/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Nyaralni autóval megyünk, hétköznap inkább lemondunk róla

2023. július 19. 18:20   |   Autoblog
címkék:  

A nyári szabadságolások idején aki teheti útra kel, hogy országhatáron belül vagy külföldön pihenjen. A Magyar Suzuki nagy mintájú kutatásából kiderül, hogy a megkérdezettek 95,58 százaléka nyaraláskor inkább autóval utazik. Tízből heten nem változtattak korábbi szokásaikon: ragaszkodnak a saját járműhöz. Úgy gondolják ugyanis, hogy ez adja a legnagyobb szabadságot, praktikus, ugyanakkor a vezetés élvezetes elfoglaltság is, miközben biztonságos, kiszámítható megoldás.

Az elmúlt másfél évben megnövekedett költségek idén éreztetik először hatásukat a nyári szabadságolások terén. Megfontoljuk hova, mennyi időre és milyen közlekedési eszközzel utazzunk. A Magyar Suzuki kutatására beérkezett válaszokból kitűnik, a megkérdezettek 95,58 százaléka autóval utazik nyaralni, mert a saját jármű szabadságot ad (33,48%), praktikus (a csomagok, háziállat miatt 31,63%), a vezetés élvezetes elfoglaltság (20,79%), biztonságos (4,98%), megválaszthatóak az útitársak (4,52%), költséghatékony (3,85%) és kiszámítható (0,75%), nem vagyunk például kitéve járattörléseknek.

Visszatartó erő a költségnövekedés

Tízből heten ugyanannyiszor választják az autózást vakációzáshoz, mint korábban. Ugyanakkor a megkérdezettek 27 százaléka változtatott. A módosítók 16,86 százaléka hétköznap kevesebbet, nyaraláskor viszont többet használja az autót. 8,97 százalék továbbra is autóval nyaral, de kevesebbszer utazik külföldre, mindössze 1,6 százalék vallja, hogy már nem indul útnak autóval országhatáron túli helyre. Azok, akik nem autóval mennek nyaralni, többek között a megemelkedett költségek, így a benzinárak (39,89%), a nem megfelelő jármű állapot (36,75%) vagy éppen kényelmi okok miatt döntöttek így (például fárasztónak találja a hosszabb ideig tartó vezetést, 13,89%).

Bevált praktikákkal kötjük le a gyerekeket

A KSH statisztikái alapján a legtöbb közúti baleset nyáron történik, ami érthető, hiszen ilyenkor többen használják az autót, a forgalom is gyakran torlódik egyes útszakaszokon és a hét egyes időszakaiban (péntek-vasárnap). A kánikula ráadásul sokkal jobban megterheli a szervezetet, amely a koncentrációra is hatással van, emellett a nem megfelelő műszaki állapotban lévő autók is balesetveszélyesek.

A Magyar Suzuki kutatásából az derült ki, hogy tízből hatan akár három óránál hosszabb útnak is nekivágnak, többségük pedig (68,20%) spontán pihenőt tart fáradtság esetén, míg a megkérdezettek 16,91 százaléka előre tervezett megállást iktat be. Vannak azonban olyan tényezők, mint az időjárás (32,97%), a sötétség (21,93%), vagy éppen a fáradtság (5,68%), amely miatt a sofőr mégsem vág neki egy hosszabb útnak. Egy autós utazás előtt sok családban külön figyelmet fordítanak arra is, hogy mivel foglalják le a járműben utazó gyerekeket: az elektronikai eszközök (24,17%), a hangoskönyv (15,45%) és a mesemondás (14,81%) a három leggyakoribb praktika, amelyet a szülők bevetnek.

Hosszabb út előtt az autósok inkább átvizsgáltatják a kocsit

Jó hír, hogy nemcsak az utazásszervezésre és a csomagolásra fordítunk időt, hanem hosszabb út előtt az autóval is foglalkozunk: a megkérdezettek többsége nem indul el a gépjármű műszaki állapotának ellenőrzése nélkül (67,64%), viszont csupán az elővigyázatosabbak fele viszi autóját szakemberhez. Több, mint 38 százalék maga ellenőrzi az autó megfelelő műszaki állapotát.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/