/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Tippek a biztonságos autós nyaraláshoz

2022. június 18. 14:30   |   Autoblog
címkék:  

A magyar nyaralók körében a távolság, a csomagok helyigénye, a kényelem vagy egyszerűen csak a vezetés élvezete okán továbbra is az autózás az egyik legnépszerűbb közlekedési mód, amire az ilyenkor szabályszerűen beduguló útszakaszok is rendszeresen emlékeztetik a sofőröket. De van rosszabb a torlódásoknál: a megnövekedett forgalom és a tikkasztó meleg a nyári időszakot a balesetek csúcsszezonjává teszik. Néhány egyszerű tanács betartása a legmelegebb hónapokban is segíthet elkerülni a bajt.

Ellenőriztessük az autó állapotát! – Nem lehet elégszer hangsúlyozni: biztonságosan csak megfelelő állapotú autóval lehet közlekedni. Az elkopott, vagy nem egyenletesen kopott fékbetétek miatti hosszabb fékút, az évszakhoz nem passzoló vagy nagymértékben kopott abroncsok miatti nehezebb manőverezhetőség, az elöregedett motoralkatrészek nyomán kialakuló erőtlenség mind-mind a baleseteknek kedveznek. A káresetek témájában több évtizedes tapasztalattal rendelkező Mercarius Flottakezelő is a karbantartás fontosságára hívja fel a figyelmet: ha szervizt régen látott, szokatlan dolgokat produkáló, vagy egyszerűen csak nagyobb futásteljesítményű autóval indulnánk hosszabb útnak, elengedhetetlen a jármű szakszerű átvizsgáltatása.

Vezessünk felelősségteljesen! – A legtöbb balesetet sajnos továbbra is emberi hiba okozza: az elmúlt években a büntetőfékezésektől volt hangos a sajtó, de gyakori attitűd a gyorshajtás, a követési távolság-, az elsőbbségi rend-, vagy az előzés szabályainak be nem tartása is. Jó észben tartani, hogy bármilyen gyakorlott vezetők is vagyunk, és bármennyire élvezzük is autónk teljesítményét, sebességét: a másik autó vezetője nem biztos, hogy időben reagálni fog a mi szabálytalanságainkra. Legyünk tekintettel a többi autósra: mások lehetnek kevésbé tapasztaltak vagy egyszerűen csak fáradtak.

Csak módjával a technológiával! – A felhőalapú navigáció, az állapotkijelzés, a multimédiás funkciók sok előnnyel járhatnak, de sajnos legalább ilyen hatékonyak a figyelmünk elterelésében is. Ha tehetjük, bízzuk az elektronikai eszközök kezelését az utastársainkra. Ha egyedül utazunk, kapcsoljuk be az autós módot azoknál az alkalmazásoknál, amelyek ezt lehetővé teszik, és csak a pirosnál várakozva, vagy félrehúzódva „nyomkodjuk” a telefonunkat.

A technológiának van egy kevésbé egyértelmű hátránya is: „A sáv- és követési távolságtartó-, valamint a közúti táblákra figyelmeztető rendszerhez hasonló megoldások jó célt szolgálnak, mégis egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy éppen ezek okoznak balesetet. A modernebb autók sofőrjei hajlamosak a technológiára hagyatkozni és belekényelmesedni a vezetésbe, aminek hatására később, vagy egyáltalán nem reagálnak a veszélyes helyzetekre” – teszi hozzá Oláh József, a Mercarius Flottakezelő kárrendezési vezetője. Maradjunk éberek, az ütközés erejét mérséklő technológiákat már feltalálták, de a sértetlenségünket biztosan garantáló megoldásokat még nem!

+ 1 tipp: Válasszuk a jobb állapotú utakat! – Bár a kevésbé forgalmas utak jó szolgálatot tehetnek a torlódások elkerülésében, a keskeny, kanyargós útszakaszokon a nyaranta igen gyakori kőfelverődések sok bosszúságot okozhatnak. Az elmúlt években sokan tértek át az autós közlekedésre, ami a régebbi útszakaszokon váratlan leterheltséget, ennek következtében pedig a burkolat széleinek nagymértékű töredezését eredményezte. Ha tehetjük, vegyük igénybe a fizetős, vagy nemrégiben épített útszakaszokat – itt általában gyorsabban és biztonságosabban utazhatunk.

Bár az elmúlt évek pandémiás időszaka lezárulni látszik, a kérés továbbra is helytálló: vigyázzunk magunkra és vigyázzunk egymásra! Biztonságos autózást!

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/