/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Szmog ellen csak korlátozással?

2017. január 27. 12:30   |   Autoblog
címkék:  

Nem csak Budapesten, az egész országban egészséget pusztító szmogos levegőtől szenvedünk. Legrosszabb a helyzet Budapesten és a vonzáskörzetében. A klímaváltozás miatti, egyre kiszámíthatatlanabb időjárási viszonyok befolyásolására elég kicsi az esélyünk, de a levegőszennyezés csökkentése érdekében sokkal többet tehetnénk.

Élhetőbb várost kérnek a budapestiek. Egy, az origó hírportál által elemzett tanulmány szerint a sokak által vitatott budapesti olimpiai beruházások ebben rengeteget segítenének.

 Elegendő, s megnyugtató megoldás, ha a katasztrofális levegőhelyzeten csak ideiglenes intézkedésekkel próbálunk enyhíteni? Ideig-óráig korlátozzuk a gépkocsi-forgalmat?

Óriási beruházások kellenek a főváros áteresztőképességének javítására, az oxigént termelő zöld növényzet szaporítására, a város elkerülő MO-ás budai szakaszának kiépítésére, a bejövő és kimenő forgalom gyorsítására – hogy a reggel és esti csúcsforgalom órákig tartó kipufogó-gázától megmeneküljön a város. Hídjaink túlterheltsége elviselhetetlenül meghosszabbítja az A-ból B-pontba eljutás idejét, ami nem csak a levegőt terheli, de hatalmas munkából kiesett időt is okoz, nem beszélve a stresszfaktorról, az idővel versenyt futó emberek túlterheltségének következményeiről.

Budapest bajban van. A károsanyag-kibocsátás csökkentése önmagában nem elegendő megoldás, sürgősen meg kell erősíteni a közösségi közlekedést. Felgyorsítani a tervekben meglévő, de pénz hiányában nagyon lassan haladó infrastrukturális beruházásokat: a hidak tehermentesítését új hidakkal, az utak kiszélesítését, a bicikliutak növelést, az MO-es körgyűrű bezárását stb.

Egy, az Origó hírportál által hivatkozott tanulmány szerint a sokak által támadott 2024-es budapesti Olimpia terveiben szereplő beruházások, s az erre a kormány által rendelkezésre bocsátandó források rendkívül felgyorsíthatják az infrastruktúra-fejlesztést. Állítólag gyorsítóként működnének, előre hozva a főváros fejlesztéseit. Például a Galvani híd megépítésével 42 ezer autó 67 tonna széndioxid-kibocsátásától mentesülne a belváros. A Duna-rakpartjainak kiépítését, a zöld felületek szaporodását, a nagyobb gyalogos- és bicikliforgalmat is erősen előmozdíthatják az olimpia miatti beruházások.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/