/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Rekorder légellenállású négykerekűt mutatott be a Mercedes

2015. szeptember 16. 08:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A Frankfurti Autószalon egyik legnagyobb meglepetése és érdekessége volt a Mercedes-Benz Concept IAA nevű, változtatható aerodinamikájú luxuslimuzinja. A koncepció egyetlen gombnyomásra vagy 80 km/óra felett automatikusan szivarautóvá alakul.

Akár digitális vízcseppnek is hívhatnánk a Mercedes legújabb koncepcióját. A Concept IAA (Intelligens Aerodinamikus Automobil) ugyanis képes változtatni alakját, hogy bizonyos tempó felett tökéletessé váljon légellenállása.

A digitális transzformerként is megnevezett négykerekű egyetlen gombnyomásra, illetve 80 km/órás tempó felett automatikusan áttér dizájn módból aerodinamikusba, amitől 5040 mm-es hossza 5430 mm-re növekszik (tengelytávja egyébként 2975 mm), légellenállása pedig lecsökken 0,19 Cd-re. A 39 centiméteres hossznövekedést a hátsó traktusból előbújó nyolc darab lapocska, valamint az első lökhárító 25 mm-es nyúlása eredményezi, miközben egyes elemek átrendeződnek a tökéletes, vízcsepp-forma elérése érdekében. Ilyenek például az „Aktív Felnik”, melyek 55 mm-es lyukai eltűnnek az adott tempó felett, vagy a padlólemezen található terelőelem, amely 6 cm-rel tolódik hátrébb.

Mindezek azt eredményezik, hogy az 1305 mm magas, 1995 mm széles hibrid (benzin + elektromotoros) négykerekű 279 lóerő (205 kW) leadása mellett akár 250 km/órás végsebességre vagy tiszta elektromos üzemben 66 km megtételére képes. A széndioxid kibocsátás átlagosan 28 gramm kilométerenként. Dizájn módban ezek az értékek némiképp romlanak: 62 km, illetbe 31 gramm kilométerenként, ami még mindig bámulatos egy ilyen méretes limuzintól.

A Concept IAA stíluselemei egyébként javarészt az új S-osztály limuzin és kupé változatairól származnak, csupán kissé futurisztikusabb formába öltve, így egyúttal azt is megmutatja, mire számíthatunk a csillagmárkás gyártótól a közeljövőben.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/