/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A Suzuki S-CROSS a magyarok kedvenc autója

2023. január 02. 16:50   |   Autoblog
címkék:  

13 859 regisztrált személygépkocsival a Suzuki 12,43 százalékos részesedést ért el a hazai személyautó-piacon 2022-ben. A márka elsősorban a két hazai gyártású modellnek, a Vitarának és S-CROSS-nak köszönhetően immár hetedik éve vezeti a hazai új személygépjármű értékesítést. 2022-ben az S-CROSS volt a legnépszerűbb modell, ebből regisztrálták a legtöbbet az új autók piacán.

Az iparág teljesítményét és értékesítési darabszámait nagymértékben befolyásolta a félvezető hiány. A tavalyi eredményekhez képest átlagosan éves szinten 8,54 százalékos csökkenéssel zárt az újautó-piac. A Magyar Suzuki beszállítóival egész évben folyamatosan figyelte, illetve elemezte a piaci helyzetet. Elektronikai alkatrész beszállítóival rugalmasan alkalmazkodva a szituációhoz azon dolgozott, hogy gyártásának ellátása folyamatos legyen.

Ennek is köszönhetően 13 859 Suzuki személygépkocsit regisztráltak Magyarországon 2022-ben a Datahouse újautó-eladási statisztikái szerint. Az összes forgalomba helyezett személyautó (111 524 db) 12,43 százaléka Suzuki volt a tavalyi évben. Bár év közben voltak olyan hónapok, amikor nem az esztergomi gyártóvállalat modellje vezette a listát, az év végi összesítések alapján 2016 óta sorozatban hetedszer is megtartotta piacvezető pozícióját a hazai piacon 2022-ben. Ez egyben azt is jelenti, hogy a márka az esztergomi gyártás megkezdése óta 20. alkalommal végzett az első helyen a magyar személygépkocsi piacon.

Már a teljes hibrid paletta elérhető a kínálatban

A két esztergomi modell gyakorlatilag egymással versenyzett 2022-ben, de év végére megváltozott az eddig tapasztalt tendencia: az S-CROSS nyerte a népszerűségi versenyt a Suzukik körében. Mindkét modell bekerült a TOP3-as mezőnybe és megnyerte saját kategóriáját, az alsó-középkategóriát (7 187 db S-CROSS, 26,36%-os piaci részesedés), illetve az SUV kategóriát (5 509 db Vitara, 23,12% piaci részesedés) a 2022. január 1-je és december 31-e közötti regisztrációk alapján.

2022. év eleje óta elérhető a Vitara, év közepe óta pedig az S-CROSS (erős) hibrid változata. A Magyar Suzuki kizárólag hibrid járműveket értékesít az Európai Unió piacain. A további, nem Esztergomban készült, de Magyarországon is forgalmazott, import hibrid Suzuki típusok közül a Swiftből 668 darabot helyeztek forgalomba. Ignisből 267, Swaceből 214, illetve az elektromos hálózatról is tölthető Acrossból pedig 14 autót regisztráltak 2022-ben.

2022 őszén a Suzuki Motor Corporation kapcsolt szolgáltatást vezetett be az európai piacon a még kényelmesebb felhasználói élmény biztosítása érdekében. A Suzuki Connect elsőként az Esztergomban gyártott S-CROSS-ban érhető el, de a későbbiekben más modellekre is kiterjesztik majd. A szolgáltatást Európa-szerte a Magyar Suzuki Zrt. biztosítja Magyarországról.

A Magyar Suzuki Zrt. a Suzuki Csoport 3. legnagyobb gyártóvállalata Japán és India után és egyetlen Európában. 30 éves magyarországi tevékenysége során nagyon magas szintű kompetenciákat és tudást halmozott fel, elsősorban a mérnöki, a logisztikai és az IT területen. A Magyar Suzuki Zrt. biztosítja az IT szolgáltatásokat, fejlesztéseket a Suzuki Csoport összes európai egységének, 2019. április 1. óta pedig Esztergom a Suzuki Csoport pán-európai logisztikai központja. Komárom-Esztergom megyéből koordinálják a pótalkatrész ellátást az összes európai országban hét regionális raktárból.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/