/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Tippek a céges villanyautó-flotta kialakításához

2021. augusztus 23. 18:30   |   Autoblog
címkék:  

Egy felelős vállalat ma már nem engedheti meg magának, hogy a környezettudatosságot kihagyja a stratégiájából. Mivel a forgalomban lévő autók több mint fele céges, a környezetvédelmi törekvések egyik meghatározó lépése a vállalati járműflotta elektrifikálása. Ez azonban egy összetett folyamat, ami csak akkor lehet sikeres, ha fokozatosan és a munkatársak bevonásával történik.

Az európai széndioxid-termelés körülbelül 20 százalékáért a közúti szállítás felel, a vállalati járművek pedig átlagosan akár háromszor több káros anyagot bocsátanak ki, mint a magáncélra használt autók. A cégeknek tehát rendkívüli felelősségük van a globális környezetvédelmi célkitűzések elérésében. A vállalatok autóhasználati szokásainak megreformálása azért is egyre sürgetőbb kérdés, mert az uniós szabályozások is egyre inkább a fenntarthatóbb közlekedési formákat támogatják.

Éles váltás helyett fokozatos átállás

„Azt látjuk, hogy az elektromos cégautók bevezetése komoly kihívásokkal jár, a sikeres átállás feltétele pedig az autóhasználók, vagyis az alkalmazottak edukáción és tapasztalati úton történő meggyőzése és a fokozatosság elvének alkalmazása. Ezekhez a vezetőknek is felül kell vizsgálniuk a céges autók használatával kapcsolatos szempontjaikat és példamutatással kell elöl járniuk, valamint elkötelezetten képviselniük minden, a témában hozott döntést” – mondta Pesti Tímea, a LeasePlan Hungária vezérigazgatója.

Ahhoz, hogy egy vállalati flotta elektrifikálása valóban eredményesen valósuljon meg, pontosan meg kell ismerni és érteni a kollégák véleményét, alapvető kétségeit, esetleges ellenérzéseit az elektromos autókkal szemben. Ennek érdekében a LeasePlan a fűtési, szellőztetési és légkondicionálási szektor piacvezető gyártójával és forgalmazójával, a Daikinnal közösen indított attitűdvizsgálatot a vállalat dolgozói körében. Ennek részeként először felmérték, milyen tévhitek és aggályok övezik az e-autózást, majd a közösen, „kulcsos” flottaautóként használt elektromos Volkswagen Golf féléves tesztidőszakát követően a munkatársak tapasztalatairól beszélgettek.

Kellemes csalódás

A tesztelést megelőző felmérés rávilágított, hogy a résztvevők leginkább a gyártás és a töltés áramigényét és költségeit, illetve a töltési kapacitás hiányosságait (kevés töltőállomás, lassú folyamat), valamint az akkumulátorok miatt keletkező hulladékok kezelését tartják aggályosnak az elektromos autózás kapcsán.

„A fenntartások ellenére az első hat hónapban a pool car csaknem 8000 kilométert futott, és volt, aki több mint 20 alkalommal vette igénybe. A második körös attitűdfelmérésből kiderült, hogy a járművezetők jelentős részében használat közben tudatosultak az elektromos autók olyan előnyei, mint például a csendes működés, a dinamikus gyorsulás, az alacsony javítási, illetve fenntartási költségek, továbbá a díjmentes parkolás és a kijelölt parkolóhelyeknek köszönhetően egyszerűbbé váló városi ügyintézés. A próbaüzem számos előítéletet is megdöntött, többek között a vezetési élménnyel és az autó felszereltségével kapcsolatban. A kollégák saját bevallásuk szerint nyugodtabb vezetőkké váltak a villanyautó volánjánál. A praktikussági szempontok mellett a villamos autók bevezetése a járműflottákba ma már nemcsak környezetvédelmi, hanem presztízskérdés is, hiszen zöldnek lenni jövőbe mutató, és az ügyfelek többsége is elvárja a cégektől, hogy fenntarthatóan működjenek” – összegezte Zuggó Balázs, a Daikin Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A zöld megoldások útján

A flottazöldítés átgondolt, a beruházás pénzügyi és gazdasági előnyeit, így például az adókedvezményeket is figyelembe vevő tervezést és transzparens kommunikációt igényel. Sok múlik azon, hogy le tudunk-e számolni a tévhitekkel, de emellett foglalkozni kell a valós problémákkal is. A LeasePlan és a Daikin kutatása azt az irányelvet is alátámasztja, hogy a bevezetéssel érdemes megfontolt ütemben, a teljes átláthatóság mentén haladni. Az attitűdvizsgálat alapján a LeasePlan az alábbiakat tanácsolja a vállalatvezetőknek:

Legyen párbeszéd! – Fontos, hogy a kollégák teljes körű tájékoztatást kapjanak, valamint, hogy figyelembe vegyük az igényeiket és javaslataikat. Érezniük kell, hogy alapozunk a meglátásaikra. A változás értük és velük történik.

„Ha nem hiszed, próbáld ki!” – A meggyőzésben kétségtelenül nagy szerepe van a vállalati véleményformálóknak. Adjuk a kezükbe a kulcsot, azaz a legjobb, ha saját tapasztalatokat szereznek, például egy közös használatú autó kipróbálásán keresztül.

Alkalmazzuk a fokozatosság elvét! – A kényszerítés mindig ellenérzéseket szül, ezért nem szabad elsietni a dolgokat. A zöld rendszámok felé vezető úton érdemes plusz lépésként megfontolni a hibrid autók beiktatását, vegyes összetételű flotta esetén pedig adjuk meg a lehetőséget arra, hogy mindenki az utazási céljához leginkább alkalmas járműtípust használja.

Nyújtsunk megfelelő támogatást! – A „tankolási” nehézségek kiküszöbölésére célszerű olyan támogató rendszereket kidolgozni, amelyekkel egyszerűsíthető a szervezés, a foglalás, és amelyek áttekinthető formában mutatják a szükséges információkat, valamint lehetőséget biztosítanak az otthoni töltés költségeinek kompenzálására. Így az e-autózás nem a személyes áldozatokról, hanem az előnyök maximális kihasználásáról fog szólni.

Váltsunk nézőpontot! – A fentiek kellő rugalmasságot feltételeznek mind szervezeti, mind munkavállalói oldalról, ami szemléletváltást igényel nemcsak a közlekedéssel, hanem a fenntartható jövővel kapcsolatban is. Ne a pillanatnyi nehézségekre, hanem a későbbi előnyökre fókuszáljunk!

„A körültekintően kialakított flottapolitika és a példamutató vezetői hozzáállás jó alap az elektromos közlekedés arányának növeléséhez. Ehhez olyan bérleti konstrukciókkal is hozzájárulunk, amelyek rövid távú és kockázatmentes lehetőséget kínálnak a villanyautók kipróbálására. A FlexiPlan szolgáltatás bérleti feltételei sokkal nagyobb mozgásteret adnak a cégeknek, hiszen futamidő vállalása nélkül, kötetlenebb kondíciók mellett élvezhetik az operatív lízing által nyújtott előnyöket.”

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/