/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Ötven éves a MINI

2009. április 20. 20:28   |   Autoblog
címkék:  

Amikor 1957-ben Alexander Arnold Constantine Issigonis ebéd közben egy szalvétára felfirkantotta egy kicsi, dobozszerű autó körvonalait, még nem tudhatta, hogy mérföldkövet állít az autózás történetében. Az egyszerű skiccből ugyanis hamarosan megszületett a 20. század egyik legnagyobb legendája, a MINI. Az autó formaterve szöges ellentéte volt minden addigi autó megjelenésének, és ezzel a szokatlanságával forradalmat indított az autók történelmében.

Galéria megtekintése Galéria megtekintése Galéria megtekintése Galéria megtekintése Galéria megtekintése Galéria megtekintése Galéria megtekintése Galéria megtekintése

John Cooper a Cooper-modellek hivatalos kifutását követően is fejlesztett és értékesített teljesítménynövelő készleteket a klasszikus Mini számára. 1990-ben a klasszikus Mini gyártásáért időközben felelős Rover Group ismét piaci lehetőséget látott e modellekben, így a Mini Cooper visszatért. Az egyre szigorodó kipufogógáz-szabványok következtében 1992-ben befejeződött az egyliteres, karburátoros motor gyártása, s innentől mindegyik modellváltozatba az 1275 köbcentiméteres befecskendezős erőforrás került. 1993-tól immár a hivatalos Cabrio változat is megjelent, amelyet eredetileg Németországban fejlesztettek ki. 2000-ben végérvényesen leállt a klasszikus Mini gyártása. A világszerte ismertté vált angol kisautó különböző változataiból több mint 5,3 millió készült, közülük mintegy 600 ezer 1959 és 1968 között az oxfordi gyárból gördült ki.

MINI-k az Oldtimer Expón
Az idén 50 éves MINI a hétvégi – április 17. és 19. között megrendezett – III. Oldtimer Expo Kiállításon is hangsúlyosan képviseltette magát. A Mini Club Hungary és a BMW Magyarország által közösen berendezett területen összesen 27 db klasszikus és három új MINI-t állítottak ki, köztük a Magyarországon hivatalosan ezen az eseményen először bemutatkozott, új MINI Cabrio-t is. A hétvégi Mini kiállítás programjának érdekessége, hogy a péntek délutáni sajtótájékoztatót követően, Michael Hwezda, osztrák vállalkozó és Mini múzeum tulajdonos, tízfős csapatával egy igen ritka, 500 db-os sorozat tagját képező, 1964-es Austin Morris Cooper S típusú Mini, 5391 db külön álló alkatrészből való összeszerelést kezdte meg. A kisautót szombat délután már teljes egészében meg is csodálhatta minden látogató. A kis Mini közel tizenöt év óta várt erre az alkalomra, az összeállítást követően az értéke több mint 50 000 euró körül mozog.

Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/