/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Tisztítja a levegőt az új Volvo S80

2006. május 24. 12:26   |   Autoblog
címkék:  

Az új Volvo S80 az első olyan autó, amely megfelel a Svéd Asztma és Allergia Szövetség szigorú előírásainak. CZIP (Clean Zone Interior Package/Tiszta Zónájú Utastér Csomag) a neve annak az új technológiának, mely megtisztítja az utastér levegőjét, és még élvezetesebbé teszi az utazást.


“Az Asztma és Allergia Szövetség akkor ajánl egy terméket, ha annak formaldehid részecske, irritáló anyag, illékony hidrokarbon és illatkibocsátása megfelelően alacsony szintű.” – magyarázza Anders Löfvendahl, a Volvo Cars utastér-specialistája és projektmenedzsere. A modern társadalomban egyre növekvő problémát okoz az asztma és az allergia, nem utolsó sorban a gyermekek közt. A becslések szerint nyugaton a népesség közel fele szenved valamilyen túlérzékenységben, például pollenekkel vagy porral szemben. Annak érdekében, hogy a túlérzékenységben szenvedők is egészséges és biztonságos környezetben utazhassanak, a Volvo Cars bemutatja a CZIP-et.

A CZIP része egy távirányított, automatikus utastér-szellőztető rendszer. Ezt a távirányító indítja el, amikor a kocsi zárját kinyitják. Ez a berendezés hatásosan kiszellőzteti azokat a gázokat és illatokat, melyek parkolás közben keletkeztek az utastérben, így a vezető egészségesebb utastérbe szállhat be. A szellőztetés mértéke az utastér elemeiből és szöveteiből párolgó anyagok eltávozásával fokozatosan csökken. Anders Löfvendahl szerint a tervezés során az egyik legnagyobb kihívást az jelentette, hogy miképp csökkentsék a hidrokarbonokat az utastérben. “Meleg éghajlaton illékony hidrokarbon párolog az autó műanyag és textil alkatrészeiből. Ez az anyag a túlérzékeny embereket irritálja, így az Asztma és Allergia Szövetség előírásainak eléréséhez mindenképpen szükséges volt egy automatikus szellőzőrendszer beépítése.” – mondja Anders.

“A Volvo IAQS elnevezésű utastér levegőminőség-javító rendszere egy szűrőből és egy érzékelőből áll.” – magyarázza Anders. A szűrőt aktív szénnel impregnálták, így kiszűri a bejövő levegőben található szennyező anyagokat. Az aktív szén gázokat és kellemetlen illatokat is elnyel. “A szenzor észreveszi, ha nitrogén-oxid, szénmonoxid vagy hidrokarbon tartalmú a külső levegő, és elzárja a levegőbeömlő nyílást, ha ezek koncentrációja túl nagy.” – folytatja Anders. Ezzel a módszerrel a rendszer megtisztítja az utastér levegőjét, és csökkenti az asztmások, allergiások és túlérzékenyek veszélyeztetettségét.


A Svéd Asztma és Allergia Szövetség által ajánlott CZIP kezdetben az új S80 extra felszereltsége lesz. Később fokozatosan a többi modellhez is megrendelhető lesz. A Volvo modelljei már most magas szinten felelnek meg az egészséges utastérklímával szemben felállított elvárásoknak. A Volvo kárpitjai és utastérben használt textiljei megfelelnek az Öko-Tex Standard 100 nemzetközi normának, mely számos allergén használatát tiltja.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/