/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Tovább emelkedik a kötelező díja

2015. november 02. 12:15   |   Autoblog
címkék:  

A ma hajnalban közzétett tarifák alapján újabb díjemeléssel kell számolnia a mintegy 2 millió, még év végi évfordulós autósnak. Akik közülük sokallják az előzetesen 10-15 százalékosra becsült díjemelést, november 30-ig nézhetnek maguknak másik biztosítót, de a jelenlegi díjuknál olcsóbbra ott sem igen számíthatnak – áll a Biztosítás.HU alkuszi portál elemzésében.

13 biztosító, közel 100 oldalon tette közzé ma hajnalban a 2016. január 1-től érvényes kötelező biztosítási díjakat. Az Astra csőd után alig pár hónappal induló idei kampányban a szakértők általános díjemelésre számítanak a biztosítóktól. A biztosítótársaságoknak több oka is van a díjak újabb növelésére. Elsősorban a növekvő kárgyakoriság az, ami emelésre sarkallja, az immáron a román Astra jelenléte nélkül kampányba kezdő hazai biztosítókat. A 2015-ben tovább csökkenő üzemanyagárak miatt ugyanis, ismét nőtt az autósok által az utakon megtett éves kilométerek és ezzel együtt a bekövetkező károk száma is. Gépjárműből is több fut, mint egy évvel korábban, köszönhetően a növekedésnek indult újautó-eladásoknak.

A mostani emelés beleilleszkedik a két-három éve tartó díjemelési tendenciába, vagyis kis mértékű és folyamatos. A Biztosítás.HU számításai szerint ez annyit jelent, hogy a tavalyelőtti 11 500, majd a tavaly novemberi 12 500 forintos átlagdíjak után, idén már 14 000 forint (+ adó) fölötti átlagdíjakra számíthatnak az autósok. Ez persze még mindig nem éri el az évközi szerződések 23 000 forint (+ adó) átlagdíjait, azonban tudni kell, hogy míg novemberben sok a B10-es bónuszban lévő, alacsonyabb díjat élvező szerződés, addig az évközben kötődő szerződések esetében, az újautó-vásárlások miatti drágább, A00-ás alap bónusz fokozata dominál.

Az autósonként várható 1500-2000 forintos éves emelés nem véletlenül van az ingerküszöb alá belőve. A korábbi kampányokban 3000 forint volt az a határ, mely a legtöbbeket már biztosítóváltásra sarkallta. A mostani díjemelésből tehát látszik, hogy a biztosítók nem szeretnék elveszíteni meglévő ügyfeleiket, azonban alapot próbálnak teremteni a növekvő káraik kifizetésére. (Ez az ami az Astrának a túl alacsony díjai miatt sajnos nem sikerült).

Az autósoknak nyilván ellenőriznünk kell a biztosítók által számukra kínált jövő évi díjakat (ezt ma délutántól tehetik meg az autósok az összehasonlító portálokon), majd el kell dönteniük, akarnak-e biztosítót váltani.

A kampányban biztosítást váltó autósok célja tehát idén a díjemelés mértékének mérséklése lehet, amit idén is elsősorban a kármentes vezetéssel, illetve egyidejű casco- vagy lakásbiztosítás megkötésével járó kedvezménnyel tudnak elérni. További jelentős díjcsökkentő tényező maradt a személyautók esetében az éves díj egyösszegű befizetése, a bankszámláról történő utalás, illetve az elektronikus kommunikáció vállalása a biztosítóval. Ezekre a kedvezményekre idén a korábbinál is nagyobb hangsúlyt helyeződhet, hiszen együttes alkalmazásukkal akár 40-50 százalékos díjkedvezményt is el lehet érni.

A közelmúltban bajba került Astra biztosító ügyfelei közül 30-40 ezren még mindig nem döntöttek arról, mely biztosítóhoz kötik át kötelezőjüket. Közülük azoknak is érdemes lehet az év végi kampányban kalkulálni és adott esetben váltani, akiknek eredetileg csak később lenne esedékes az évfordulójuk (számukra a vonatkozó jogszabály erre lehetőséget nyújt). Fentiek miatt az idei kampányban biztosítást váltók száma akár újra megközelítheti majd a tavalyi szintet.

Az indexdíjat is tartalmazó díjértesítő leveleknek legkésőbb az évforduló előtt 50 nappal, január elsejei évforduló esetén tehát november 11-éig kell megérkezniük az ügyfelekhez, akiknek ezen információk ismeretében legkésőbb december 1-je éjfélig van lehetőségük jelenlegi szerződésük felmondására. Fontos tudni azt is, hogy a kampányban érintettek közül azok, akik díjkedvezmény fejében korábban elektronikus kapcsolattartást választottak, a díjértesítőt ne a postaládájukba, hanem a biztosító számára megadott e-mailcímre várják.

Forrás: Biztosítás.HU és Netrisk.hu


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/