/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (2) |
| Több

Tíz rossz szokás, amik ártanak az autónak

2019. március 04. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Folyamatosan rohanásban vagyunk, egyszerre több dologra figyelünk, és autózás közben sem kizárólag a vezetésre koncentrálunk. Ezek a már rutinná vált rossz szokások nem csak balesetveszélyesek, de az autónkra is rossz hatással lehetnek. A Europcar szakértői összegyűjtötték azokat a rossz autóvezetési szokásokat, amelyeken érdemes változtatni.

auto_1_

Azt már mindenki tudja, hogy vezetés közben csak kihangosítóval vagy headsettel telefonálhatunk, de ezen kívül még sok olyan tényező van, amit ugyan nem büntetnek, de negatívan befolyásolhatja a vezetésünket vagy rossz hatással lehet a gépjárművünkre. Az alábbiakban összegyűjtöttük a gyakran előforduló rossz autós szokásokat:

Sokan bele sem gondolnak, hogy az evés, ivás, a dohányzás, akárcsak a telefonálás eltereli a figyelmünket a vezetésről. Továbbá a dohányosok sajnos sok esetben a cigicsikket kidobják az autójukból, ezzel károsítva a környezetet is.

A csomagtartó helyett az utastérbe pakolás nagy veszélyforrás lehet egy-egy nagyobb fékezésnél, mert az elszabadult csomagok kisebb-nagyobb sérülést is okozhatnak.

Az utolsó pillanatban való fékezés, és a kis követési távolság igencsak megnöveli a balesetek kialakulásának veszélyét. Inkább fékezzünk időben és tartsuk a nagyobb követési távolságot. Illetve a hirtelen fékezés vagy gyorsítás az üzemanyag-fogyasztást is megnöveli, ezért törekedjünk az egyenletes sebesség megtartására.

Az irányjelzők használatának mellőzése összezavarhatja az autós társainkat, és akár koccanás is lehet belőle.

Hajlamosak vagyunk az utolsó pillanatig halogatni a tankolást. Ennek a veszélye nem csak abban rejlik, hogy ott ragadhatunk az úton, hanem az üzemanyagtartályban felgyülemlett lerakódások eltömíthetik a szűrőket és akár a motorba is kerülhetnek.

Ha vezetés közben folyamatosan a sebváltón pihentetjük a kezünket, az nem csak lassítja a reakcióképességünket egy esetleges krízishelyzetben, de hozzájárulhat a sebességváltó gyorsabb elkopáshoz is.

„Holnap úgyis esni fog” jelmondattal gyakran heteken keresztül halogatjuk az autómosást. Ez nem csak esztétikailag rossz, de károsíthatja az autót is, pl.: a madárürülék rövid idő alatt meg tudja marni az autó fényezését.

A nem megfelelő cipőben való vezetés nagyon nem biztonságos, mert akadályozhat bennünket a vezetésben, pl.: a magas sarkú cipő beakadhat a szőnyegbe.

Ha nem cseréljük a gumiabroncsokat, az nem csak az autó fogyasztására lehet rossz hatással, hanem veszélyes is, mert az évszaknak nem megfelelő guminak nem olyan a tapadása.

A kényelmünk érdekében akkor is autóval indulunk el, amikor tudjuk, hogy az nincsen a legjobb állapotban. Ilyenkor inkább válasszunk más közlekedési alternatívát, mint például az autóbérlés, ahol garantáltan jó állapotú autót biztosítanak a rendelkezésünkre és az aktuális utazásunknak megfelelő gépjárművet választhatunk.

Tudjuk, nem könnyű a rossz szokásokon változtatni, de megéri. Biztonságos és balesetmentes közlekedést kívánunk!


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Kocsis László
2019-03-04 - 20:53

Teljes mértékben egyetértek ezekkel a szempontokkal a vezetéssel kapcsolatban!
Sajnos nagyon sok autóvezetőt egyáltalán nem érdekelnek a közlekedési szabályok.
Ezek engem mélységesen felháborítanak.

derdev
2019-03-05 - 00:19

Nagyreszukel egyetertek .
Amiben nincs igaza az hogy : sokan azert pakolnak a csogagterbe mert a csomagtartoban nincs hely ! enyire egyszeru ….Senki se mondja hogy
rendelj teherautot inkabb ..A legtobbunk nem miliomos !A masik a kovetesi tavolsag, sokan azert nem tartjak be mert a fa… kivan hogy a ko..og ge.i beeloz …inkabb ratapadok az elotem menore mint a ge.i pofatlan tolakodo koc..got beengedjem , aki meg az iranyjelzot sem ismeri !


*/