/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Rendkívül fejlett autonóm funkciókat kapott a Lexus zászlóshajója

2021. április 14. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Idén ősztől minden eddiginél könnyebben vezethető lesz a Lexus LS: a luxuslimuzin két fontos önvezető funkcióval teszi kényelmesebbé és biztonságosabbá az utazást.

Lexus Teammate néven fejlett vezetőtámogató technológiát vezet be az LS 500h összkerékhajtású kivitelein a Lexus. A globálisan – idén ősztől – rendelhető, 2022. modellévi típusokon megjelenő szolgáltatási csomag a cégcsoport legfejlettebb autonóm mobilitási rendszereit tartalmazza.

A Lexus más gyártókkal ellentétben a kezdetektől konzervatív megközelítést alkalmazott az önvezető technológiák alkalmazásával kapcsolatban. A lenyűgözően gyors bevezetés helyett kizárólag akkor építi be típusaiba ezeket a rendszereket, ha azok zökkenőmentes működése fenntartások nélkül szavatolható.

A tényleges önvezető funkciók sürgetése helyett azoknak a vezetőtámogató funkcióknak a tökéletesítésére összpontosított, amelyek nem kiváltják a sofőrt, hanem a lehető legnagyobb mértékben megkönnyítik, leegyszerűsítik a dolgát.

A márka zászlóshajójának, az LS 500h luxuslimuzinnak az összkerékhajtású kivitelén most két fontos ilyen technológia debütál. Az Advanced Drive és Advanced Park funkciókat ugyanez a meggyőződés hívta életre: az autó és vezetője biztonságosan, praktikusan és hatékonyan együttműködve oldja meg a közlekedés során felmerülő feladatokat.

Az Advanced Drive technológia felméri a menetkörülményeket, és ezek alapján meghatározza, hogy milyen mértékű gyorsításra, lassításra és kormányzásra van szükség ahhoz, hogy a jármű saját sávjában maradva, a követési távolságot tartva közlekedjen.

Emellett a technológia alkalmas az önálló sávváltásra, valamint segít másoknak besorolni; megbirkózik az autópálya-fel- és -lehajtókkal, alkalmazkodik a forgalmi torlódásokhoz, és megelőzi a nála lassabb járműveket. Az autó vezetője átmenetileg elengedheti a kormányt, ám tekintetét az úton kell tartania. Ezt vezetőfigyelő rendszer ellenőrzi, amely figyelmezteti a sofőrt, ha úgy észleli, hogy az nem figyel oda a forgalomra.

A technológia, amelyet úgy fejlesztettek, hogy intelligens, megbízható, interaktív és továbbfejleszthető legyen, mesterséges intelligencia alkalmazásával képes előre jelezni bizonyos eseményeket, és ezekhez igazodva úgy felkészülni, hogy a lehető legteljesebb mértékben támogatni tudja a vezetőt a helyzet megoldásában.

Ráadásul a technológia a jövőt is tökéletesíti: az autók (legalábbis a japán piacon) folyamatosan kép- és menetadatokat továbbítanak egy központi felhőbe. Ezeket az információkat kielemezve a Lexus mérnökei folyamatosan tökéletesíthetik a technológiát.

Az Advanced Park funkció nem kevésbé összetett és kifinomult: noha jóval kisebb sebességnél dolgozik, azt a legnagyobb fokú precizitással teszi. A rendszer a parkolás folyamatát automatizálja, méghozzá teljes mértékben: a vezetőnek sem a pedálokat, sem a kormányt, sem a sebességváltót nem kell kezelnie. A sofőrnek nincs más dolga, mint a panoráma kamera- és radarrendszer jelei alapján létrehozott képen figyelni az esetleges akadályokat.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/