/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Padlógázzal száguld a használtautó-piac

2017. január 24. 18:45   |   Autoblog
címkék:  

A Cofidis által készített közel 70 autókereskedés közreműködésével és a lakosság körében végzett felmérés szerint 2017 a használt autók éve lesz: míg 2016-ban a magyarok 8 százaléka vásárolt autót, addig a lakosság 2017-es terveiben közel kétszer annyi autó szerepel (14%).

Elsősorban az idősebb gépjárművek lesznek mozgásban, a legtöbben az 5-10 éves (41%), vagy a 10-15 éves (33%) kocsikat keresik, jellemzően 500 ezer és 1 millió Ft értékben. A márkák tekintetében a népszerűségi lista élén ketten állnak: a Suzuki és az Opel, őket követi a Volkswagen és a Ford.

A használtautó-piac nagy lehetőségeket rejt magában: a 18-69 éves lakosság több, mint ötöde érintett vevőként, eladóként vagy törlesztőként – derül ki a Cofidis Használtautó Körképből. 2016-ban a magyarok 8 százaléka vásárolt autót,és mindössze 13 százalékuk fektetett új kocsiba, míg pusztán 4 százalékuk vált meg járművétől. Idénre a tervek jelentősen ambiciózusabbak, a 18-69 éves emberek 14 százaléka tervez autót vásárolni, az eladáson 5 százalék töpreng. 2017-ben az eladási kedv is emelkedni fog: az előrejelzés szerint minden 20. magyar szeretne megválni kocsijától.

A lakosság és az autókereskedők egybehangzó véleménye szerint elsősorban az idősebb autók forognak a piacon. A magyarok közül a legtöbben az 5-10 éves (41%), vagy a 10-15 éves (33%) kocsikat keresik/kínálják. Az adásvételek értékében az eladók és a vevők körében egyaránt népszerű az 1-3 millió forintos kategória, de a vásárlók az 500 ezer és 1 millió forintos sávban mozgó autókat is keresik.

A márkák tekintetében a népszerűségi lista élén ketten állnak: a Suzuki és az Opel. Őket követi a Volkswagen és a Ford. A magyarok harmadát érdekli, hogy autókereskedő vagy magánszemély árulja az autót. A többség (87%) számára nem fontos, ha a gépjármű külföldről importált. Viszont az autóvásárlásban érintettek közel fele leginkább a hazai és a magánszemély által kínált autókat kedveli.

Az autóvásárlás az egyik legelfogadottabb hitelcél a magyarok körében, ennek megfelelően a lakosság egyharmada fontosnak tartja az autóhoz kínált konstrukciók elérhetőségét. Jelenleg 6 százalékunk törleszt gépjármű hitelt. A kocsivásárlást fontolgatók 50 százaléka erre a célra félretett, saját megtakarításból (is) fedezné autója vételárát. Harmaduk venne fel hitelt, jellemzően lízinget (27%), személyi kölcsönért tizedük folyamodna, de vannak olyanok, akik folyószámlahitelt használnának erre a célra. A magyarok elsősorban az autó árát, a futott kilométerek számát és műszaki állapotát tartják fontosnak a választáskor, míg az autó színe, illetve az, hogy magánszemély vagy kereskedő árulja-e a gépjárművet, nem tűnik igazán fontos szempontnak.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/