/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Tippek a céges villanyautó-flotta kialakításához

2021. augusztus 23. 18:30   |   Autoblog
címkék:  

Egy felelős vállalat ma már nem engedheti meg magának, hogy a környezettudatosságot kihagyja a stratégiájából. Mivel a forgalomban lévő autók több mint fele céges, a környezetvédelmi törekvések egyik meghatározó lépése a vállalati járműflotta elektrifikálása. Ez azonban egy összetett folyamat, ami csak akkor lehet sikeres, ha fokozatosan és a munkatársak bevonásával történik.

Az európai széndioxid-termelés körülbelül 20 százalékáért a közúti szállítás felel, a vállalati járművek pedig átlagosan akár háromszor több káros anyagot bocsátanak ki, mint a magáncélra használt autók. A cégeknek tehát rendkívüli felelősségük van a globális környezetvédelmi célkitűzések elérésében. A vállalatok autóhasználati szokásainak megreformálása azért is egyre sürgetőbb kérdés, mert az uniós szabályozások is egyre inkább a fenntarthatóbb közlekedési formákat támogatják.

Éles váltás helyett fokozatos átállás

„Azt látjuk, hogy az elektromos cégautók bevezetése komoly kihívásokkal jár, a sikeres átállás feltétele pedig az autóhasználók, vagyis az alkalmazottak edukáción és tapasztalati úton történő meggyőzése és a fokozatosság elvének alkalmazása. Ezekhez a vezetőknek is felül kell vizsgálniuk a céges autók használatával kapcsolatos szempontjaikat és példamutatással kell elöl járniuk, valamint elkötelezetten képviselniük minden, a témában hozott döntést” – mondta Pesti Tímea, a LeasePlan Hungária vezérigazgatója.

Ahhoz, hogy egy vállalati flotta elektrifikálása valóban eredményesen valósuljon meg, pontosan meg kell ismerni és érteni a kollégák véleményét, alapvető kétségeit, esetleges ellenérzéseit az elektromos autókkal szemben. Ennek érdekében a LeasePlan a fűtési, szellőztetési és légkondicionálási szektor piacvezető gyártójával és forgalmazójával, a Daikinnal közösen indított attitűdvizsgálatot a vállalat dolgozói körében. Ennek részeként először felmérték, milyen tévhitek és aggályok övezik az e-autózást, majd a közösen, „kulcsos” flottaautóként használt elektromos Volkswagen Golf féléves tesztidőszakát követően a munkatársak tapasztalatairól beszélgettek.

Kellemes csalódás

A tesztelést megelőző felmérés rávilágított, hogy a résztvevők leginkább a gyártás és a töltés áramigényét és költségeit, illetve a töltési kapacitás hiányosságait (kevés töltőállomás, lassú folyamat), valamint az akkumulátorok miatt keletkező hulladékok kezelését tartják aggályosnak az elektromos autózás kapcsán.

„A fenntartások ellenére az első hat hónapban a pool car csaknem 8000 kilométert futott, és volt, aki több mint 20 alkalommal vette igénybe. A második körös attitűdfelmérésből kiderült, hogy a járművezetők jelentős részében használat közben tudatosultak az elektromos autók olyan előnyei, mint például a csendes működés, a dinamikus gyorsulás, az alacsony javítási, illetve fenntartási költségek, továbbá a díjmentes parkolás és a kijelölt parkolóhelyeknek köszönhetően egyszerűbbé váló városi ügyintézés. A próbaüzem számos előítéletet is megdöntött, többek között a vezetési élménnyel és az autó felszereltségével kapcsolatban. A kollégák saját bevallásuk szerint nyugodtabb vezetőkké váltak a villanyautó volánjánál. A praktikussági szempontok mellett a villamos autók bevezetése a járműflottákba ma már nemcsak környezetvédelmi, hanem presztízskérdés is, hiszen zöldnek lenni jövőbe mutató, és az ügyfelek többsége is elvárja a cégektől, hogy fenntarthatóan működjenek” – összegezte Zuggó Balázs, a Daikin Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A zöld megoldások útján

A flottazöldítés átgondolt, a beruházás pénzügyi és gazdasági előnyeit, így például az adókedvezményeket is figyelembe vevő tervezést és transzparens kommunikációt igényel. Sok múlik azon, hogy le tudunk-e számolni a tévhitekkel, de emellett foglalkozni kell a valós problémákkal is. A LeasePlan és a Daikin kutatása azt az irányelvet is alátámasztja, hogy a bevezetéssel érdemes megfontolt ütemben, a teljes átláthatóság mentén haladni. Az attitűdvizsgálat alapján a LeasePlan az alábbiakat tanácsolja a vállalatvezetőknek:

Legyen párbeszéd! – Fontos, hogy a kollégák teljes körű tájékoztatást kapjanak, valamint, hogy figyelembe vegyük az igényeiket és javaslataikat. Érezniük kell, hogy alapozunk a meglátásaikra. A változás értük és velük történik.

„Ha nem hiszed, próbáld ki!” – A meggyőzésben kétségtelenül nagy szerepe van a vállalati véleményformálóknak. Adjuk a kezükbe a kulcsot, azaz a legjobb, ha saját tapasztalatokat szereznek, például egy közös használatú autó kipróbálásán keresztül.

Alkalmazzuk a fokozatosság elvét! – A kényszerítés mindig ellenérzéseket szül, ezért nem szabad elsietni a dolgokat. A zöld rendszámok felé vezető úton érdemes plusz lépésként megfontolni a hibrid autók beiktatását, vegyes összetételű flotta esetén pedig adjuk meg a lehetőséget arra, hogy mindenki az utazási céljához leginkább alkalmas járműtípust használja.

Nyújtsunk megfelelő támogatást! – A „tankolási” nehézségek kiküszöbölésére célszerű olyan támogató rendszereket kidolgozni, amelyekkel egyszerűsíthető a szervezés, a foglalás, és amelyek áttekinthető formában mutatják a szükséges információkat, valamint lehetőséget biztosítanak az otthoni töltés költségeinek kompenzálására. Így az e-autózás nem a személyes áldozatokról, hanem az előnyök maximális kihasználásáról fog szólni.

Váltsunk nézőpontot! – A fentiek kellő rugalmasságot feltételeznek mind szervezeti, mind munkavállalói oldalról, ami szemléletváltást igényel nemcsak a közlekedéssel, hanem a fenntartható jövővel kapcsolatban is. Ne a pillanatnyi nehézségekre, hanem a későbbi előnyökre fókuszáljunk!

„A körültekintően kialakított flottapolitika és a példamutató vezetői hozzáállás jó alap az elektromos közlekedés arányának növeléséhez. Ehhez olyan bérleti konstrukciókkal is hozzájárulunk, amelyek rövid távú és kockázatmentes lehetőséget kínálnak a villanyautók kipróbálására. A FlexiPlan szolgáltatás bérleti feltételei sokkal nagyobb mozgásteret adnak a cégeknek, hiszen futamidő vállalása nélkül, kötetlenebb kondíciók mellett élvezhetik az operatív lízing által nyújtott előnyöket.”

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/