/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Önvezető Toyota Priusok viszik házhoz az árut

2021. december 20. 17:40   |   Autoblog
címkék:  

Kaliforniában december elején útjára indult az állam első kereskedelmi célú, autonóm házhoz szállítási szolgáltatása. Az árut a 7-Eleven vegyesbolthálózat, az önvezető technológiát a Nuro, a gépkocsit pedig a Toyota biztosítja.

A világ egyik vezető autonóm mobilitási startup vállalkozása, a Nuro december elsején megkezdte kereskedelmi önvezető futárszolgáltatását Kaliforniában. A helyszín tökéletes választás, hiszen az állam nem csak a világ egyik legfontosabb új technológiai központja, de a járművekre vonatkozó károsanyag-kibocsátási szabályozások is itt a legszigorúbbak az egész világon, ilyenformán Kalifornia a jövőbeli mobilitás kísérleti terepének számít.

A Nuro, amely egy évvel ezelőtt, a piaci szereplők közül elsőként kapta meg az engedélyt az önvezető járművek kereskedelmi célú alkalmazására, a csaknem 100 éves múltra visszatekintő, Észak-Amerikában csaknem tízezer, világszerte több mint hetvenezer üzletet működtető vegyesboltlánccal, a 7-Elevennel kötött szerződést.

Az ügyfelek a lánc boltjaiban megrendelt áru házhoz szállítása során választhatják a Nuro autonóm járművét: egy megfelelően átalakított Toyota Prius hibridet. Kezdetben minden autóban biztonsági sofőr foglal helyet, aki kizárólag vészhelyzet esetén avatkozik bele a vezetésbe.

A szolgáltatás egyelőre a Nuro cégközpontjának közelében, a Szilícium-völgy egyik legfontosabb városában, Mountain View-ban érhető el. A Nuro és a Toyota Priusok egy másik helyszínen, a texasi Dallasban már pizzafutárként szolgálják ki az ügyfeleket.

A Prius nagyfeszültségű elektromos hálózatának köszönhetően ideális alanya az autonóm átalakításnak. Nem véletlen, hogy az ilyen irányú kísérletekben már évekkel ezelőtt előszeretettel alkalmazta nem csak a Nuro, de annak versenytársai, így többek között a Google (Waymo) és a Pronto is, amely 2018-ban a világon elsőként egy önvezetésre átalakított Toyota Priusszal átszelte az észak-amerikai kontinenst, emberi beavatkozás nélkül téve meg a San Francisco és New York közötti, mintegy 5000 kilométeres távolságot.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/