/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Suzuki Kupa újratöltve: a világ első bio márkakupája

2010. április 29. 15:34   |   Autoblog
címkék:  

Most hétvégén új néven, Genex Suzuki Bio-kupaként újraindul a Suzuki Swift márkakupa. A név nem reklámfogás, az autók valóban bioüzemanyaggal, cukorrépából készülő bioetanollal mennek a versenypályán. A hétvégi verseny hazánkban és a világon is az első lesz, ahol bioüzemanyaggal hajtott autók versenyeznek. 

Ki hallott már olyan autóversenyről, ahol az autók üzemanyaga nem terheli tovább a környezetet? Mostantól hazánkban már ilyen is létezik. Itthon és a világon is elsőként bioetanollal hajtott autók csatáit láthatjuk a versenypályán az idei Genex Suzuki Bio-kupán. A környezetkímélőbb megoldás pedig nemhogy csökkentené az autók teljesítményét, de még erősebbek is lesznek a magasabb oktánszámnak köszönhetően.

Az E85 kóddal jelzett üzemanyag 85%-a bioetanol, 15%-a pedig hagyományos benzin. Természetesen a bioüzemanyag használatához átalakítóval szerelik fel az autókat, hiszen egy átlagos üzemanyagra tervezett autó nem képes etanollal működni. Az átalakítást követően azonban benzinnel és E85-tel egyaránt jól működik a jármű.

„A bio márkakupával elsősorban az egyre súlyosbodó légszennyezésre, és annak egy lehetséges megoldására, a bioüzemanyogokra és ezáltal a megújuló erőforrásokra kívánjuk felhívni a figyelmet. Az idei Genex Suzuki Bio-kupával megmutatjuk, hogy lehet egy bajnokság élvezetes, látványos és egyben környezetbarát!"  – nyilatkozta Burkus Egon, a Genex Suzuki Bio-kupa szervezője.

Az idei versenysorozat másik érdekessége, hogy versenyzői között néhány különösen fiatal versenyző is van. Ilyen például a 13 éves Major Benedek is, aki a GFS csapat Repsol színekbe öltöztetett Suzukiját vezeti. A magyar bajnokság emiatt is egyedülálló, hiszen Európában csak hazánkban vannak ilyen fiatal versenyzők. Természetesen nagyon szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy kiből lehet ilyen fiatalon autóversenyző. Feltétel a több éves tapasztalat, folyamatos sportorvosi vizsgálat, illetve pszichológusi szakvélemény is szükséges, és nem utolsó sorban mindkét szülőnek és az iskolának is beleegyezését kell adnia. Ezen felül pedig néhány profi autóversenyző is teszteli a fiatal tehetségeket.

A versenysorozat első futama most hétvégén kerül megrendezésre a Hungaroringen, ahol a Suzuki Kupa mellett a Túraautó Bajnokság is most debütál, utóbbi ráadásul nemzetközi versennyel és szebbnél szebb autókkal várja az autósportok szerelmeseit.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/