/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Tippek az álmos vezetés elkerülésére

2023. január 27. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

A téli borongós, ködös időben legszívesebben egész nap ki sem kelnénk az ágyból, annyira eluralkodik rajtunk az álmosság. Autóvezetéskor a hosszú utak vagy a megszokott, rutinszerű útvonalak monotonitása tovább növelheti a fáradtság érzését és ezzel együtt a figyelem és az éberségi szint csökkenését, főleg akkor, ha nem aludtunk eleget.

illusztracio_LP_almos vezetes

80 km/órás sebességgel haladva pedig már 3-5 másodperces mikroalvás alatt is 100 métert teszünk meg tudatlanul, ami különösen veszélyes lehet. A LeasePlan flottakezelő számára kiemelten fontos a biztonságos közúti közlekedés, ezért most hasznos tanácsokat ad az álmos vezetés megelőzésére.

Ha 18 órán át nem alszunk, az olyan hatással van a szervezetünkre, mint ha a véralkoholszintünk elérné a 0,5 ezreléket, ami ittasságnak felel meg. Ilyen állapotban romlik a mozgáskoordináció, növekszik a reakcióidő és szűkül a térlátás. Ha pedig sofőrként az alvásidőnk 4 óránál kevesebbre csökken, 11,5-ször nagyobb az esély arra, hogy autóbaleset ér minket. Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy éber állapotban üljünk a volán mögé.

A LeasePlan az alábbiakban 9 praktikus tippet oszt meg azzal kapcsolatban, hogyan előzzük meg, hogy elálmosodjunk vezetés közben. Fontos azonban, hogy a tanácsok nem a fáradtság leküzdésére vonatkoznak, hanem annak elkerülésére. Ha a kimerültség első jeleit érezzük magunkon, az egyetlen biztonságos megoldás, hogy megállunk a járművel, és kipihenjük magunkat. A lenti javaslatok tehát azt célozzák, hogy minden érzékszervünkkel maximálisan a vezetésre tudjunk koncentrálni.

Elegendő alvás

Közhely ugyan, de igaz: Az alvásminőség alapvető szerepet játszik a megfelelő figyelem fenntartásában, ezért a vezetés előtti éjjel igyekezzünk kipihenni magunkat.

Álmosság esetén megállás

Amint észleljük a fáradtság első jeleit, húzódjunk félre. Az egyre ritkább pislogások, a sűrűn jelentkező ásítások vagy a gyakran elkalandozó gondolatok már árulkodók. Ne várjuk meg, amíg a sávunkat elhagyva a zajcsík zökkent vissza bennünket a valóságba. Állítsuk le inkább az autót egy félreeső, de biztonságos helyen, és aludjunk legalább 10-15 percet, ami elegendő lehet ahhoz, hogy újult energiával tudjuk folytatni az utat. Indulás előtt tegyünk egy rövid sétát, és szellőztessük át a jármű belső terét, hogy felébresszük a testünket és az elménket.

Gyakori pihenők

Sokan előre meghatározott idő vagy távolság után tartanak csak szünetet, ezt azonban muszáj felülírni, ha az álmosság közbeszól. Hosszú utak esetén a legjobb, ha 2 óránként vagy minden 200 kilométer után megállunk, és felfrissítjük magunkat. Szálljunk ki az autóból, nyújtóztassuk meg a végtagjainkat, és igyunk egy kis vizet, hogy a folyamatos egy helyben ülés után újra aktivizáljuk a testünket.

Éjszakai vezetés ritkán

Az ember természetes bioritmusa a nappali életvitelhez alkalmazkodott, nem véletlen, hogy éjszakára elálmosodunk. Ezért ha csak lehet, kerüljük az éjszakai vezetést, mert ilyenkor nagyobb eséllyel és gyorsabban lesz úrrá rajtunk a fáradtság. A jól megszokott alvási periódust tehát tartsuk fenn a pihenésre.

Könnyű ételek

Túl sok zsíros és cukros étel fogyasztása után a szervezetünk az emésztéssel, illetve az inzulintermeléssel van elfoglalva, ezért gyorsan elálmosodunk. Ha tudjuk, hogy közvetlenül étkezés után kell autóba ülnünk, célszerű könnyű fogásokat választani, hogy ne terheljük le a szervezetünket, és több energiánk maradjon a vezetésre koncentrálni.

Energetizáló italok csak mértékkel

A legtöbb sofőr kávéval vagy koffeinalapú energiaitalokkal próbálja távoltartani magát az elálmosodástól. Jó, ha tudjuk azonban, hogy ezek stimuláló hatása gyorsan elillan, ezt követően pedig az álmosságérzés azonnal és menthetetlenül visszatér, amit tovább fokoz az esetleges cukortartalom. Az ilyen típusú koffeinforrások használata csak rövid utak során javasolt, és még ilyen esetekben sem helyettesíti a megfelelő pihenést.

Technológiai segítség pluszban

Egyre több technológiai fejlesztés segíti vezetés közben az elálmosodás jeleinek észlelését, hogy felhívja a sofőr figyelmét a veszélyforrásra. Az autógyártók folyamatosan vezetnek be olyan megoldásokat, illetve kísérleteznek újabbakkal, amelyek a kormánykerékbe vagy a visszapillantó tükörbe épített, fejre vagy fülbe helyezhető szenzorokkal vagy a mobiltelefon kameráját használó applikációval követik nyomon a sofőr szívverését, agyhullámait, esetleg szem-, fej- és testmozgását, és vetik össze ezeket az autó mozgásával, sebességével, a vezetési és időjárási helyzettel stb., hogy időben észrevegyék az álmos vezetésre utaló körülményeket, és hangjelzéssel vagy egyéb módon figyelmeztessenek. A pislogások között eltelt idő növekedése, a fej előrebiccenése vagy az indokolatlan sávelhagyás, illetve sebességváltás csak néhány ezen jelek közül. Amennyiben rendelkezünk ilyen biztonsági megoldással, mindenképpen használjuk, amikor beülünk a volán mögé. Ha azonban a rendszer figyelmeztet, ne próbáljunk meg küzdeni az álmosság ellen, hanem azonnal álljunk meg egy pihenőre.

Frissítő levegő

Minél hosszabb időt töltünk az autóban, annál több szén-dioxidot termelünk, és a levegő egy idő után felmelegszik, illetve elhasználódik. Használjuk a légkondicionálót a levegő felfrissítésére, vagy akár pár percre leengedhetjük az ablakokat egy gyors átszellőztetésre. Ez utóbbi abban is segít, hogy két megálló között az arcunk is felfrissüljön egy kicsit.

Rádióhallgatás vagy beszélgetés

Ha rádióműsort vagy zenét hallgatunk, esetleg egy útitárs szóval tart minket, könnyebb az éberségünket megőrizni. Fontos ugyanakkor, hogy a vezetésről mindez ne terelje el a figyelmünket. A szórakoztató programot, a kellemes muzsikát, illetve a beszélgetést tehát csak akkor vessük be, ha az nem zavar, hanem inkább segít minket.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/