/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Történelmi találkozó főszereplője volt egy Lexus

2021. január 16. 15:15   |   Autoblog
címkék:  

A Közel-Kelet fontos diplomáciai fordulata, hogy Szaúd-Arábia és Katar lépéseket tett a két állam közötti enyhülés irányában. A csúcstalálkozóra azonban nem egy palotában vagy konferenciateremben, hanem egy Lexus LX luxusterepjáróban került sor.

A modern arab világban a sivatag kulturális, gazdasági és – bármilyen meglepő – környezetvédelmi szempontból egyaránt nélkülözhetetlen, pótolhatatlan kincs, a mindennapi élet természetes része, az ott élő népek önazonosságának jelképe. Amikor tehát a szaúdi és katari politikai elit tagjai úgy döntöttek, ideje véget vetni a két királyság közötti nézetkülönbségeknek, egy sivatagi kirándulással tették személyessé és kézzel foghatóvá a jó szándékot.

A kuvaiti emír közvetítésével megvalósuló, történelmi közeledésben Tamím bin Hamád Al Táni katari emír, valamint Mohammed bin Szalman szaúdi trónörökös folytatott párbeszédet. A találkozó során a vezetők felkeresték Szaúd-Arábia egyik legnevezetesebb térségét, AlUlát, amely egyszerre képviseli a múltat és a jövőt: a régióban ugyanis hatalmas léptékű, ám minden szempontból fenntartható fejlesztést terveznek, amely egyszerre szolgálja a látogatók és a helyi lakosok, a gazdaság és a természet érdekeit.

A több mint 22 ezer négyzetkilométeren elterülő AlUla térség természetesen nem járható be teljes egészében, pláne nem gyalogosan. A trónörökös ezért egy Lexus LX470 luxusterepjáró volánja mögé ült, és személyesen mutatta meg tárgyalópartnerének a régió néhány történelmi jelentőségű pontját. A járműválasztás szimbolikus jelentőségű, ám egyáltalán nem meglepő: a Lexus és a Toyota ugyanis különösen magas piaci részesedéssel bír a térségben, és ezen belül Szaúd-Arábiában. A Toyota piaci részesedése 2019-ben megközelítette a 28%-ot; egy helyi közvélemény-kutatásban megkérdezettek 57 százaléka a Toyotát, 13 százalékuk a Lexust nevezte meg kedvenc autómárkájaként.

A Lexus LX a márka összkerékhajtású zászlóshajója, egyben a Lexus egyik legkeresettebb típusa a térségben. Ezt a választást a Közel-Keleten nemcsak a presztízs indokolja, hanem olyan objektív szempontok is, mint a rendkívül megbízható és ütőképes összkerékhajtás vagy a 383 lóerős, 546 Nm-es 5,7 literes V8-as benzinmotor, amelyek a legádázabb körülmények között is biztonságban célba (vagy haza) juttatják az autóst.

Nem csupán ezért bír fontos jelentőséggel a királyi csúcstalálkozó „helyszíne”, hanem azért is, mert több mint 65 évvel ezelőtt ennek a modellnek a dédapja, az első exportpiacra gyártott, civil felhasználásra tervezett Toyota Land Cruiser apropóján kezdődött meg a Toyota márka forgalmazása Szaúdi-Arábiában.

A márkát 1955 óta egy és ugyanaz a családi vállalkozás, az Abdul Latif Jameel (ALJ) forgalmazza. A névadó Abdul Latíf Dzsamel eredetileg csak saját magának szeretett volna vásárolni egy terepjárót, ám gondolt egy merészet: egy autó helyett négyet rendelt, és ezzel egy füst alatt elnyerte a márka importőri jogát Szaúd-Arábiában. Az ALJ abban a pillanatban megkezdte a Lexus márka forgalmazását is, amint az 1989-ben megalakult. A vállalat ma már öt földrész harminc országában van jelen, így Monacóban, Angliában és Törökországban, de többek között Japánban is működtetnek Lexus márkakereskedést.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/