/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Színre lépett a Toyota legkisebb crossovere

2021. november 05. 17:20   |   Autoblog
címkék:  

Új városi crossovert mutatott be a Toyota, amely egyedülálló a miniautó kategóriában. Az Aygo X egyszerre kicsi és tágas, miközben az A-szegmenshez méltó kiváló mozgékonyságot biztosít. A vadonatúj kisautó az érzelmekre hat, amelyet a kategóriában elsőként megjelenő lehúzható vászontető fokoz tovább, miközben mindehhez high-tech megoldások és takarékos, gazdaságos üzem társul.

Már a franciaországi Nizzában található Toyota European Design and Development (ED2) központban tervezett Aygo X prologue koncepcióautóval is az volt a Toyota tervezőinek célja, hogy a kompakt autóra vágyó európai vásárlók számára egy merészséggel megfűszerezett modellt alkossanak meg. A lenyűgöző „szikrázó chilivörös” Aygo X prologue sikeres és pozitív fogadtatása után az Aygo X projekt átkerült a Belgiumban található Toyota Motor Europe Styling részlegéhez, hogy koncepcióból sorozatgyártású modellé varázsolják az A-szegmens legújabb képviselőjét. Az Aygo X merész, kéttónusú megjelenése az új, megfűszerezett színkoncepcióval egyedi grafikai profilt biztosít az új modellnek, amely így azonnal magára tudja irányítani a figyelmet.

Az új, ék alakot kölcsönző tetővonal dinamikusabb összképet biztosít a sportosabb karakter érdekében. Elöl a csúcstechnológiás fényszórók a motorháztető elülső részének átölelésével érik el a szárnyszerű hatást. Az alsó részen található nagy hűtőrács a ködlámpákkal és a rendszámtáblával együtt alkot dupla-trapézformát, amely szerves része az Aygo identitásának.

Az új színkoncepció szó szerint meg van fűszerezve, hiszen különböző fűszerek ihlették az árnyalatok egyedi palettáját. A Kardamom stílusos és elegáns benyomást kelt, köszönhetően az alacsony telítettségű zöld szín kifinomult és visszafogott megjelenésének. A Chili tüzes, prémium hatást vált ki a vörös festékbe finoman belekevert metálkék részecskékkel. A Gyömbér egy kifinomult, kortalan bézs árnyalatot takar, amely kalandozó kedvet és sokrétűséget sejtet. A Boróka a fiatalságot fejezi ki egy csipetnyi férfiassággal keverve, melyet a kifejezetten ehhez a modellhez készült kék árnyalat jeges frissessége és finom vöröses aláfestése biztosítja. Ezek a megfűszerezett színek mind éles kontrasztban állnak a fekete tetővel és hátsó résszel.

A fűszereken alapuló témák nem csak a külsőre vannak hatással. Az utastér kiemelt részletei is rímelnek a megfűszerezett fényezésre, ezzel jellegzetes megjelenést biztosítva belül is – beleértve a műszerfalat és a középkonzolt. Az üléseket közelebbről megnézve láthatóvá válik az „X” szimbólum, amelyet közvetlenül a szövetbe varrtak bele. Az Aygo X típusnév az élesre húzott fényszórókban is visszaköszön. A még pikánsabb, limitált szériás Aygo X Kardamom a piaci bevezetés utáni első hat hónapban lesz elérhető, és Mandarina narancsszínű kiegészítő csíkokkal teszi még különlegesebbé az autót a karosszérián és az egyedi, 18” mattfekete keréktárcsákon. A Mandarina stílus az utastér díszbetétjein és az ülések szövetborításán is visszaköszön.

Az Aygo X modellt is a GA-B platformra építették, amely az új Yaris és Yaris Cross alapját is adja. Az újdonság érdekében módosították az alváz hátsó részét, amely így kisebb lett, miközben rövidebb első és hátsó túlnyúlást alkalmaztak. Az Aygo X pontosan 3,7 méteres hosszával 235 milliméterrel nyúlik tovább, mint elődje, habár a tengelytáv csupán 9 centiméterrel nőtt. Az első túlnyúlás 72 milliméterrel rövidebb, mint a Yarisnál, ellenben a maximális kerékméret 18”-ra nőtt. A karosszéria szélessége 125 milliméterrel nőtt az Aygo modellhez képest, így tehát 1740 milliméter. Ennek eredményeképp az első ülések 2 centivel távolabb kerültek egymástól. A csomagtér 231 literes lett, ami több mint 60 literes növekedést jelent az elődhöz képest. A jármű magassága 1525 milliméter, ami 5 centiméteres növekedést jelent. A hasmagasság 11 milliméterrel nőtt az elődhöz képest, az üléspozíció pedig 55 milliméterrel lett magasabb.

Az Aygo X karakterisztikájához illő hangprofil létrehozása érdekében a Toyota és a JBL közösen fejlesztett ki a modellhez egy hangrendszert. Ez négy hangszóróból áll, amelyekhez egy 300 Wattos erősítő és egy 200 milliméteres mélynyomó társul a csomagtartóban. Újdonság a kihúzható vászontető is, amely elsőként jelenik meg az A-szegmens crossover modelljeinek körében.

A vásárlók folyamatosan kapcsolatban lehetnek majd az Aygo X típussal a Toyota Smart Connecten és a MyT okostelefonos alkalmazáson keresztül. A Toyota Smart Connect a méretes, 9” nagyfelbontású érintőképernyő, a hangulatvilágítás és a vezeték nélküli töltő köré épül, a MyT okostelefonos alkalmazással karöltve pedig zökkenőmentes felhasználói élményt kínálnak. A MyT applikációval a vásárlók az autó több fontos funkciójához is hozzáférhetnek, mint a vezetési adatok, az üzemanyagszint, az értesítések vagy éppen a jármű nyomon követése.

A Toyota legújabb multimédiás rendszere a magasabb felszereltségi szinteken felhő alapú navigációt kínál, amivel élő forgalmi információkat biztosít a folyamatosan működő csatlakoztatott szolgáltatásokon keresztül. Idővel új funkciók is elérhetőek lesznek az over-the-air frissítésekkel. A Toyota Smart Connect vezetékes és vezeték nélküli okostelefonos csatlakozási lehetőségeket kínál az Android Auto és az Apple CarPlay képében. A fejlett, teljesen LED fényszórótechnológia szintén újdonságként mutatkozik be a Toyota legújabb A-szegmenshez csatlakozó modelljében.

Az Aygo X biztonsági szempontból hatalmasat lépett előre, hiszen az alapfelszereltség részeként mutatkozott be benne a Toyota Safety Sense rendszer. Ez monokuláris kameraszenzort és milliméterhullámú radart alkalmaz, míg a járműérzékelővel ellátott ütközést megelőző rendszer immár magasabb sebességtartományokban is működik. Az Aygo X modellben debütál a nappali és éjszakai gyalogosfelismerés, a nappali kerékpárosfelismerés, a kanyarban ütközést megelőző rendszer, az intelligens adaptív tempomat, a sávkövető asszisztens és a vészhelyzeti kormánysegéd is.

Az Aygo X hajtásáról az egyliteres, háromhengeres 1KR-FE erőforrás gondoskodik, 72 lóerős teljesítménnyel és 93 Nm-es nyomatékkal. Az apró erőforrás 15,5 másodperces gyorsulást és 158 km/órás végsebességet biztosít.

Az Aygo X 2022-ben érkezik meg a hazai márkakereskedésekbe.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/