/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Továbbra is intenzív a használtautó-import

2021. szeptember 03. 19:20   |   Autoblog
címkék:  

Augusztusban ismét csaknem 11 ezer importált használt személyautót regisztráltak az országban. A DataHouse adatai szerint a behozott használt autók száma 10 901 volt, ami 12 százalékkal haladja meg a tavaly augusztusi szintet.

Az első negyedévben az importált használt autók mennyisége még 18 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi értékektől. Április óta a piac szereplői fokozatosan hozzák be a lemaradást: az idén eltelt nyolc hónap összesített adatai már csupán 1,9 százalékos elmaradást mutatnak az előző év hasonló időszakához képest. A JóAutók.hu előrejelzése szerint év végére az idén behozott mennyiség akár meg is haladhatja a tavalyi 130 400-as szintet. Ennek a prognózisnak a teljesülését főként egy erősebb járványhullám, és a vele járó esetleges komolyabb korlátozások akadályozhatják meg,

„Az importot jelenleg két tényező is pörgeti – magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Egyrészt nyáron jelentősen lazultak az utazási korlátok, ami elsősorban a magánimport növekedését okozta. Másrészt az egyre súlyosabb chiphiány már hosszabb-rövidebb leállásokat okoz a gyártásban, ami növeli az átadási határidőket az újautó-piacon. Ebben a helyzetben a korábbinál több vásárló dönt úgy, hogy az új autó helyett néhány éves használt autót keressen, amit jó eséllyel a külföldi kínálatban talál meg.”

Az idén behozott valamivel több mint 85 ezer használt autó összetétele az előző évhez képest a kisebb autók felé tolódott el. A kisautók és az alsó-középkategóriás autók részesedése az importból a tavaly ilyenkor kimutatott 43-ről 47 százalék fölé emelkedett. Az importot korábban szintén jellemző státuszmárkák közül az Audi, a BMW és a Mercedes a hatodik, hetedik és nyolcadik helyet foglalja el, miközben a Hyundai a nyolcadikról az ötödik helyre kapaszkodott fel egy év alatt. A legnépszerűbb importmárkák listájának első négy helyén a Volkswagen, az Opel, a Ford és a Toyota szerepel – míg az elsőnek csökkent, az azt követő három márkának nőtt a részaránya a teljes behozatalon belül.

A használtautó-import mennyisége az év eddigi nyolc hónapjában összesen 85 322 volt, ami mindössze 1,9 százalékkal marad el az előző év hasonló időszakában regisztrált 87 005 darabtól. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma is hasonló mértékű, 85 015 volt, ami 8,1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 67 729-es értéket.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/