/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Ötödével csökkent tavaly a magyar újautó-piac

2021. január 04. 20:15   |   Autoblog
címkék:  

A Datahouse adatai szerint a 2020. évi új gépjármű forgalomba helyezések mintegy 19 százalékkal elmaradtak a 2019. évihez képest. 128 ezer új gépkocsira került rendszám, ám ezeknek a 25 százaléka nem került hazai végfelhasználóhoz. Érdekes továbbá, hogy a tavaly behozott használt autók száma meghaladta az új autókét.

Tavaly a forgalomba helyezés összességében mintegy 19%-al alatta volt a 2019-es évnek, 128 031 autóra került rendszám. Elég magas, mintegy 25% viszont a forgalomba helyezést követő 6 hónapon belül kivont gépkocsik száma, amelyeket export, tesztautó leállítás, bérletből visszavétel, vagy egyéb üzleti célból vontak ki a forgalomból. Annyi bizonyos, hogy az adott időszakban ezek az autók jelentős részben nem kerültek belföldi végfelhasználóhoz. Tavaly egész évben 3047 darab tisztán elektromos hajtású és 2999 darab plug-in hibrid gépkocsit helyeztek itthon forgalomba, amely számok 66, illetve 171 százalékkal magasabbak a 2019-es számoknál.

A piaci folyamatokat a koronavírus egyszerre pozitív és negatív irányban is befolyásolta. Az általános piaccsökkenés és a lakosság gazdasági bizonytalansága okozta megtakarításra való törekvése negatív hatást gyakoroltak a piacra. Ezt kis mértékben, de ellensúlyozta a közösségi közlekedéstől való elfordulás a fertőzésveszély miatt, ami az egyéni közlekedés, így az autózás felé fordította a figyelmet.

Az értékesítésben a benzines autók túlsúlya volt érzékelhető a dízelek kárára, ami a széndioxid-kibocsátás szempontjából nem jó folyamat, míg más káros anyagok oldaláról nézve kedvezőbb. A full és konnektoros hibrid autók részaránya EU viszonylatban relatíve nagy, mintegy 3,5-4%, azonban a piac méreteihez képest még mindig alacsony. A tisztán elektromos és a plug-in hibrid autóknál a tavalyinál jobb adatokat látunk, azonban ezen autók piaci részaránya 2,5% alatt maradt. A 2021-es tervekben ez az arány a volumen 30%-os növekedése mellett valamivel 3% alatt marad.

A használtautó-behozatal némileg felette van az új autókénak. Decemberben 9970 db, az egész évben 130 431 db használt személyautó és ugyanebben az időszakban 13 413 db kishaszonjármű jött az országba. Amennyiben azonban a használt személygépkocsi importot az országban maradó új autókhoz viszonyítjuk, akkor a használt import mintegy 20%-al magasabb.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/