, karbantartott céges járművekkel biztonságosabbnak érzik az elindulást.

A hőség, a túlzsúfolt utak és az ezekből adódó ingerlékenység és romló koncentrációs képesség azonban fokozzák a balesetveszélyt. Az Arval flottakezelő szerint néhány alapvető óvintézkedéssel elkerülhetők a veszélyes helyzetek, de a felelős autóvezetés alapja, hogy a sofőrök tisztában legyenek autójuk tulajdonságaival és saját képességeikkel.

Augusztus hagyományosan nyaralószezon Magyarországon, így csütörtökön és pénteken zsúfolásig megtelnek a városokból kivezető utak. Ilyenkor megnő a balesetek esélye is, mert az autóvezetők koncentrációs képességére negatívan hat a hőség, ráadásul a tömeg miatt könnyebben válnak türelmetlenné. Az Arval szakértői szerint a biztonságos utazás alapvető feltételei közé tartozik a rendszeresen szervizelt, jó állapotban lévő jármű mellett a megfelelő sofőri attitűd és az autó tulajdonságainak ismerete.

Készítsük fel a járművet az útra!

  1. Ha a kötelező szerviz a nyaralás idejére esik, hozzuk előre, és nézessük át a kocsit, mielőtt útnak indulunk. Ezzel elkerülhetjük a garanciavesztést is.
  2. Mielőtt elindulunk, ellenőrizzük a futómű műszaki állapotát, mert a túl puha vagy kopott gumival hosszabb lehet a fékút. A nyári záporok után csúszósak lehetnek az utak, a nagy melegben pedig könnyebben kaphatunk defektet. Szintén fontos a keréknyomás ellenőrzése, amelynek során a pótkerékről sem szabad megfeledkezni. Ne hagyjuk otthon az emelőt, a kerékkulcsokat és a kerékőrt sem.
  3. Ne feledkezzünk meg a hűtőfolyadék, a motorolaj és az ablakmosó folyadék utánpótlástól sem, utazás előtt mindig ellenőrizzük a folyadékszinteket.
  4. Fontos, hogy a jármű minden biztonsági kelléke (elsősegély csomag, láthatósági mellény) a helyén legyen, és a világító, fényjelző berendezések is megfelelően működjenek.
  5. Tisztítsuk ki a légkondicionálót, illetve gondoskodjunk az ablakok megfelelő árnyékolásáról.
  6. Ne hagyjuk otthon az utazáshoz nélkülözhetetlen dokumentumok egyikét sem: indulás előtt bizonyosodjunk meg róla, hogy nálunk van a jogosítványunk, az autó forgalmi és érvényes műszaki engedélye, a biztosítási zöldkártya, valamint a nemzetközi baleseti bejelentőlap. Legyenek nálunk a segítség esetén hívható assistance telefonszámok is.

Tervezzünk előre, hogy megóvjuk magunkat a melegtől és a felesleges stressztől!

  1. Előre tervezzük meg az utazást, így elkerülhetjük az időveszteséget és a felesleges stresszt. Fontos, hogy ismerjük az utunk során érintett országok szabályait, különös tekintettel a sebességhatárokra és az útdíjakra. A fontos tudnivalók általában az adott ország magyar konzulátusának holnapján elérhetők.
  2. Gondoljuk át előre, mikor mennyit tankolunk, és ha van üzemagyagkártyánk, figyeljünk annak limitjeire.
  3. Legyen a kocsiban napszemüveg, de ne túl sötét üvegű, hogy mindig lássuk a műszerfalat.
  4. Mindig legyen az autóban legalább 3-4 üveg szénsavmentes ásványvíz, ami jól jöhet a dugóban, kézmosáshoz, vagy ha lerobbanna a kocsink; de végső esetben a hűtővíz minimális pótlására is alkalmas. Vezetés közben ugyanakkor mindig ügyeljünk a folyamatos folyadékbevitelre.
  5. Ne hajtsuk túl magunkat, néhány óránkként tartsunk pihenőt, és ha lehet, váltsuk egymást a volán mögött. Éjszakai utazás esetén jó, ha van valaki, aki a sofőr mellett ébren marad, és fel tudja hívni a figyelmét, ha esetleg a fáradtság jeleit észleli rajta. A vezető általában nem érzékeli, ha elalvás közeli állapotba kerül.
  6. Tartsunk hosszabb követési távolságot, mert a nagy melegben fáradékonyabbak, figyelmetlenebbek vagyunk, és csökken a reakcióidőnk.

Készüljünk fel a váratlan helyzetekre!

  1. Még kis értékű tárgyat, például napszemüveget se hagyjunk látható helyen az autóban.
  2. A nyaraláskor vigyük magunkkal az autó pótkulcsát, és tartsuk külön az eredetitől arra az esetre, ha az elromlik, vagy ha elveszítjük a strandon, esetleg ha véletlenül bezárnánk autóba. Értékeinket, így a kulcsot sem szabad soha őrizetlenül hagyni.
  3. Ha van a kocsiban rablásgátló, vigyük magunkkal a védelmi eszköz kiiktatásához szükséges „kulcsot” is. Ha a jármű nem indul, a kulccsal kikapcsolhatjuk a védelmi eszközt.
  4. Ha pedig balesetet szenvedünk, esetleg feltörik az autót, mindenképpen hívjuk a rendőrséget, ha pedig céges autóval indultunk útnak, rögtön tájékoztassuk flottakezelőnk ügyfélszolgálatát is.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/