/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Tizenöt éves a modern MINI

2016. április 28. 13:00   |   Autoblog
címkék:  

A BMW csoport égisze alatt újjászületett kisautó-klasszikus első képviselője 2001. április 26-án gördült le az oxfordi üzem gyártósoráról, ahol az elmúlt tizenöt évben már több mint 2,5 millió MINI látott napvilágot.

Másfél évtizedes jubileumot ünnepeltek a brit kisautó-gyártó oxfordi létesítményének dolgozói: a hagyományokkal átitatott létesítményben tizenöt évvel ezelőtt, 2001. április 26-án készült el az első modernkori MINI modell, egy új autóipari korszak első mérföldköveként. Az első újkori MINI Cooper Chili Red fantázianévre keresztelt tűzpiros fényezést viselt, amelyet a tetőn és a visszapillantó-házakon hófehér árnyalat hozott kontrasztba. 2001 óta egyébként több mint 2,5 millió MINI modell látott napvilágot az oxfordi üzemben, a kisautók pedig a világ több mint 110 országában találtak gazdára.

A MINI oxfordi létesítményét mind a mai napig a világ legkorszerűbb autóipari üzemei között tartják számon. A gyárban dolgozó munkatársak létszáma a kezdeti 2400-ról az elmúlt tizenöt év során 4500-ra nőtt, a gyártósorokon pedig naponta mintegy 1000 MINI készül el, megállás nélkül, három műszakban. Az üzem egyik kivételes sajátossága a gyártósorok példátlanul magas fokú rugalmassága: az oxfordi gyárban jelenleg a MINI modellpalettájának négy karosszériaváltozata készül. Mindegyik autó az ügyfelek egyéniségének tükörképeként ölt testet, az opcionális extrafelszereltségek, a karosszéria-fényezési lehetőségek, az utastéri kiegészítők és árnyalatok, valamint a kárpitváltozatok rendkívül széles palettájának köszönhetően. A MINI John Cooper Works modellek ugyancsak „egyenesen Oxfordból” érkeznek.

Az oxfordi autógyártás története mindeközben már több mint egy teljes évszázadra tekint vissza. 1931-ben a brit létesítmény gyártósoráról már a Morris Oxford modell gurult le, amelyet különleges kialakítású hűtőrácsa miatt akkoriban csak „Bikaorr” fantázianéven emlegettek. A milliós értékesítési darabszámot az üzem történetében elsőként az 1948 és 1971 között gyártott Morris Minor négykerekű lépte át. A klasszikus Mini születése évétől, 1959-től egészen 1968-ig készült Oxfordban, Morris Mini-Minor néven. A döntés, hogy az újkori MINI is már a kezdetektől itt készüljön, már 2000 tavaszán megszületett.

Az új MINI a termelés beindítása után nem sokkal átlépte az előre kitűzött értékesítési volument, a modellpaletta pedig egy második karosszéria-változattal gazdagodott: az első MINI Cabrio 2004 tavaszán gurult le az oxfordi üzem gyártósoráról. 2007 őszén megkezdődött a megnövelt tengelytávú MINI Clubman gyártása, a kabrió második modellgenerációja pontosan a márka 50. évfordulóján érkezett meg a piacra, 2011-ben pedig a MINI Coupé, majd egy évvel később a MINI Roadster is csatlakozott a palettához. A háromajtós MINI mellett napjainkban már az ötajtós MINI is a paletta tagja.

Az ezredforduló óta a BMW csoport több mint 1,75 milliárd angol fontot fektetett be Nagy-Britanniában működő gyártási hálózatába.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/