/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Rendkívül fejlett autonóm funkciókat kapott a Lexus zászlóshajója

2021. április 14. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Idén ősztől minden eddiginél könnyebben vezethető lesz a Lexus LS: a luxuslimuzin két fontos önvezető funkcióval teszi kényelmesebbé és biztonságosabbá az utazást.

Lexus Teammate néven fejlett vezetőtámogató technológiát vezet be az LS 500h összkerékhajtású kivitelein a Lexus. A globálisan – idén ősztől – rendelhető, 2022. modellévi típusokon megjelenő szolgáltatási csomag a cégcsoport legfejlettebb autonóm mobilitási rendszereit tartalmazza.

A Lexus más gyártókkal ellentétben a kezdetektől konzervatív megközelítést alkalmazott az önvezető technológiák alkalmazásával kapcsolatban. A lenyűgözően gyors bevezetés helyett kizárólag akkor építi be típusaiba ezeket a rendszereket, ha azok zökkenőmentes működése fenntartások nélkül szavatolható.

A tényleges önvezető funkciók sürgetése helyett azoknak a vezetőtámogató funkcióknak a tökéletesítésére összpontosított, amelyek nem kiváltják a sofőrt, hanem a lehető legnagyobb mértékben megkönnyítik, leegyszerűsítik a dolgát.

A márka zászlóshajójának, az LS 500h luxuslimuzinnak az összkerékhajtású kivitelén most két fontos ilyen technológia debütál. Az Advanced Drive és Advanced Park funkciókat ugyanez a meggyőződés hívta életre: az autó és vezetője biztonságosan, praktikusan és hatékonyan együttműködve oldja meg a közlekedés során felmerülő feladatokat.

Az Advanced Drive technológia felméri a menetkörülményeket, és ezek alapján meghatározza, hogy milyen mértékű gyorsításra, lassításra és kormányzásra van szükség ahhoz, hogy a jármű saját sávjában maradva, a követési távolságot tartva közlekedjen.

Emellett a technológia alkalmas az önálló sávváltásra, valamint segít másoknak besorolni; megbirkózik az autópálya-fel- és -lehajtókkal, alkalmazkodik a forgalmi torlódásokhoz, és megelőzi a nála lassabb járműveket. Az autó vezetője átmenetileg elengedheti a kormányt, ám tekintetét az úton kell tartania. Ezt vezetőfigyelő rendszer ellenőrzi, amely figyelmezteti a sofőrt, ha úgy észleli, hogy az nem figyel oda a forgalomra.

A technológia, amelyet úgy fejlesztettek, hogy intelligens, megbízható, interaktív és továbbfejleszthető legyen, mesterséges intelligencia alkalmazásával képes előre jelezni bizonyos eseményeket, és ezekhez igazodva úgy felkészülni, hogy a lehető legteljesebb mértékben támogatni tudja a vezetőt a helyzet megoldásában.

Ráadásul a technológia a jövőt is tökéletesíti: az autók (legalábbis a japán piacon) folyamatosan kép- és menetadatokat továbbítanak egy központi felhőbe. Ezeket az információkat kielemezve a Lexus mérnökei folyamatosan tökéletesíthetik a technológiát.

Az Advanced Park funkció nem kevésbé összetett és kifinomult: noha jóval kisebb sebességnél dolgozik, azt a legnagyobb fokú precizitással teszi. A rendszer a parkolás folyamatát automatizálja, méghozzá teljes mértékben: a vezetőnek sem a pedálokat, sem a kormányt, sem a sebességváltót nem kell kezelnie. A sofőrnek nincs más dolga, mint a panoráma kamera- és radarrendszer jelei alapján létrehozott képen figyelni az esetleges akadályokat.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/