/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Ötletek a gondtalan nyári vezetéshez

2019. június 27. 17:00   |   Autoblog
címkék:  

Európát elérte a nyári hőhullám, és sokan kirándulnak a strandra vagy a vízpartokra. Ezekhez eljutni sokszor csupán néhány percet vesz igénybe, de a közúti közlekedés biztonsági szakértői e rövid utazások veszélyeire figyelmeztetnek, különösen a vezetők figyelmének lazulása miatt. Számos tipikus nyári szokást el kell kerülni, mert azok kockázatosak és bírságokat is eredményezhetnek. Az alábbiakban íme hét tipp a gondtalan nyári vezetéshez.

Sem strandpapucs, sem  fürdőruha:
A tipikus strandviselet nem alkalmas autóvezetésre. A strandpapucs például csökkenti a vezető képességét a pedálok kezelésére, az be is akadhat a pedálokba, és megakadályozhatja a gépkocsi vezetőjét a megfelelő reagálásban. A legtöbb európai országban a strandpapucs nincs kifejezetten tiltva, de a strandpapucsban vagy mezítláb vezetés akár büntetést vonhat maga után, mivel az korlátozhatja a lábak szabad mozgását. A járművezetőknek mindig olyan ergonomikus lábbelit kell viselniük, amelyben megfelelően tudnak vezetni. A meztelen felsőtesttel való vezetés során a biztonsági öv felhorzsolhatja a testbőrt. A jármű belsejében lévő hőmérséklet csökkentése érdekében a légkondicionáló bekapcsolása előtt nyissuk ki az ajtókat és az ablakokat egy percre, hogy kiszellőztessük a belső teret.

Az utasok száma feleljen meg az ülések számának:
Még ha az utazás távolsága csupán néhány kilométerre  tehető, az ülések számánál több embert szállítani veszélyes, mert valamelyik utasnak nem jut biztonsági öv, vagy a gyermekek esetében gyermekbiztonsági rendszer.

A járművezetőknek szükségük van megfelelő folyadékra is:
Bár kimondottan nem tiltott, vezetés közben az étkezés és az italfogyasztás néha a figyelem elterelődését okozhatja. Természetesen az fontos, hogy az ember megfelelő mennyiségű folyadékot igyon, amikor a hőmérséklet hirtelen megemelkedik. Egy nagy-britanniai tanulmány azt mutatta ki, hogy a kiszáradt gépkocsivezető ugyanazokat a hibákat követi el, mint a 8 pohár bort elfogyasztott járművezető. Ezért az a legjobb az, ha az ember indulás előtt, és az utazás alatt is rendszer időközönként iszik vizet. Ezen túl az olyan vezetőt segítő eszközök, mint például a fáradtságérzékelő, elemzik a gépkocsivezető viselkedését, és javasolják, hogy mikor szükséges szünetet tartani.

A nem megfelelő testtartás:
Tipikus látvány meleg napokon a közutakon, hogy valaki úgy vezet, hogy kiteszi a könyökét a gépkocsi ablakán, pedig ezt el kell kerülni. Először azért, mert csökkenti a járművezérlő képességet a gépkocsi irányítására, mivel nincs mindkét keze a kormánykeréken. Másodszor azért, mert ütközés esetén súlyos sérülés következhet be. Egy másik rendkívül kockázatos testtartás az első ülésen ülő utasok esetében az, hogy a lábukat felteszik a műszerfalra. Ilyenkor baleset esetén az első légzsák nemcsak hogy nem fogja megfelelően megtartani az utast, hanem akár testi sérülést is okozhat.

Strandtörölköző, napszemüveg, fényvédő … és vezetői engedély:
Bármennyire is lazán szeret utazni,  ügyeljen arra, hogy mindig önnél legyenek a személyazonosító okmányai. A legtöbb európai országban, ha valaki vezetői engedély nélkül vezet, az büntetést von maga után.

Fordítson elég időt arra, hogy megtalálja a legjobb parkolóhelyet:
A parkolás közvetlenül a strand közelében néha rémálom lehet, de próbálja meg nem felidegesítenie magát. Ne feledje, hogy a kürtöt csak a baleset megakadályozására használhatja, nem pedig a bosszúsága jelzésére. Miután talált egy parkolóhelyet, az olyan vezetői segédprogramok, mint a Park Assist, a kormánykerék automatikus forgatásával segítenek könnyebben beállni a parkolóhelyre. Mindig győződjön meg arról, hogy arra kijelölt területen parkol, mert a homokon vagy a védett területeken való parkolás komoly büntetést eredményezhet.

Nyári slágerek:
Ha túl magasra állítja a hangerőt, akkor azt kockáztatja, hogy nem hall más hangokat, mint amilyen például egy mentőautó  szirénája, vagy  egy másik jármű kürtje, ami veszélyes, és akár pénzbüntetéssel sújtható.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/