/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Önvezető jövőautó a Peugeot-tól

2017. február 28. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Ki ne álmodott volna már olyan autóról, amelyben az utazás teljes nyugalma együtt jár a környezet megóvásával? Egy autóról, amely megért bennünket és annyira ismer, hogy a legkisebb vágyainkat is előre kitalálja? A Peugeot egy ilyen autóban gondolkodik, és megalkotta az autonóm vezetésre képes Instinct tanulmányt. A közeljövőben valósággá válhat.

A Peugeot meggyőződése, hogy az autonóm vezetés jelenti majd az új fordulópontot az autózás történetében. Az összes járműgyártó alkalmazni fogja ezt a technológiát; a márkák közötti különbség a megvalósítás mikéntjében rejlik majd.

Az Instinct Concept elképzelése szerint az ember a természetből nyer ihletet, és ahogy egyre többet tanul a természettől, úgy lesz egyre önállóbb. A tanulmány a deep learning tanulási módszerre támaszkodva alakítja ki a felhasználó profilját. Mindehhez a Samsung ARTIK Cloud I.o.T (Internet of Things) platformja hálózatba kapcsolja a felhasználó hétköznapi okoseszközeit, és összegyűjti az adatokat az okosórákból, az okostelefonokból, a közösségi hálózatokból. Az otthonautomatizálási készülékek – okostévé, streaming audio – és a számítógép szintúgy bekapcsolódnak a hálózatba.

Mindezt valahogy így kell elképzelni:

Hétfő, 7.45

Ön a 8.30-kor kezdődő találkozójára a szokásosnál negyedórával korábban indul. Ugyanis az autó navigációs rendszere már „egyeztetett” az ön jegyzeteivel az aznapi feladatokról, majd az aktuális közlekedési és időjárási viszonyok alapján azt javasolja, hogy induljon el tizenöt perccel hamarabb, hogy biztosan pontosan érkezzen. Amikor beszáll az autóba, ugyanazt a zenét élvezheti, amelyet az előbb még a nappaliban hallgatott. Amikor pedig beindítja a motort, kattan a zár az otthona ajtaján.

Kedd, 21 óra

Jól kifáradt az edzés után – tudja ezt az okosórája is, ahonnan az Instinct Concept tájékozódik, majd az autója automatikusan Autonóm Soft módba vált, így teljes nyugalomban gurulhat hazafelé. Már az otthona közelében jár, amikor az udvari világítás felkapcsol és bevilágítja önnek a parkolóhelyet.

Csütörtök, 8 óra

Úgy tűnik, nem fárasztotta le eléggé a tegnapi sportolás: az autója ezért azt javasolja, hogy az irodától tíz percre parkoljon le, és gyalog menjen be a munkahelyére.

Péntek, 14 óra

Ön egy találkozóra igyekszik, az út egy autópályán, majd egy kanyargós országúton át vezet. Az út első felét Autonóm Sharp módban teszi meg az autó, majd magától Drive Boost módba kapcsol, amikor elérik az alsóbb rendű utat, mivel tudja, hogy ön szereti a dinamikus vezetést.

A felhasználó eddig soha nem tapasztalt könnyedséggel boldogul az autóval. Az egész vezetési környezet azon igyekszik, hogy megkönnyítse számára az autózást. Ezt számos automatika segíti: vezetési mód, a kezelőfelületek és ülések beállításai, hangulatvilágítás, hifiberendezés stb. Ám mindenkor az ember marad a felelős döntéshozó, aki épp úgy választhatja a manuális sebességváltást, mint azt, hogy az Autonóm mód bekapcsolásával teljesen rábízza magát a járműre.

A négyféle vezetési mód különösen kifinomult vezetést tesz lehetővé. A Drive Boost a dinamikus vezetésre fókuszál. A Drive Relax az ADAS (Advanced Driving Assistance Systems – fejlett, vezetést segítő rendszerek) bevonásával támogatja a vezetőt, például az automatikus fényszóró-bekapcsolás, vagy az aktív sebességtartó automatika segítségével. Autonóm vezetési módban az Autonóm Soft a kényelmet helyezi előtérbe. Ez hosszabb utazások esetén ideális, amikor megnézhetünk egy filmet, olvashatunk, vagy pihenni szeretnénk. Az optimális menetidőre az Autonóm Sharp a legjobb garancia, amit a precíz és dinamikus úttartás biztosít.

A vezető környezete egy sima felületű kinematikai rendszerrel büszkélkedhet, amely a Drive és az Autonóm módok közötti váltáskor lép működésbe. Ekkor a kompakt kormánykerék és a billenőkapcsolók pultja eltűnik a műszerfalban, a gázpedál pedig visszahúzódik a lábtérben.

A vezető bármelyik üzemmódban ura a járműnek. Drive módban ez nyilvánvaló, az igazi meglepetés, hogy a Peugeot autonóm autója ezt Autonóm módban is tudja. Az autó a középkonzolon elhelyezett 9.7 colos kijelző mellett található i-Device segítségével vezérelhető. Csak egy mozdulat, és már meg is előztük az előttünk haladó járművet, ugyanilyen egyszerűen válthatunk Softból Sharp módba.

Drive módban a holografikus műszerfali kijelzőn jelennek meg a vezetéshez kapcsolódó információk: a jármű sebessége, a PHEV hajtáslánc két energia átalakítója közötti megoszlás, az akkumulátor töltöttsége stb. Az autó holtterében megjelenő járműre a digitális visszapillantó figyelmeztet.

Autonóm módban ezek a berendezések újabb, relevánsabb információkkal is ellátnak, hiszen mostantól, hogy a vezető nyugodtan hátra dőlhet, csupán az idő fogalma számít. A bennülők tisztában vannak azzal, hogy mekkora utat tettek már meg és mennyi van még hátra a menetidőből. A különböző kapcsolási és vezetési módokhoz más-más hangulat tartozik. Nemcsak a megjelenített információk tartalma különbözik, hanem megváltozik az ülések helyzete, a világítás és a hangjelzés is.

Az egyéni komfortzóna megteremtéséhez az üléseket a repülőgépekéhez hasonlóan alakították ki. A testtel érintkező részeket egymástól külön alakították ki. Az alumínium szerkezetű üléslap továbbra is fix marad. A háttámla azonban mobil, a keresztirányú Y tengely körül forgatható. Az üléspozíciót attól függően állíthatjuk be, hogy éppen mit szeretnénk: ha pihenni, kinyújtózhatunk, ha vezetni, felülhetünk, ha pedig filmnézéssel vagy munkával kívánjuk múlatni az időt, válasszuk a köztes pozíciót.

Az autóban utazók egy chatbot-on keresztül kommunikálhatnak az autóval. A hangvezérelt személyi asszisztens a szolgáltatások széles választékához enged hozzáférést. Gyorsan és egyszerűen foglalhatunk például mozijegyet, vagy vásárolhatunk online.

A Peugeot Instinct Concept egy kortalan formába öltöztetett kombi kupé. Rendkívül letisztult külsejét erőteljesen áramvonalas vonásokkal rajzolták meg. A PHEV hajtáslánc 300 lóerős teljesítményét vetíti előre a hosszan elnyúló motorháztető. A hangsúlyosan domborodó kerékjáratok az összkerékhajtású tanulmány kitűnő úttartását és nagy teljesítményét sejtetik. Az orr-rész rendkívül kifejező. A LED-es fényszórók közepébe helyezett kamera lencséje, amely az emberi szem pupilláját idézi, folyamatosan pásztázza a jármű környezetét és információkkal látja el a vezetéstámogató rendszereket.

A kétoldalt fénycsíkkal szegélyezett hűtőmaszk az autó mozgása közben különleges és egyedülálló szerepeket lát el. A közepén elhelyezett oroszlán fehér színű megvilágításával látványosan jelzi a közlekedőknek, hogy az autó autonóm módban közlekedik. 90 km/óra menetsebességtől fontos aerodinamikai funkciói vannak: egyrészt növeli a leszorítóerőt, másrészt a sebesség elérését követően kinyílik rajta egy speciális légbeömlő, amely a menetszél irányított elvezetését biztosítja, ami aztán a karosszéria légellenállását csökkenti számottevő mértékben.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/