/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Összkerékhajtás és hat henger a Volvo S80-ban

2006. december 07. 10:42   |   Autoblog
címkék:  

Mostantól kezdve a Volvo S80 238 lóerős hathengeres változata is rendelhető lesz Haldex-rendszerű intelligens összkerékhajtással.


A Volvo szélesíti palettáját és az összkerékhajtást a hathengeres, 3,2 literes benzinmotorhoz is kínálni fogja. A Volvo helytakarékos építésű, hathengeres soros motorja keresztben helyezkedik el az S80 motorterében, és fejlett műszaki megoldásai révén nagy teljesítményű. 238 lóerőt ad le, forgatónyomatéka pedig 320 Nm. A változó szívórendszernek és a kétlépcsős vezérműtengely-profilnak köszönhetően a legtöbbet aknázták ki belőle, és ez az erő az összkerékhajtással kombinálva, az út- és időjárási viszonyoktól függetlenül, rendületlenül hajtja előre a kocsit.

A Volvo összkerékhajtása állandóan hajtja mind a négy kereket. Az erő automatikusan és teljesen fokozatmentesen, az útviszonyoktól és a vezetési stílustól függően oszlik el az első és a hátsó kerekek között. Az összkerékhajtást Instant Traction rendszer egészíti ki, mely könnyű elindulást tesz lehetővé. Az összkerékhajtás rendszer szíve egy elektronikusan felügyelt hidraulikus tengelykapcsoló, melyet a svéd Haldex céggel kooperációban fejlesztettek. A tengelykapcsolónak 80 Nm-ig állítható alapnyomatéka van, ennek köszönhetően a rendszer rögtön az induláskor a hátsó kerekekre is tud irányítani a motor erejéből, ezáltal csökken az első kerekek kipörgésének lehetősége. Amint a kocsi elindult, az erő elosztása újra – a menetkörülményeknek megfelelően – változik.

Az S80 3,2 AWD minden piacon kapható lesz, de a Volvo számításai szerint Svédország, Kanada és Svájc lesznek a legnagyobb piacok, melyeket Oroszország, Finnország és Németország követ majd.

City Safety ráfutás elleni védelem

A Volvo egy különleges biztonsági rendszert mutatott be a napokban City Safety néven, mely segít a városi forgalomban és dugókban gyakran előforduló kis sebességű ütközések elkerülésében. Ha a vezető nem reagál időben és nekihajtana az előtte állónak, az autó magától lefékez. A Volvo tervei szerint a City Safety az elkövetkezendő két éven belül piacra kerülhet.

Ha az elöl haladó jármű hirtelen lefékez, és a City Safety úgy érzékeli, hogy baleset történhet, akkor megnöveli a nyomást a fékrendszerben, és ezzel lehetőséget ad a vezetőnek arra, hogy fékezéssel vagy kikerüléssel elkerülje az ütközést. Ha pedig a rendszer ütközésközeli állapotot érzékel, akkor egy hidraulikus pumpa segítségével automatikusan lefékezi az autót.

A statisztikák szerint az ütközések 75%-a 30 km/óra alatti sebességnél történik. Ráadásul ezeknek a kis ütközéseknek gyakran olyan kicsik a következményeik is, hogy nem jelentik be őket a biztosítóknál. Ennek ellenére a legkisebb ütközés kijavítása is időbe és pénzbe kerül. A City Safety 30 km/órás sebességig működik. Ha a két kocsi közötti relatív sebességkülönbség 15 km/óra alatt van, akkor a rendszer segítségével teljesen elkerülhető az ütközés. 15 és 30 km/órás sebességkülönbség között a hangsúly a sebesség lehető legnagyobb csökkentésén van, az ütközés előtt.

A kocsi előtt zajló forgalmat a belső visszapillantó tükör magasságában, a szélvédő üvegbe beépített optikai radar rendszer figyeli. Ez a kocsitól akár hat méterre haladó járműveket is tud érzékelni. A rendszert úgy programozták, hogy 30 km/órás sebességig reagáljon akkor, ha az elöl haladó jármű áll, vagy azonos irányban mozog.

A két jármű távolsága és a kocsi sebessége alapján a rendszer másodpercenként ötvenszer számolja ki, hogy milyen fékezés szükséges a baleset elkerüléséhez. Amennyiben a fékerő meghalad egy bizonyos szintet, és a vezető nem reagál, akkor a rendszer azonnali veszélyt feltételez. Ilyen esetben a City Safety automatikusan üzembe helyezi az autó fékrendszerét, és kikapcsolja a gázpedált a baleset elkerülése, illetve a károk csökkentése érdekében.

A City Safety lehetőségeit ugyanazok a tényezők határolják be, mint a többi hagyományos radarrendszerét. Így ködben, párában, hóban vagy erős esőben korlátozott lehet a működés. Ezért alapvető fontosságú, hogy a szélvédőt ne takarja piszok, hó vagy jég. Amennyiben a szenzor működését valami akadályozza, a vezetőt a kocsi információs rendszere figyelmezteti arra, hogy tisztítsa meg a szélvédőt. A rendszer éjjel és nappal is egyformán jól működik.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/