/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Országszerte átveszi az elhasznált sütőolajat a Mol

2022. április 14. 18:10   |   Autoblog
címkék:  

A közelgő ünnep az együttlét és a családi sütés-főzés mellett a környezettudatosságról is szól. A MOL-töltőállomásokon országszerte le lehet adni az elhasznált étolajat, amivel óvhatjuk a környezetünket, hiszen 1 liter sütőolaj akár 1 millió liter ivóvizet is elszennyezhet. A háztartások ilyenkor az átlagosnál nagyobb mennyiségben használnak zsiradékot, amelyet a megfelelő módon gyűjtve és leadva, újra lehet hasznosítani. A program népszerűségét mi sem mutatja jobban, minthogy évről évre nagyobb mennyiséget visznek be az emberek a benzinkutakra.

A Mol 2011-ben telepítette az első gyűjtőtartályokat a töltőállomásaira azzal a céllal, hogy az emberek egyszerűen, gyorsan és környezetbarát módon szabadulhassanak meg a használt étolajtól. Ez ugyanis veszélyes hulladéknak számít: ha beleöntik a lefolyóba, vagy kiöntik a szemétbe, azzal károsítják a környezetet. Az összegyűjtése és feldolgozása ezért elsődleges környezeti érdek.

Miért káros:

A csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza.
A háztartási szemétbe öntve nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban.
Ha az élővizekbe jut, a tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket.
Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

Hogyan kell leadni a töltőállomáson:

Mivel háztartási mennyiségről van szó, egyszerre legfeljebb 10 liter adható le.
Nem kell extrán leszűrni, a sütéskor keletkezett ételmaradvány benne maradhat – de a sütőolaj nem lehet más hulladékkal, anyaggal vagy vegyszerrel szennyezett.
Leadható például használt műanyag palackban, vagy befőttesüvegben.
A töltőállomásokon kérhetik a kútkezelő segítségét.

„A használt étolaj begyűjtése azért fontos, mert kis erőfeszítéssel nagy kárt tudunk megelőzni, és hozzájárulunk ahhoz, hogy a veszélyes anyag végül jól hasznosuljon. Az évről évre növekvő leadott mennyiség azt mutatja: a háztartások számára is értéket jelent, ha fenntartható és egyértelműen hasznos megoldást kínálunk az étolaj gyűjtésére és feldolgozására. Köszönjük a lakosság együttműködését, és mindenkit arra biztatunk, hogy használja a Mol töltőállomásokon elhelyezett gyűjtőtartályokat!” – nyilatkozta Bakos Piroska, a MOL Magyarország szóvivője.

Korántsem elhanyagolható mennyiségről van szó: az elmúlt években a lakosság mintegy 3 millió liter használt sütőolajat adott le a kijelölt MOL töltőállomásokon. Ezt a Biofilter Zrt. gyűjti össze és tisztítást követően eljuttatja a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. Ennek köszönhetően környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz belőle, amelyet a MOL százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként a gázolaj gyártásához.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/